Όταν το mindfuck γίνεται εμπειρία ζωής. 

«Mindfuck«: Είναι εκείνο το είδος ταινιών που δεν μπορούν να ταξινομηθούν σε κανένα είδος, που απλά παίζουν με τα όρια της λογική σου και τις αντοχές των εγκεφαλικών σου κυττάρων. Συνήθως καταλήγουν να είναι εκείνες οι ταινίες που τις θυμάσαι για μια ολόκληρη ζωή.

Memento  (2000)

«Ποιός είμαι;», «Γιατί είμαι εδώ;», «Τι μου συμβαίνει;» , «Τι συμβαίνει στο πόδι μου;». Ο Leonard (Guy Pearce) δεν έχει ιδέα ποιός είναι και που βρίσκεται σ` αυτό το θρυλικό φιλμ-σπαζοκεφαλιά του Chris Nolan.

Το κάψαμε: Από  το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Ο ορισμός της Mindfuck ταινίας, που εκπαιδεύει τον εγκέφαλο σου και δεν χαρίζει απαντήσεις στα αινίγματα της, ΤΖΑΜΠΑ.

The Game  (1997)

Aποξενωμένος από την ζωή και την οικογένεια του επιχειρηματίας (Michael Douglas), δέχεται  δώρο από τον μικρό αδελφό του (Sean Penn), που του αλλάζει ζωή. Ξαφνικά χάνει φίλους, συνεργάτες, την δουλειά του, τον κυνηγάει η αστυνομία, τα πάντα στην ζωή του διαλύονται χωρίς συγκεκριμένο λόγο.

Το κάψαμε: Όταν ο Sean Penn δίνει την απάντηση στο «Γιατί συμβαίνουν όλα αυτα;»

The One I Love (2014)

Ζευγάρι σε κρίση καταφεύγουν σε εξοχικό σπίτι για να ηρεμήσουν λιγάκι Εκεί, χωρίς καμία αιτία, καμία αφορμή, συναντούν τους σωσίες τους.

To κάψαμε: Αν ο Χίτσκοκ έκανε ρομαντική κομεντί θα ήταν το «The One I Love».

Synecdoche, New York (2008)

Η ζωή ενός νευρωτικού θεατρικού σκηνοθέτη (Philip Seymour Hoffman), καθώς επιχειρεί να χτίσει μια πιστή real life ρεπλίκα της Νέας Υόρκης για το νέο του έργο.

Το καψαμε: Όλη η ΖΩΗ σου σε μια ταινία. Ο αγώνας του  δημιουργήσεις κάτι Κάτι Σημαντικό για όσο θα είσαι Ζωντανός,  κάτι που θα το Θυμούνται Όλοι.

newyork_risegr

Groundhog Day (1993)

Μετεωρολόγος ζει την ίδια μέρα ξανά και ξανά. Με άλλα λόγια, ο Bill Murray μετατρέπει ένα στορι μεταφυσικού θρίλερ σε μια γλυκιά υπαρξιακή κωμωδία.

Το κάψαμε: Mια καθημερινότητα copy-paste που κανείς δεν ξέρει πως να την αλλάξει, έστω και λίγο. Μην μου πεις πως αυτό το στορι δεν σου θυμίζει κάτι οικείο…

Donnie Darko (2001)

Ο έφηβος Jake Gyllenhal  βλέπει εικόνες με έναν τεράστιο κούνελο που του ζητάει να διαπράξει σειρά από εγκλήματα, με  ενα 80`s rock soundtrack που είναι επιεικώς γαμιστερό.

Το κάψαμε:  Ποτέ μην εμπιστεύεσαι έφηβους με φανταστικούς φίλους, με το «Killing Moon» στα ακουστικά τους.

Usual Suspects (1995)

Ένα άγριο πιστολίδι πάνω σε πλοίο, πέντε εγκληματίες και μόνο ένας που ξέρει την αλήθεια. Ή μήπως όχι; Kevin Spacey τι λές;

Το κάψαμε: KAISER SOZE

Coherence (2014)

Μια παρέα που μαζεύεται για δείπνο, το ίδιο βράδυ που ένας κομήτης χτυπάει την γη. Παίζει και ο Xander από το “Buffy The Vampire Slayer”.

Το κάψαμε: Αλληγορία για την αποξένωση και τον «πάγο» των  σύγχρονων ανθρώπινων σχέσεων; Sci-fi που σοβαρολογεί; Kαι τα δυο μαζί;  Ειλικρινά, ακόμα δεν έχουμε ξεπεράσει το «Coherence»…

Being John Malkovitch (1999)

Τύπος που παίζει μαριονέτες καταφέρνει να κάνει…μαριονέτα το κεφάλι ενός αληθινού ανθρώπου.

Το κάψαμε: Αλληγορία για την τεχνολογία, την κοινωνία, τον άνθρωπο και την επιθυμία του να γίνεται κάποιος Άλλος. Τόσο επιστημονική φαντασία, όσο και σκληρός ρεαλισμός.

Eternal Sunshine Of A Spotless Mind (2004)

Ζευγάρι (Jim Carrey- Kate Winslet) χωρίζει. Και οι δυο περνούν από μια επέμβαση που θα τους σβήσει όλες τις αναμνήσεις. Μπορείς όμως να σβήσεις (#diplis) την αγάπη;

Το κάψαμε: Όταν η Αγάπη Δεν Ήθελε να Σβήσει…Γενικά, όταν προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε σε φίλους γιατί είναι μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

Mullholland Dr. (2001)

Ένα ατύχημα και η περιπλάνηση μιας γυναίκας  στους δρόμους τους Los Angeles, και  ανάμεσα στα όνειρα, τους εφιάλτες και την πραγματικότητα.

Το κάψαμε:  Όταν μπαίνεις μέσα στα σινεμασκόπ όνειρα του David Lynch, αρνείσαι να επιστρέψεις στην πραγματικότητα (είναι ωραία).