Δύσκολοι καιροί για τη 8η τέχνη…

Η καλλιτέχνης Amalia Ulman αύξησε τους followers της όταν αποφάσισε να μετακομίσει στο Λος Άντζελες. Με μια σειρά φωτογραφιών άρχισε να απεικονίζει τη νέα υπέροχη ζωή της με σέξι στιγμιότυπα και φιλτραρισμένες selfies αναμεμιγμένες με λουλούδια και brunch όμως… Στη συνέχεια τα πράγματα πήραν μια άλλη, άσχημη, τροπή: Χώρισε με το φίλο της, έκανε πλαστική στήθους, φωτογραφήθηκε με ένα όπλο… Και δεν σταμάτησε εκεί,καθώς συνέχισε να ποστάρει φωτογραφίες με έναν άγνωστο άντρα αγκαλιά και γράφοντας παράξενα, σχεδόν ανεξήγητα μηνύματα με διάθεση ναρκισσισμού.

instagram-3-risegr

instagram-4-risegr

Τελικά όμως ήταν όλα μια σκηνοθετημένη performance: «Τίποτα δεν ήταν αληθινό, όλα έγιναν βάσει σεναρίου» εξήγησε η Ulman στην εφημερίδα The Telegraph. «Πέρασα ένα ολόκληρο μήνα κάνοντας έρευνα για αυτό το project. Υπήρξε μια αρχή, μια αποκορύφωση και ένα φινάλε. Έβαψα τα μαλλιά μου κόκκινα, άλλαξα τα ρούχα μου. Υποδύθηκα ένα ρόλο, δεν ήμουν εγώ».

Η σειρά των φωτογραφιών με τίτλο «Excellences and Perfections» εξερεύνησε τα στερεότυπα που εμπνέουν τον τρόπο που απεικονίζονται οι γυναίκες στα social media και τον τρόπου που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τους άλλους στην εποχή των selfies.

instagram-2-risegr

Φωτογραφίες από την σειρά θα παρουσιαστούν στην γκαλερί Tate Modern στο Λονδίνο, ως μέρος της έκθεσης Performing for the Camera. Για το τέλος θα κρατήσουμε την δήλωση της ίδιας στο περιοδικό Interview: «Ο κόσμος ήταν έξαλλος μαζί μου γιατί στις φωτογραφίες του Excellences and Perfections υποδύθηκα ένα ρόλο. Μου έλεγαν «Δεν ήταν η αλήθεια; Πώς τόλμησες; Μας είπες ψέματα!», λοιπόν ας ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: Πως όλοι λένε ψέματα online. Δεν ήμουν η μόνη!».

instagram-1-risegr