Είμαστε χαριποτερομανείς κι αυτο βγαίνει προς τα έξω!!

Ήταν 26 Ιουνίου του 1997, όταν από τον εκδοτικό οίκο Bloomsbury του Λονδίνου κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο του Harry Potter δια χειρός J. K. Rowling  και κάπως έτσι, από εκεί που δεν το περίμενε κάνεις, ξεκίνησε μια ιστορία, ένας ήρωας που θα έμπαινε στις καρδιές χιλιάδων παιδιών σε όλο τον κόσμο που τον λάτρεψαν και θα συνεχίσουν να τον λατρεύουν για πάντα.

Η πρώτη επαφή

hpooooo1

Ο Harry Potter και η φιλοσοφική λίθος  έπεσε στα χέρια μου το 2000, όταν ένας φίλος μου το έφερε σαν δώρο για τα γενέθλια μου. Το ίδιο εκείνο βράδυ ολοκλήρωσα το πρώτο κεφάλαιο… και ξενέρωσα.  Ναι, πολύ καλά διάβασες ήταν από τα χειρότερα πράγματα που είχα διαβάσει ποτέ κι απορούσα μάλιστα που η φήμη της συγκεκριμένης σειράς είχε αρχίσει  να απλώνεται και να μεγαλώνει. (μα να σκέφτονται να το κάνουν ταινία και video game, αν είναι δυνατόν.)

Το βιβλίο παρέμεινε στο ράφι για μήνες, μέχρι την στιγμή που κάποιοι οικογενειακοί φίλοι, μας κάλεσαν στο σπίτι τους στη Θεσσαλονίκη για Πάσχα κι ανάγκασα τον εαυτό μου να το πάρει μαζί για να έχω κάτι να διαβάζω  όταν βαριέμαι. Ένα συνηθισμένο μεσημέρι λοιπόν, ξεκίνησα να διαβάζω το δεύτερο κεφάλαιο και δεν ξανά σήκωσα τα μάτια μου, μέχρι που το τελείωσα. Όχι το κεφάλαιο, το βιβλίο ολόκληρο.

Αυτό ήταν, μια καινούρια αγάπη είχε γεννηθεί. Στα χρόνια που ακολούθησαν, διάβασα όλα τα βιβλία του Harry Potter κι όχι μόνο μια φορά ενώ στο τέλος των κλήρων του θανάτου, απλά έβαλα τα κλάματα. Ω ναι,  η ιστορία του Harry Potter, είναι η ωραιότερη περιπέτεια φαντασίας που γράφτηκε ποτέ κι ορίστε οι αποδείξεις.

Ποτέ δεν θα είσαι απόλυτα σίγουρος ότι ο κόσμος του Harry Potter είναι φανταστικός

Σε αντίθεση με άλλα βιβλία και ταινίες με παρόμοιο περιεχόμενο, εδώ ο κόσμος  των μάγων είναι τόσο καλά στημένος και μπλέκεται με τον δικό μας τόσο όμορφα, που θα αναρωτιέσαι για πάντα, μήπως το δικό σου γράμμα για το Hogwarts έχει παραπέσει κάπου και γι αυτό δεν το πήρες ποτέ.

Ακόμα και οι στιγμές που δεν συμβαίνει τίποτα έχουν ενδιαφέρον!

Είναι εκείνο το σημείο, μερικές σελίδες πριν αρχίσει η δράση που  όλοι δείχνουν ήρεμα και φυσιολογικά. Ε λοιπόν, ακόμα και τότε ή ζωή στο σχολείο, οι σκέψεις τα άγχη και οι προβληματισμοί είναι τόσο πραγματικές που σίγουρα θα βρεις τον εαυτό σου κάπου  μέσα τους!

Οι επιρροές της σειράς δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά

Ω ναι, η ίδια η  Rowling  έχει παραδεχτεί πως για την ιστορία του Harry Potter έχει επηρεαστεί από πάρα πολλά άλλα βιβλία φαντασίας μύθους και ιστορίες  που έχει δει, ακούσει ή διαβάσει. Το ότι κανείς μας δεν τα κατάλαβε στην πρώτη ανάγνωση (εκτός από 1,2 περιπτώσεις) είναι και το μαγικό της υπόθεσης.

Τα βιβλία μεγαλώνουν μαζί με τους αναγνώστες τους

Αν είσαι από τους τυχερούς που διάβασαν το πρώτο βιβλίο σε ηλικία 12, 13 ετών, τότε καταλαβαίνεις ακριβώς τι εννοώ. Σύγκρινε απλά το στυλ, τη δομή και τον τρόπο γραψίματος του 1ου  βιβλίου με το  7ο. Δεν έχουν καμία σχέση. Το μαγικό είναι πως όσο ο Harry Potter μεγάλωνε, τα βιβλία γίνονται όλο και πιο περιπετειώδη και σκοτεινότερα. Κάτι δούλεψε πάρα πολύ σωστά εδώ έτσι;

Οι ήρωες είναι απόλυτα ρεαλιστικοί

Harry Potter Hug GIF - Find & Share on GIPHY

Παρ όλο που μιλάμε για ένα μαγικό κόσμο κι άρα η φάση μπορεί να ξεφύγει πολύ εύκολα, όταν καταφέρνεις να βάλεις μέσα του χαρακτήρες που μιλούν κινούνται σκέφτονται κι αισθάνονται ακριβώς όπως εγώ κι εσύ, τότε έχεις ένα πολύ βασικό συστατικό για μια υπέροχη δημιουργία.

Υπάρχει ένα σύμπαν χαρακτήρων που υπακούν σε συγκεκριμένους κανόνες, χωρίς εκπτώσεις

Και για αυτό ακριβώς δεν θα δεις ποτέ να συμβαίνουν πράγματα που δεν κολλάνε στο όλο κλίμα μόνο και μόνο για να προχωρήσει η ιστορία.

Κάθε βιβλίο είναι σημαντικό

Ο Harry Potter για την Rowling , ήταν από την αρχή μια ιστορία που θα ολοκληρωνόταν σε 7 βιβλία. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι πράγματα που συνέβησαν στο 2ο βιβλίο και μπορεί είτε να μην τα κατάλαβες, ή να μην τους έδωσες την σημασία που έπρεπε εξηγούνται παρακάτω στην ιστορία. Άμα υπάρχει πλάνο όμως ε ;

Δεν υπήρξαν υποχωρήσεις

Όταν κάποιοι γονείς ζήτησαν από την Rowling να μειώσει τους θανάτους στα επόμενα βιβλία της (πριν την κυκλοφορία του 5ου βιβλίου) ώστε να μπορούν να τα διαβάζουν στα παιδάκια τους, εκείνη τους είπε πως καλό θα ήταν να αφήσουν την σειρά γιατί στο μέλλον θα γίνει ακόμα σκοτεινότερη. Με λίγα λόγια, έμεινε πίστη σε αυτό που είχε στο μυαλό της και μπράβο της.

Μπορεί να σε κάνει να αγαπήσεις σε μια στιγμή χαρακτήρες που μισούσες στην αρχή της ιστορίας!

Για σένα μιλάω Senerus Snape!

O τρόπος γραφής είναι εξαιρετικός!

Οι πληροφορίες για διάφορα γεγονότα δίνονται με τον ρυθμό και τον τρόπο που πρέπει κι όχι με εγκυκλοπαιδικό και ακαδημαϊκό τρόπο.

Έκανε πολλά παιδιά εκεί έξω να αγαπήσουν το διάβασμα

Δεν είμαστε μόνο εγώ κι εσύ, αλλά εκατομμύρια άλλοι φανατικοί αναγνώστες της σειράς, οι οποίοι ζήτημα να είχαν διαβάσει κάποιο λογοτεχνικό βιβλίο προηγουμένως.

Έχει πάρει άπειρα βραβεία 

Ok, ποτέ τα βραβεία δεν ήταν απόλυτο κριτήριο για το αν κάτι αξίζει ή όχι, (τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να είναι ) όταν όμως ένα βιβλίο ή μια σειρά έχει τόσο μεγάλη «τροπαιοθήκη,» σίγουρα κάτι κάνει σωστά.

Έχει διψασμένο fanbase

Οι προσευχές του οποίου εισακούστηκαν κι έτσι σήμερα έχουμε στα χέρια μας το «Harry Potter and the Cursed Child» και το «Fantastic beasts and Where to Find Them», ενώ ευτυχώς έπεται και συνέχεια.

Το «Ηedwig’s Theme» 

Γιατί μια μαγική περιπέτεια πρέπει να έχει και μαγική μουσική από τον υπέροχο  John Williams !

Τα ηθικά διδάγματα /διλήμματα

…που ευτυχώς για όλους μας απορρέουν από ολόκληρη την ιστορία και δεν έρχονται να ακουστούν ξαφνικά, κινδυνεύοντας να μοιάζουν με αμπελοφιλοσοφίες.

To Hogwarts

Ποιός δεν θα ήθελε να ανταλλάξει την καθημερινότητα στο σχολείο του με 7 χρόνια φοίτησης στο Hogwarts; Ω ναι, αυτο ακριβώς.

Οι μονομαχίες!

Κι όμως μια μάχη με ραβδία, μπορεί να είναι πιο επική από ότι νομίζεις!

Έχει τον καλύτερο «καλό» χαρακτήρα που έχουμε δει ποτέ!

Αλλά και τον καλύτερο «κακό» χαρακτήρα που έχουμε δει ποτέ 

 

Πήρε ένα παιδικό μας όνειρο και μεγαλούργησε επάνω του

Όλοι μας θα θέλαμε να έχουμε ένα μαγικό ραβδί και μαγικές δυνάμεις όταν ήμασταν παιδιά.Όλοι μας θα θέλαμε να γυρίσουμε ξανά στην μαγεία του να είσαι παιδί και να μεγαλώνεις μέσα στο δικό σου μαγικό κόσμο.

[themify_button ]Του Μίλτου Τσιμπούκη[/themify_button]

Δες εδώ  Διάβασα τη νέα περιπέτεια του Harry Potter την 1η μέρα κυκλοφορίας της