«Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ».

Μερικά χρόνια πριν, μια δασκάλα δημοτικού σχολείο, κατηγορήθηκε από γονείς μαθητών για θρησκευτική προπαγάνδα. Ο λόγος; Είχε διδάξει στους μαθητές της το τραγούδι «Κεμάλ» του Μάνου Χατζιδάκη και την υπέροχη ιστορία που το ενέπνευσε. Σήμερα,με αφορμή τα 23 χρόνια από το θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι, θυμόμαστε αυτή την ιστορία μοναξιάς, εξορίας, διαρκούς περιπλάνησης χωρίς προορισμό, με τα λόγια του ίδιου:

«Στη Νέα Υόρκη το χειμώνα του ΄68, συνάντησα ένα νέο παιδί είκοσι χρονών που το λέγανε Κεμάλ. Μου τον γνωρίσανε. Τί μεγάλο και φορτισμένο από μνήμες όνομα για ένα τόσο όμορφο και νεαρό αγόρι, σκέφθηκα. Είχε φύγει απ΄ τον τόπο του με πρόσχημα κάποιες πολιτικές του αντιθέσεις. Στην πραγματικότητα, φαντάζομαι, ήθελε να χαθεί μέσ΄ στην Αμερική. Του το είπα. Χαμογέλασε.
-Δέχεστε να σας ξεναγήσω;
Αρνήθηκε ευγενικά. Προτιμούσε μόνος.
Κι έτσι σαν γύρισα στο σπίτι μου τον έκανα τραγούδι, μουσική.
Ο Γκάτσος εκ των υστέρων, γράφοντας τους στίχους στα ελληνικά, τον έκανε άραβα πρίγκιπα να προστατεύει τους αδυνάτους. Κάτι σαν μια ταινία του ΄Ερολ Φλυν του ΄35.
Η Πελοπόννησος (καταγωγή του Γκάτσου), από τη φύση της αδυνατεί να κατανοήσει την αμαρτωλή ιδιότητα των μουσουλμάνων Τούρκων, που μοιάζουν σαν ηλεκτρισμένα σύννεφα πάνω απ΄ τον Έβρο, ή σαν χαμένα και περήφανα σκυλιά.
Το μόνο που αφήσαμε ανέπαφο στα ελληνικά είναι εκείνο το «Καληνύχτα Κεμάλ». Είτε πρίγκιπας άραψ είτε μωαμεθανός νεαρός της Νέας Υόρκης, του οφείλουμε μια «καληνύχτα» τέλος πάντων, για να μπορέσουμε να κοιμηθούμε ήσυχα τη νύχτα. Χωρίς τύψεις, χωρίς άχρηστους πόθους κι επιθυμίες. Κατά πως πρέπει σ΄ Έλληνες, απέναντι σ΄ ένα νεαρό μωαμεθανό- όπως θα έλεγεν κι ο φίλος μας ο ποιητής ο Καβάφης.»

Ο «Κεμάλ» ηχογραφήθηκε αρχικά το 1968, με αγγλικό στίχο και ερμηνεύθηκε από το συγκρότημα New York Rock & Roll Ensemble.

Στη συνέχεια, το 1993, το κομμάτι μεταφράστηκε στα ελληνικά, με την Αλίκη Καγιαλόγλου στα φωνητικά και τον ίδιο τον Μάνο στην αφήγηση. Αρκετοί ερμηνευτές, όπως ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και οι Raining Pleasure έχουν επιχειρήσει σχετικές διασκευές.

Με στοιχεία από: iefimerida

Δες εδώ:11 κλασσικά ελληνικά rock albums που θα ακούμε για πάντα