Θα (ξανα)έβλεπες ή θα (ξανα)διάβαζες τη Σιωπή των Αμνών; Προφανώς το πρώτο. 

Θα μπορούσε ποτέ μια ταινία να ξεπερνάει ποιοτικά τη λογοτεχνική πηγή στην οποία βασίστηκε; Κι όμως, αυτό το αφιέρωμα της Telegraph, που συγκεντρώνει βαθμολογίες ταινιών στο IMDB (από το κοινό) και τις συγκρίνει με τα σκορ των βιβλίων που βασίστηκαν, όπως αυτά δημοσιεύτηκαν από το site Goodreads (οκ, όχι και η πιο επιστημονική μέθοδος σύγκρισης, αλλά η μόνη διαθέσιμη), αποδεικνύει πως ναι, υπάρχουν ταινίες αρκετά καλύτερες από τα βιβλία που βασίστηκαν και είναι ουκ ολίγες.

The Godfather

Τι έχουμε εδώ: Το επικό μυθιστόρημα του Mario Puzo που έγινε η «μαγιά» της θρυλικής τριλογίας του Francis Ford Coppola.

Βαθμός βιβλίου: 3.34

Βαθμός ταινίας: 4.6

Forrest Gump

Τι έχουμε εδώ: Άραγε θυμάται κανείς ότι αυτή η πολύ-οσκαρική εποποιία βασίστηκε σε μια νουβέλα με το ίδιο όνομα από τονWinston Groom, που κυκλοφόρησε το 1986;

Βαθμός βιβλίου: 3.24

Βαθμός ταινίας: 4.4

The Shawshank Redemption

Τι έχουμε εδώ: Λοιπόν εδώ έχουμε το «Rita Hayworth and the Shawshank Redemption» του Stephen King από το 1982 σε σύγκριση με την κινηματογραφική προσαρμογή του Frank Darabont, 12 χρόνια μετά. Η ταινία είναι διαμάντι, το ίδιο και το βιβλίο όπου βασίστηκε, όποτε ας βάλουμε την παρακάτω σύγκριση για ύπνο. 

Βαθμός βιβλίου: 3.45

Βαθμός ταινίας: 4.65

Schindler`s List

Τι έχουμε εδώ: 2 Θηρία της σύγχρονης μυθοπλασίας. Από τη μια πλευρά, το επικό ιστορικό δράμα του Steven Spielberg και από την άλλή, τη βιογραφική νουβέλα «Schindler’s Ark», που έγραψε ο Thomas Keneally.

Βαθμός βιβλίου: 3.47

Βαθμός ταινίας: 4.45

The Graduate

Τι έχουμε εδώ: «Γιατί εσύ, ναι, ναι μωρό μου εσύ, τώρα που λείπω θα με θέλεις πιο πολύ…» τραγούδησε στο πρόσφατο συναυλιακό ξεχρέωμα ο Μπάμπης Μπατμανίδης (περισσότερα εδώ). Η παραπάνω πρόταση περιγράφει λίγο πιο επίκαιρα την ταινία «Ο Πρωτάρης» με πρωταγωνιστή τον νεαρό (1967) Dustin Hoffman. Το ομώνυμο βιβλίο που έγραψε ο Charles Webb (1963), μάλλον δεν έμοιαζε τόσο με στίχο του Μπατμανίδη.

Βαθμός βιβλίου: 3

Βαθμός ταινίας: 4

The Lord of the Rings

Τι έχουμε εδώ: Χμ, εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Είναι τουλάχιστον αξιοπερίεργη η τόσο χαμηλή βαθμολογία του κλασσικού έργου του JRR Tolkein σε σύγκριση με την αντίστοιχη βαθμολογία της ταινίας.

Βαθμός βιβλίου: 3.53

Βαθμός ταινίας: 4.4

The Silence of the Lambs

Τι έχουμε εδώ: Ένα αριστούργημα της 7ης Τέχνης που απογείωσε την μετέπειτα πορεία των Anthony Hopkins και Jodie Foster και μια νουβέλα μυστηρίου που απλά διδάσκει πως γράφεται μαι ιστορία ψυχολογικού τρόμου. 

Βαθμός βιβλίου: 3.41

Βαθμός ταινίας: 4.3

Requiem For A Dream

Τι έχουμε εδώ: Η ταινία Darren Aronofsky που «μεγάλωσε» κινηματογραφικά το millenial κοινό και το ομώνυμο μυθιστόρημα του Hubert Selby, Jr από το 1978. Ο Selby συνέγραψε και το κινηματογραφικό σενάριο.

Βαθμός βιβλίου: 3.47

Βαθμός ταινίας: 4.2

A Clockwork Orange

Τι έχουμε εδώ: Η νουβέλα του Anthony Burgess από το 1962 που θεωρείται τουλάχιστον κλασσική, αν και έχει μείνει στη σκιά της προσαρμογής του Stanley Kubrick στη μεγάλη οθόνη, όπως κυκλοφόρησε το 1971.

Βαθμός βιβλίου: 3.41

Βαθμός ταινίας: 4.15

2001: A Space Oddysey 

Τι έχουμε εδώ: Άλλο ένα αριστούργημα του Kubrick,  που συνέγραψε το σενάριο με τον συγγραφέα του ομώνυμου βιβλίου Arthur C. Clarke.

Βαθμός βιβλίου: 3.58

Βαθμός ταινίας: 4.15

Πηγή: The Telegraph 

Δες εδώ8 οικογενειακές ταινίες των οποίων τα γυρίσματα έμοιαζαν περισσότερο με θρίλερ

[themify_button ]Του Γιάννη Δημητρέλλου[/themify_button]