Μα γιατί είναι τόσο κακό να σε λένε «Αγέρωχο Φτερό»;

Υπάρχουν εκεί έξω άνθρωποι, που κάποτε λέγονταν στο Facebook «Pulp Dog» (ο γράφων), «Dustin Road» (κρύβεται πίσω από αυτό), «Shy Bladder». Όμως κάποια στιγμή το Facebook αντιλήφθηκε πως αυτά δεν ήταν τα πραγματικά τους ονόματα. Για να ξεχάσουμε αυτές τις αδικίες εις βάρος των ψευδώνυμων, βάλαμε στη σειρά ακραίες περιπτώσεις ονομάτων Facebook  (και όχι μόνο) profiles που διαγράφηκαν αδίκως.

«Μακρύ και Μπερδεμένο»

a99523_name-struggle_2-long-complicated

Είναι 30 ετών, Λονδρέζος, γεννημένος με το όνομα William Wood. Όμως δεν του άρεσε αυτό το όνομα. Το 2007 επιχείρησε να το αλλάξει. Βαφτίστηκε «Something Lost and Complicated». Κανείς δεν κατάλαβε γιατί (ΓΙΑΤΙ;) αυτή η αλλαγή, αυτό το όνομα. Ούτε και το ίδιο το Facebook, το οποίο μπλόκαρε το όνομά του, πιστεύοντας πως είναι ψεύτικο. Ο 30χρονος άντρας χρειάστηκε να  στείλει στα κεντρικά του Facebook την άδεια οδήγησης του για να πειστούν όλοι, πως είναι ο «Something Long and Complicated».

Αποφεύγοντας τα trolls και τους άγνωστους

a99523_name-struggle_1-Von-Laalaa

Η 30χρονη ιατρός ολιστικών θεραπειών από το Lewisham της Βρετανίας, δημιούργησε το πρώτο της Facebook profile το 2008. Χρησιμοποίησε το όνομα Jemmaroid Von Laalaa, ελπίζοντας να μην μπορούν να την εντοπίσουν βαρετοί πρώην συμμαθητές και τρολάκια.  Τον Ιούνιο του 2015,  το Facebook διέγραψε τον λογαριασμό της. Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να πείσει πως όντως αυτό ήταν το όνομα της, χρησιμοποίησε την υπηρεσία deed poll ώστε να λέγεται και επίσημα «Von Laalaa». Ακόμα και σήμερα, το Facebook δεν έχει πειστεί πως υπάρχουν τόσο καμένοι άνθρωποι.

Μπαλάκια

a99523_name-struggle_3-daniel-balls (1)

To όνομά του είναι Balls, Daniel Balls.  Πρόκειται για ένα Βρετανό ιατρικό ερευνητή που ζει στο Hoboken του New Jersey. Το 2006 μπήκε στο Facebook, με το όνομα «Bad Boy Ballsy». Όμως το Facebook ποτέ δεν πίστεψε πως αυτό το όνομα δεν ήταν τρολιά. Το ίδιο συνέβη και με τα υπόλοιπα ψευδώνυμα – όλα εμπνευσμένα από το επώνυμο του- που έχει χρησιμοποιήσει ο Balls κατά καιρούς στο Facebook. Με το «Shlong», «Daniel Shlong» (ΕΛΕΟΣ), τελικά το FB πείστηκε.

Avatar

a99523_name-struggle_4-avatar

Eίναι ο Balizar Orion Avatar και ζει στο Prescott της Arizona. Ο Avatar και η γυναίκα του Audry, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τo κοινό τους επώνυμο, εκτός ίσως αν αποφασίσουν να ντυθούν με full μπλέ χρώματα και να μοιάζουν με space στρουμφάκια/avatar. Το Facebook  υποστηρίζει πως το «Avatar» είναι ένα από τα ονόματα που έχουν σημειωθεί ως «ύποπτα», ώστε οι σχετικές σελίδες τους να κατεβαίνουν αμέσως.

Dr Who

a99523_name-struggle_5-doctor-who

Ο Alex Glober είναι ένας 19χρονος fan του Dr.Who που πάσχει από αυτισμό. Αγαπάει τόσο πολύ την σειρά, που αποφάσισε να αλλάξει το όνομα του σε «Peter Capaldi», από το όνομα του τωρινού πρωταγωνιστή. Ο Alex δεν έχει τηλέφωνο, όποτε το Facebook είναι ο μοναδικός τρόπος για να επικοινωνεί με τους φίλους του και τους υπόλοιπους fans της σειράς.  Όταν όμως το Facebook αντιλήφθηκε πως υπάρχει κι άλλος «Peter Capaldi» εκτός από τον original, διέγραψε τον λογαριασμό του Alex με συνοπτικές διαδικασίες.  Η Rebecca, αδελφή του Alex έγραψε στη σελίδα της: «Όπως καταλαβαίνετε για κάποιον που η η επικοινωνία του διαμορφώνεται από τον αυτισμό, το να χάσει αυτή την μορφή επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, είναι μεγάλη απογοήτευση.»

ISIS

a99523_name-struggle_6-isis

Isis Anchalee: Επιχειρηματίας και μέλος του συμβουλίου της οργάνωσης Women Who Code. Ζει μόνιμα στην Καλιφόρνια. Επίσης, η Isis έχει ζήσει μια δύσκολη σχέση με το Facebook, με απανωτά blocks της σελίδας της, λόγω του ονόματος της, που παραπέμπει στο Κράτος του Ισλαμ.  Η Anchalee χρειάστηκε να στείλει 3 φορές τα στοιχεία της στο Facebook, ώστε να ενεργοποιηθεί ξανά ο λογαριασμός της.

Ινδιάνοι

a99523_name-struggle_7-native-america

«Η Αρκούδα Που Πλησιάζει», «Ο Φονιάς των Εχθρών», «Το Αγέρωχο Φτερό»: Δεν είναι και εύκολο σε αυτό τον κόσμο να είσαι Ινδιάνος και να έχεις -ενεργή-σελίδα στο Facebook. H εταιρεία έχει παραδεχτεί πως «έχει δουλειά να κάνει» στην εξακρίβωση στοιχείων γηγενών Αμερικάνων, οι οποίοι μέχρι στιγμής, διαγράφονται με συνοπτικές διαδικασίες.

Ψευδώνυμο Facebook στην ταυτότητα!

name-struggle_8-adam-west

Ο Adam Armstrong ανέκαθεν ήταν fan του Adam West, του πρώτου ηθοποιού που υποδύθηκε τον Batman. Όταν ο πατριός της κοπέλας του, επιχείρησε να του κλείσει αεροπορικό εισιτήριο για την Ibiza, το πρώτο που είδε ήταν το όνομα του στο Facebook, «Αdam West».  Όταν ο Armstrong διαπίστωσε το λάθος στα εισιτήρια, η αεροπορική εταιρεία τον πληροφόρησε πως η αλλαγή θα κόστισε 336 δολάρια. Αντί να πληρώσει, ο Adam αποφάσισε να αλλάξει νόμιμα το επώνυμο του, πληρώνοντας μόλις 158 δολάρια για νέο διαβατήριο. Tίμιο deal.

Update: 

08aa4ed03772ac2083136f43b2848170

Η πιο WTF «λογοκρισία» σε όνομα λογαριασμού, δεν συνέβη στο Facebook, αλλά σε account του Playstation Network, που ανήκει σε 26χρονο gamer από τη Σαουδική Αραβία. Ο gamer αποκάλυψε πως στις 7 Ιουνίου η Sony μπλόκαρε τον λογαριασμό του, λόγω του ονόματος «Jihad» που είχε επιλέξει, που είναι και το πατρώνυμο. Αρχικά, υπάλληλος της εξυπηρέτησης πελατών, του ζήτησε να αλλάξει το όνομα του στο PSN. Mετά από μερικές ημέρες σιωπής, ένας άλλος υπάλληλος μπλόκαρε δια παντώς τον λογαριασμό του Jihad Al Moffadda, απαγορεύοντας του την πρόσβαση σε στατιστικά, έπαθλα και όλα τα ψηφιακά παιχνίδια που έχει αγοράσει. Φαντάσου δηλαδή, εκεί που παίζεις το νέο Crash Bandicoot, η Sony να μπλοκάρει τον λογαριασμό σου επειδή σε λένε «Τζιχάντ». Σαν να λέμε «Τζίμυ»… (#not).

(Φωτογραφίες και στοιχεία από: Oddee)