Ήταν κάποτε μια αράχνη που την έλεγαν Angelina. Angelina Jolie.

Δεν έχουμε καταλάβει ακόμα. Είναι μια «ύψιστη τιμή» για τα έντομα να βαφτίζονται από τα ονόματα celebrities, ένας τρόπος για να αναδειχθεί η σπανιότητά τους, ή μήπως ένας τρόπος για να τρολάρεις έμμεσα τη σύγχρονη showbiz; Μάλλον η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση!

Aleiodes shakirae – Shakira

shakira

H παρασιτοειδής σφίγγα Aleiodes shakirae ανακαλύφθηκε στα βουνά του ανατολικού Εκουαδόρ και πήρε το όνομά της από τη Shakira, λόγω της ιδιότητάς της να «κουνάει» το σώμα της όπως η Κολομβιανη τραγουδίστρια κουνάει το… (ξέρεις ποιο).

Fun Fact: Γενικά το Εκουαδόρ λατρεύει να τρολάρει τους celebrities, δίνοντας τα ονόματα τους σε έντομα, με παραδείγματα όπως: Ellen Degeneres (A. elleni), Stephen Colbert (A. colberti), Jimmy Fallon (A. falloni) και John Stewart (A. stewarti).

Grimalditeuthis bonplandi από τον πρίγκηπα/επιστήμονα Αλβέρτο του Μονακό

albertmonaco

Ο πρίγκηπας Albert I του Monaco, που εργάστηκε παράλληλα ως ωκεανογράφος, με έμφαση στη μελέτη της συμπεριφοράς της φάλαινας-φυσητήρα, στις αρχές του περασμένου αιώνα πέρασε στην ιστορία με την βοήθεια του Κύριου Καλαμάρη. Όχι αλήθεια, ένα καλαμάρι γένους που ζει στον ωκεανό, πήρε το όνομα της οικογένειας του Αλβέρτου (Grimaldi) και έγινε Grimalditeuthis bonplandi .

Effigia okeeffeae – Georgia O’Keeffe

georgia

Στα τέλη του 1940, σε μια ερημική επαρχιακή τοποθεσία στο Νέο Μεξικό, ο Edwin Colbert ανακάλυψε την Effigia, το πλασματάκι της παραπάνω φωτογραφίας που μοιάζει λίγο με τα δεινοσαυράκια του «Jurassic Park». Επρόκειτο για ένα πλάσμα-μακρινό ξάδελφο των σημερινών αλιγατόρων/κροκοδείλων που πήρε το όνομα της από την Georgia O`Keefe, μια ζωγράφο που έμεινε κοντά στο σημείο όπου ανακαλύφθηκε.

Gnathia marleyi after singer Bob Marley

marley_bob_risegr

Ο καθηγητής θαλάσσιας βιολογίας Paul Sikkel, ονόμασε ένα μέλος της οικογένειας οστρακοειδών από τον Bob Marley. Πρόκειται για παρασιτικό καρκινοειδές όστρακο που ζει στις ανατολικές ακτές της Καραιβικής και λατρεύει να στήνει παγίδες σε ψάρια που πλησιάζουν σε κοραλιογενείς υφάλους και να τους πίνουν το αίμα.

Γιατί: «Τους έδωσα το όνομα του Marley γιατί είναι μοναδικά, όπως η μουσική του Marley, όπως ο ίδιος ο Marley», δήλωσε ο Sikkel…

Anophthalmus hitleri  – Adolf Hitler

hitleri

Στις αρχές της δεκαετίας του `30, ο Γερμανός ερευνητής Oscar Scheibel, είχε εντοπίσει ένα σπάνιο σκαθάρι, που ζει μόλις σε πέντε σπηλιές της Σλοβενίας. «Τι όνομα να του δώσω;» σκέφτηκε απορημένος. «Αnophthalmus hitleri» ήταν η καλύτερη του ιδέα (!), κάνοντας πολύ χαρούμενο τον τότε μόλις χειροτονημένο Καγγελάριο της Γερμανίας.

Eristalis gatesi – Bill Gates

billgates

Γιατί ντρέπεσαι Bill Gates; Γιατί μίλησες μόνο για την υπέροχη γυναίκα σου και την (σπουδαία) φιλανθρωπική δουλεία που κάνετε μαζί, σε αυτό το πρόσφατο Reddit AMA και όχι γι`αυτή την σπάνια μύγα (βρίσκεται μόνο στα δάση της Κόστα Ρίκα) που πήρε το όνομα σου;

Aptostichus angelinajolieae – Angelina Jolie

angelina

Το 2013 στο πάρκο Joshua Tree της California, o ερευνητής Jason Bond από το Auburn University  της Alaabama, ανακάλυψε 33 νέα είδη εντόμων και επειδή μάλλον αισθανόταν πολύ χαρούμενος με αυτή την ανακάλυψη, τους χάρισε ονόματα όπως A. bonoi, (από τον Bono) και Aptostichus angelinajolieae, από… Εκείνη που δεν βλέπει Ποτέ τις Ταινίες της

Caligula japonica-Caligula

caligula

Ανατολική Ασία, Ιαπωνία και Ρωσία είναι τα μέρη όπου ευδοκιμεί το είδος της παραπάνω πεταλούδας. Το 1872, πήρε το όνομα Caligula japonica από μια εκ των πιο σαδιστικών και ανώμαλων προσωπικοτήτων της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας, του Καλιγούλα. Και η ερώτηση παραμένει: ΓΙΑΤΙ;