Ο «ψυχοπαθής Φίλιππος» , το διαδικτυακό λιντσάρισμα και οι πραγματικές απειλές κατά της ζωής του .  

Fake news – real news: Τι διαφορά έχουν στον κόσμο του Facebook; Αν υπάρχει η φωτογραφία και τα πλήρη στοιχεία ενός ατόμου μέσα στο κείμενο, τότε γιατί όσα λέγονται γι`αυτόν, να μην είναι αληθινά; Μέσα από αυτή τη γιγαντιαία αμφιβολία έχει χτιστεί ο μύθος της fake online πληροφορίας, που κατά καιρούς έχει προκαλέσει και την άδικη στοχοποίηση ατόμων χωρίς στοιχεία. Ο,τι συνέβη δηλαδή και με τον εικονιζόμενο, ο οποίος είναι  «ψυχοπαθής δολοφόνος και κυκλοφορεί στη περιοχή του Περισσού, σφάζοντας αδέσποτα ζώα και απειλεί τη ζωή όσων προσπαθούν να τα ταΐσουν». Η σχετική ανάρτηση που ανέβηκε από ένα προφίλ με όνομα «Παναγιώτης Χατζηστεφάνου» και είχε περισσότερες από 7.000 κοινοποιήσεις, όπως θα αποδειχθεί παρακάτω, δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα:

Η αρχή

102322

Όλα ξεκίνησαν στις 2 Αυγούστου, όταν μια χρήστης του facebook ανέβασε στο λογαριασμό της, το παραπάνω πoστ, όπου αναφέρει περιστατικό πως ο εικονιζόμενος προσπάθησε να την σκοτώσει επειδή φροντίζει τις αδέσποτες γάτες. Μάλιστα κατάφερε, σύμφωνα με την ίδια, να «σκοτώσει» μια από τις αδέσποτες γάτες που φρόντιζε.

Η κοινοποίηση

102321c

Λίγες ώρες αργότερα, ο «Panagiotis Chatzistefanou» κοινοποίησε την ιστορία στο προφίλ του, προσθέτοντας τον ισχυρισμό ότι αυτό το άτομο «είναι ψυχοπαθής και κυκλοφορεί με μαχαίρι, σφάζοντας γάτες».

11-2

Στη συνέχεια, μέλος της ομάδας του site Ellinikahoaxes επιχείρησε να πάρει τηλέφωνο την καταγγέλουσα για να μάθει τι συνέβη.

Η γυναίκα είπε ότι έχει προστριβές με τον εικονιζόμενο και την οικογένειά του, επειδή φροντίζει αδέσποτες γάτες και για αυτό το λόγο έχει δεχτεί πολλές φραστικές επιθέσεις. Ανέφερε επίσης ότι έχει στοχοποιηθεί και έχει δεχτεί απειλές για τη ζωή της.

9

Όταν όμως ρωτήθηκε εάν είδε το άτομο αυτό να μαχαιρώνει την αδέσποτη γάτα, η μαρτυρία της διαφοροποιήθηκε σημαντικά: Η γυναίκα απάντησε ότι την βρήκε νεκρή ένα πρωί, χωρίς να γνωρίζει ακριβώς πώς πέθανε. Το προηγούμενο βράδυ είχε δεχτεί απειλητικό μήνυμα από το άτομο που κατηγορεί. O εικονιζόμενος στη φωτογραφία (Φίλιππος), δεν έχει καμία σχέση με το προφίλ που έστειλε το απειλητικό μήνυμα. Η καταγγέλουσα, συνδύασε το παρακάτω μήνυμα με το εικονιζόμενο άτομο, εντελώς αυθαίρετα.

It`s Viral

Στο περιστατικό ενεπλάκη η φιλοζωική ομάδα Angels Team Athens, που μετέβη στο σημείο για να ελέγξει τις καταγγελίες. Σύμφωνα με την ανάρτηση που έκαναν στο Facebook, οι ισχυρισμοί της καταγγέλουσας όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα, αλλά το άτομο που στοχοποιήθηκε δέχθηκε εντελώς άδικα, απειλές για τη ζωή του. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, ο ισχυρισμός του «ψυχοπαθή που σφάζει γάτες στον Περισσό» είναι εντελώς ανυπόστατος. Είναι ένα ακόμα λαϊκό δικαστήριο που στήθηκε στο Facebook με απειλές προς τη ζωή ενός αθώου ανθρώπου, χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο. Τουλάχιστον έγινε viral.

Πηγή: Ellinika Hoaxes.