Λίγος σεβασμός στο βιβλίο βρε παιδιά

Το να μεταφερθεί ένα αγαπημένο σου βιβλίο στον κινηματογράφο, είναι (σχεδόν) πάντα ευχάριστο. Ήρωες που έχεις δεθεί μαζί τους κι έχεις νιώσει μέρος του κόσμου τους, αποκτούν σάρκα και οστά μπροστά στα μάτια σου. Υπάρχει μεγαλύτερη μαγεία από αυτήν; Τι γίνεται όμως όταν η ταινία που ανυπομονούσες τόσο να δεις, αποδεικνύεται πραγματικά κακή; Είναι ίσως η μόνη περίπτωση που μπορεί να κάνει κάποιον να νιώσει προδομένος βγαίνοντας από τον κινηματογράφο. Μην ανησυχείς όμως, έχει συμβεί σε όλους μας και το ξεπεράσαμε. Ορίστε 5 ταινίες βασισμένες σε τέλεια βιβλία που μας απογοήτευσαν.

Eragon (2006)

Tα βιβλία του Christopher Paolini  αντλούν την έμπνευσή τους από τις ιστορίες του Tolkien, τον Harry Potter και το Star Wars. Οι μάχες περιγράφονται επικά, οι διάφορες πόλεις είναι γεμάτες επιβλητικά κτίρια, κάστρα και στρατιώτες και σχεδόν κάθε χαρακτήρας συμβάλει σημαντικά στην εξέλιξη της πλοκής. Τι από αυτά κρατήθηκε στην κινηματογραφική μεταφορά της ταινίας; Τίποτα! Τα  κάστρα και οι μεγάλες πόλεις αντικαταστάθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις από μικρά χωριουδάκια με αχυρόσπιτα και οι αλλαγές –  «ευκολίες» στο σενάριο είναι πραγματικά αμέτρητες, ενώ χαρακτήρες περνάνε λένε απλά τα λόγια τους και φεύγουν.  Αν έχεις αγαπήσει τα βιβλία της σειράς μείνε μακριά από την συγκεκριμένη ταινία με κάθε τρόπο, θα απογοητεύεις και είναι κρίμα.

The Da Vinci code (2006)

Δεν είναι σε καμία περίπτωση τόσο κακή όσο άλλες ταινίες σε αυτό το άρθρο αλλά κακά τα ψέματα, παρ΄ ότι προσπαθεί πολύ, δε μπορεί να συγκριθεί με το βιβλίο. Στα αρνητικά της ταινίας είναι κυρίως η απουσία της αίσθησης εγρήγορσης που νιώθει κανείς διαβάζοντας, η παντελής έλλειψη δεσίματος του θεατή με τους χαρακτήρες και τέλος η επιδερμική παρουσίαση των γεγονότων. Η σκέψη «Έλα να σου δείξουμε κι αυτή την σκηνή γιατί πρέπει» μοιάζει να κυριαρχεί σε όλη την ταινία. Δεν θα περάσεις  άσχημα αν τη δεις, αλλά η σύγκριση με το βιβλίο, είναι αστεία.

Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009)

To πώς το καλύτερο βιβλίο του μικρού μάγου της J. K. Rowling  που λατρεύουμε, έγινε η χειρότερη ταινία της σειράς αποτελεί μυστήριο. Χαζά εφηβικά αστειάκια, τσαπατσούλικες εξηγήσεις για τον Half- Blood Prince και κυρίως το πετσοκομμένο origin story του Voldemort, είναι οι κύριοι λόγοι που η 6η ταινία αποτελεί το μαύρο πρόβατο ενός κατά τα άλλα εξαιρετικού franchise. Πραγματικά κρίμα.

  

 The Hobbit (2012- 2014)

Ένα βιβλίο, 4 ταινίες. Ποτέ κανείς δεν κατάλαβε γιατί ο Peter Jackson, έχοντας ήδη μεταφέρει τρομερά επιτυχημένα την τριλογία «Lord of the Rings» στον κινηματογράφο, τα έκανε τόσο μούσκεμα με το «Ηobbit». Ακόμα και τον Legolas είδαμε να εμφανίζεται στην δεύτερη ταινία, πραγματικά από το πουθενά. Μια μετριότητα στην καλύτερη περίπτωση.

The Great Gatsby (2013)

Παρ ότι οι Baz Luhrmann και Leonardo DiCaprio, θα έπρεπε να ήταν αρκετοί για να εγγυηθούν ένα ιδανικό αποτέλεσμα, η ταινία δεν καταφέρνει  καθόλου να αποτυπώσει εκείνο το συναίσθημα τραγικότητας που διαπνέει τον χαρακτήρα του Gatsby στο βιβλίο του Scott Fitzgerald. Βλέπεται πολύ ευχάριστα όμως επειδή οι προσδοκίες μας ήταν πραγματικά υψηλές μας απογοήτευσε λίγο.

[themify_box ]Του Μίλτου Τσιμπούκη[/themify_box]