Μήπως χρειάζεσαι οφθαλμίατρο;

Για τους περισσότερους από εμάς τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής, όλα αυτά βέβαια μέχρι να γεράσουμε και να αρχίσουμε να μη βλέπουμε μπροστά μας! Πρώτα πάνε τα γυαλιά και οι φακοί επαφής, μετά η πρεσβυωπία! Ποιες είναι όμως οι ενδείξεις πως κάτι δεν πάει καλά στα μάτια μας και πρέπει επειγόντως να πάμε στον οφθαλμίατρο; Γεράματα φίλοι!

1. Λευκές κηλίδες στον κερατοειδή του ματιού

things-1-risegr

Αρκετά συχνό φαινόμενο για τους ανθρώπους που φορούν φακούς επαφής και μπορεί να είναι σημάδι μόλυνσης του κερατοειδούς. Γι΄αυτό μην ξεχνάτε να αλλάζετε τους φακούς σας, εάν αυτοί έχουν ημερομηνία λήξης, και να τους βγάζετε πριν τον ύπνο…

2. Λευκός κύκλος γύρω από την ίριδα του ματιού

things-2-risegr

Τις περισσότερες φορές (συγγνώμη, αλλά) είναι σημάδι γήρανσης. Βέβαια δεν είναι λόγος να ανησυχείτε, μόνο εάν είστε (που είστε;) μακριά από την συνταξιοδότηση που κάτι σημαίνει: Υψηλά επίπεδα χοληστερίνης; Tριγλυκερίδια; Κίνδυνος καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου; Τρέξτε στο γιατρό παρακαλώ…

3. Κόκκινα μάτια

things-3-risegr

Ανεπαρκής ύπνος, παρατεταμένη εργασία, έκθεση στο ήλιο και στον αέρα προκαλούν κόκκινα ματάκια (ναι ναι, λίγο προτού γίνουν δρακουλίσια), και καλό θα ήταν να κάνετε και μια εξέταση διαβήτη, έτσι, να υπάρχει!

4. Ξηροφθαλμία: Μάτια που «κλαίνε»

things-4-risegr

Μην τα πιστεύεις, είναι επικίνδυνα να τα αγαπάς! Έλεγε το άσμα αλλά και η πραγματική ζωή δεν απέχει πολύ από το τραγούδι μιας και η ξηροφθαλμία προκαλεί κνησμό και δυσφορία γύρω από το μάτι. Η χαλάρωση δηλαδή του βλεφάρου καθιστά τα μάτια ακόμη πιο ξηρά. Η εποχιακή αλλεργία βέβαια συν η αυξημένη ευαισθησία στο φως μπορεί να υποδεικνύει το σύνδρομο του Sjogren, μια σπάνια δηλαδή διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος.

5. Άχρωμα στίγματα μπροστά από τα μάτια

things-5-risegr

Συνήθως μπορείτε να δείτε τα στίγματα αυτά σε καθαρό ουρανό ή σε λευκό φόντο, τότε μόνο φαίνονται καθαρά μπροστά στα μάτια σας. Εάν με τον καιρό αυξηθούν τότε να ξέρετε πως είναι σημάδι αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς.

6. Πρησμένα κόκκινα μάτια

things-6-risegr

Συνέπεια της κούρασης και έλλειψης ύπνου φυσικά αλλά ίσως και μόλυνσης. Βέβαια καλό θα ήταν όσοι κάνετε χρόνια χρήση οφθαλμικών σταγόνων να προσέχετε μιας και μπορεί να έχετε προκαλέσει ζημιά…

7. Κιτρινωπό σημείο κοντά στην ίριδα του ματιού

things-7-risegr

Το σημαδάκι αυτό ονομάζεται pinguecula και είναι σημάδι γήρανσης του επιπεφυκότα. Βρίσκεται κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα και προκαλείται από τις ακτίνες UV εάν τα άτομα αυτά περνάνε χρόνο στον ήλιο.

8. Ακούσια δάκρυα 

things-8-risegr

Ακούγεται λίγο παράξενο αλλά ναι, μπορεί να είναι από την ξηροφθαλμία, όταν τα μάτια δηλαδή προσπαθούν να αντισταθμίσουν την έλλειψη υγρασίας. Προκαλείται από την υπερέκθεση των ματιών στον υπολογιστή και στην τηλεόραση. Λόγοι για να επισκεφτείτε τον γιατρό, ναι…

9. Μαύρη κουκκίδα να τρεμοπαίζει σε φόντο 

things-9-risegr

Κακή εγκεφαλική λειτουργία υποδηλώνουν τα συμπτώματα αυτά. Η καταστροφή του υαλοειδούς εμφανίζει και εξαφανίζει τις μαύρες αυτές τελείες από το οπτικό μας πεδίο. Γήρανση του σώματος, διαβήτης, αγγειακές διαταραχές και κακή διατροφή τα αίτια.

10. Εξαφάνιση μιας εικόνας από το οπτικό μας πεδίο

things-10-risegr

Από καιρό σε καιρό θα παρατηρήσετε μια εικόνα να εξαφανίζεται από ορισμένες περιοχές του οπτικού μας πεδίου κι αυτό είναι σημάδι ημικρανίας στο μάτι, ναι. Συνοδεύεται από πονοκεφάλους που οφείλονται σε εγκεφαλική κυκλοφοριακή διαταραχή και ως τώρα δεν υπάρχει ακριβής εξήγηση της εμφάνισής της.

11. Θολή όραση

things-11-risegr

Η μυωπία δεν είναι ο μόνος λόγος για θολή όραση: Ο διαβήτης και πάλι μας κρούει τον κώδωνα! Εάν βλέπετε φωτοστέφανα και πηγές φωτός γύρω από φιγούρες ίσως υποδεικνύει καταρράκτη.

12. Κιτρινόασπρα μάτια

things-12-risegr

Τις περισσότερες φορές η αιτία έγκειται στην μείωση της λειτουργικότητας του ήπατος. Προσοχή: Το κιτρίνισμα μπορεί να γίνει το κύριο σύμπτωμα της ηπατίτιδας.

Δες εδώ γιατί αν μισοκλείσεις τα μάτια σου στην εικόνα αυτή θα δεις μια γυναίκα!

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on Tumblr