Τι ακριβώς σημαίνει «κοντά»;

Πόσο εντυπωσιακό θα ήταν να υπήρχε εκεί έξω μια νέα Γη; Ένας ανεξερεύνητος πλανήτης, όπου μετά τη καταστροφή του περιβάλλοντος του δικού μας πλανήτη, θα ήταν απόλυτα εφικτό να αποικήσουμε;  Αν το παραπάνω σενάριο σου μοιάζει βγαλμένο από το Star Trek, ίσως και να το δούμε να συμβαίνει.  Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση από το Νότιο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο (ESO) και το Project Pale Red Dot, αστροφυσικοί έχουν εντοπίσει ένα νέο, δυνητικά κατοικήσιμο πλανήτη κοντά στον αστερισμό Proxima Centauri. Ο συγκεκριμένος πλανήτης, είναι ο κοντινότερος που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Κάτι που σημαίνει πως έστω θεωρητικά, μπορεί και να αναπτύσσει θερμοκρασίες που ευνοούν την ύπαρξη νερού και τη δημιουργία ζωής.

proxima3

«Αυτός ο βραχώδης πλανήτης είναι λίγο μεγαλύτερος από τη γη μάλλον είναι το πλησιέστερο σημείο εκτός του ηλιακού μας συστήματος, όπου μπορεί να υπάρξει ζωή«, εξηγεί η ESO στην ανακοίνωση της ανακάλυψης που δημοσιεύτηκε στην ακαδημαική επιθεώρηση Nature.

Δηλαδή;

To Proxima Centauri είναι ένα αστέρι μικρότερο σε διαστάσεις, αλλά πιο ζεστό από τον ήλιο. Γύρω από αυτό το αστέρι περιστρέφεται ο πλανήτης Proxima b, περίπου 8 φορές πιο κοντά του, σε σύγκριση με τη περιστροφή του πλανήτη Ερμή γύρω από τον ήλιο. Αυτή η ένδειξη κάνει τους ερευνητές να πιστεύουν πως όντως υπάρχει θερμότητα στο πλανήτη Proxima b.

Επίσης εικάζεται πως μόνο η μια πλευρά της επιφάνειας του πλανήτη εκτίθεται στον ήλιο (όπως αντίστοιχα από τη γη βλέπουμε μόνο τη μια πλευρά του φεγγαριού. Ένας χρόνος στον Proxima b διαρκεί περίπου 11 ημερολογιακές ημέρες.

Η παρακάτω εικόνα δείχνει πόσο πραγματικά κοντά βρίσκεται ο πλανήτης Proxima b στον αστερισμό Proxima Centauri.

proixma5

Μπορεί όντως να αναπτυχθεί ζωή στον Proxima b;

Οι επιστήμονες εικάζουν πως οι αποστάσεις από τον αντίστοιχο «ήλιο» του Proxima Centauri και η θερμοκρασία της επιφάνειας του πλανήτη, μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ζωής. Αλλά, η τόσο κοντινή περιστροφή σε ένα αστέρι, μπορεί να αφήσει τον πλανήτη εκτεθειμένο σε θανάσιμα επίπεδα ακτινοβολίας. Δηλαδή, σύμφωνα με την ESO: «Παρά τη συγκρατημένη τροχιά του Proxima b, οι συνθήκες στην επιφάνεια του μπορεί να εκτίθενται διαρκώς στις υπεριώδεις  λάμψεις του αστεριού, που είναι αρκετά πιο έντονες από την αντίστοιχη έκθεση του ήλιου προς τη γη.»

Η Lisa Kaltenegger, διευθύντρια του Ινστιτούτου Carl Sagan στο πανεπιστήμιο Cornell, συμπεραίνει πως «η ζωή σε ένα τέτοιο πλανήτη θα μπορούσε να αναπτυχθεί μόνο στο υπέδαφος, ή κάτω από το νερό. Αν υπάρχει.» . Η παρακάτω εικόνα, παρουσιάζει μια υποθετική αναπαράσταση της επιφάνειας του Proxima b (ζεσταινόμαστε ήδη).

proximab_risegr

Θα μπορέσει να φτάσει άνθρωπος  εκεί;

Ο Proxima b βρίσκεται 4,2 έτη φωτός μακριά από τη γη. Ο πύραυλος με τον οποίο ο άνθρωπος βρέθηκε για πρώτη φορά στο φεγγάρι, άγγιξε ταχύτητες 394.000 χιλιομέτρων ανά ώρα. Με αυτή τη ταχύτητα, θα χρειαστούν περίπου 130.000 χρόνια ώστε ο άνθρωπος να φτάσει στον Proxima b. Ίσως η ανθρωπότητα να μην υπάρχει μέχρι τότε.

Θα μπορέσει να φτάσει Κάτι εκεί;

breakthrough_risegr

Ναι! Τον περασμένο Απρίλιο, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Yuri Milner και ο αστροφυσικός Stephen Hawking ανακοίνωσαν τη πρωτοβουλία Breakthrough Starshot, για την αποστολή μικροσκοπικών διαστημοπλοίων στο Alpha Centauri, το πλησιέστερο αστέρι στο Proxima. Tα σκάφη θα έχουν μέγεθος γραμματοσήμου και θα μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητες άνω των 160.000.000 χιλιομέτρων ανά ώρα, φτάνοντας είτε στο Alpha είτε στο Proxima Centauri σε περίπου 20 χρόνια. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ραδιοφωνικών σημάτων, μόλις σε 4 χρόνια θα κατάφερναν να στείλουν δεδομένα  στη γη. Τhe truth is out there, ξεκάθαρα.

(Με στοιχεία από: Vox)