Αν και κάποιες είναι οριακά εφιαλτικές.

Όταν ρωτούν τον Gray Scott τι δουλειά κάνει, απαντάει «μελλοντολόγος». Όχι, μην φέρνεις στο μυαλό σου γυάλινη σφαίρα και καφετζούδες, γιατί ο Gray Scott χρησιμοποιεί 100% επιστημονικά εξακριβωμένες  πληροφορίες για να περιγράψει |(οριακά εφιαλτικές) τεχνολογίες του μέλλοντος.

Γίνε ξανά νέος (όχι Benjamin Button)

deathbecomesher_risegr

Προς το παρόν φαίνεται υπερβολικά ακριβό, περίπλοκο και με τεράστιο ρίσκο, αλλά η αντιστροφή της γήρανσης του ανθρώπου είναι εφικτό να συμβεί ως το 2025. Ανάμεσα σε πολλές σχετικές έρευνες ανά τον κόσμο, ο καθηγητής Jun-Ichi Hayashi από το πανεπιστήμιο της Tsukuba στην Ιαπωνία, έχει πετύχει την αντιστροφή της ηλικίας σε ανθρώπινα κύτταρα, «κλείνοντας» την διαδικασία των μιτοχονδρίων. Τι θα συμβεί άραγε αν «νικήσουμε» τον χρόνο και τα γηρατειά; Ποιος θα έχει το δικαίωμα να ξαναγίνει νέος; Ποιος θα αποκλείεται; Αυτά είναι μερικά από τα χιλιάδες ερωτήματα που θα γεννήσει μια τέτοια ανακάλυψη.

We Are The Robots!

japan-robot-chef_risege

The humans are dead που έλεγαν και οι Flight Of The Conchords ή έστω οι περισσότερες δουλειές τους. Η πιθανότητα να βιώσουμε εκτεταμένη τεχνολογική ανεργία στο μέλλον, όπως είπαμε και εδώ, είναι ένα θέμα που έχει προβληματίσει ακόμα και τον Stephen Hawking. Αλλά το σίγουρο είναι πως θα δούμε εκατοντάδες χιλιάδες robots τα επόμενα χρόνια να εργάζονται ως «βοηθοί», υπηρέτες και «παιδιά για τα θελήματα»…

Αστικές Φάρμες

verticalpin_risegr

H εντατικοποίηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, καθώς και το γεγονός ότι τα επόμενα χρόνια περισσότερο από το 80% του πληθυσμού της γης θα ζει στις πόλεις, θα δημιουργήσει ανάγκη για εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας τροφίμων. Η γεωργική επιστήμη μελετάει ήδη την δημιουργία αστικών κλειστών μονάδων παραγωγής, τα λεγόμενα και «vegetable factories»,  με φωτισμό LED σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα ως το 2025, ως και την εξάπλωση τους στα σπίτια.

Transgender? Παλιά νέα, ζήτω ο transhuman!

transhuman_risegr

Μέχρι το 2035, θα έχει δημιουργηθεί μια νέα, παγκόσμια, κοινωνική ομάδα, που θα προσδιορίζονται ως Transhumans. Πρόκειται για ανθρώπους που θα χρησιμοποιούν καθημερινά τεχνολογίες όπως ψηφιακά εμφυτεύματα, βιονικούς μύες, χάπι αντιγήρανσης και άλλες αναπτυσσόμενες τεχνολογίες, προκειμένου να εξελιχθούν περαιτέρω σε σύγκριση με τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς…

Βλέποντας ψηφιακά (#diplis)

Δεν είναι μακριά η εποχή που τα smartphones θα θεωρούνται ξεπερασμένες «μπακατέλες» και θα αντικαθίστανται από οπτικά και ακουστικά ψηφιακά επιτεύγματα. Ήδη το τμήμα Νανοτεχνολογίας του πανεπιστημίου της Ghent στο Βέλγιο, έχει αναπτύξει ένα νανο-προβολέα LCD που εφαρμόζει τέλεια σε φακούς επαφής, για να σε κάνει να βλέπεις (#diplis) την ψηφιακή πληροφορία, απλά ανοιγοκλείνοντας τα μάτια σου. Το επεισόδιο «The Entire History Of You» της βρετανικής σειράς τρόμου «Black Mirror», έχει περιγράψει αυτή την νέα, ψηφιακή ζωη. Και θυμάσαι ότι είχε πέσει μέσα και σε αυτό.

Άντληση νερού από τον ουρανό

Water-Mist-Water-Canarias_risegr

Απέραντες γεωργικές εκτάσεις σε όλο τον πλανήτη υποφέρουν από ξηρασία άνευ προηγουμένου. Μια περαιτέρω επιδείνωση της ξηρασίας θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση στο παγκόσμιο γεωργικό-διατροφικό σύστημα. Μια τεχνολογία που ήδη χρησιμοποιείται για την εύρεση νερού, είναι αυτή που συλλέγει νερό και υγρασία από την ατμόσφαιρα,  χρησιμοποιώντας νανό-δίχτυα. Τα νανό-δίχτυα συλλέγουν μόρια νερού και τα μεταφέρουν σε θαλάμους περισυλλογής. Στην συνέχεια αυτό το φρέσκο νερό αποθηκεύεται ή αποστέλλεται κατευθείαν σε σπίτια ή αγροτικές εκτάσεις.

Tα πάντα 3D printed (ακόμα και τα αυτοκίνητα)

blade_Risegr

Η τεχνολογία 3D printing είναι ήδη αρκετά διαδεδομένη: Ρούχα, κυκλώματα, ακόμα και σπίτια μπορούν να «εκτυπωθούν» με τέλεια ακρίβεια. Επόμενος στόχος; Αυτοκίνητα! Η εταιρεία Divergent Microfactories (DM) έχει ήδη δημιουργήσει ένα πραγματικό 3D αυτοκίνητο που λέγεται Blade. Και το Blade με τετρακύλινδρη ιπποδύναμη 700 αλόγων δεν είναι…παιχνιδάκι.

(Πηγή:ieet.org)

Και τώρα έφτασε η κρίσιμη στιγμή, κάνε το τεστ εδώ και μάθε αν ένα robot θα πάρει την δουλειά σου!