Το έτος 2017, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πιστεύουν πώς η γη είναι επίπεδη.

Ζούμε στην εποχή της post- truth, των fake news, όπου η παράθεση αντίθετης άποψης σε ένα ζήτημα, είναι ξεπερασμένη. Πλέον μέσω της post-truth, κάθε αποδεδειγμένη αρχή, κάθε γνωστό θεώρημα που υφίσταται αιώνες μέσα στο σύγχρονο κόσμο, τίθεται υπό αμφισβήτηση. Κάπως έτσι ξεκινά και η αμφισβήτηση της θεωρίας ότι η γη έχει σχήμα κυκλικό και περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της και γύρω από τον ήλιο. Σύμφωνα με τους αμφισβητίες (και αρκετοί celebrities ανάμεσά τους), η γη είναι επίπεδη, μοιάζει με ένα τεράστιο pancake και αν από την Ελλάδα κοιτάξουμε προσεκτικά στον ορίζοντα με ένα τηλεσκόπιο, μπορούμε να δούμε τουλάχιστον μέχρι τη Ρώμη και τη Μαδρίτη. Ας δούμε επιγραμματικά μερικά από τα στοιχεία που επικαλούνται οι υποστηρικτές της επίπεδης γης.

Η γη είναι στρογγυλή, μόνο όμως σε φωτογραφίες της NASA

THE MOON - DECEMBER 12:  Apollo 17  commander Eugene A. Cernan stands by the American flag during his second space walk becoming the last man to walk on the Moon on December 12, 1972. (Photo by NASA/Donaldson Collection/Getty Images)

«Οργανωμένη συνωμοσία της NASA» το να μας δείχνει φωτογραφίες της στρογγυλής γής, ενώ σύμφωνα με το Insane FTW «κάθε αεροπλάνο, κάθε ελικόπτερο, κάθε drone» μας δείχνουν έναν αχανές, πλήρως επίπεδο ορίζοντα. Αυτό σημαίνει ότι η NASA μας εξαπατά.»

 

Οι μηχανικοί κατασκευάζουν οχήματα σε σχήμα επίπεδο, ποτέ καμπυλωτό

pri_38112451

Σύμφωνα με τους οπαδούς της θεωρίας της επίπεδης γης, επίπεδα οχήματα= επίπεδη γη.

Γιατί τα αεροπλάνα δεν πετάνε προς τα κάτω;

Nantes, FRANCE:  Picture shows a "low-cost" airline Ryanair plane flying over Nantes, western France, 15 September 2005. Ryanair will launch in the forthcoming months three new routes between Nantes and the airports of Shannon (Ireland), London Stansted and Nottingham, announced Michael Cawley today in Nantes. AFP PHOTO FRANK PERRY  (Photo credit should read FRANK PERRY/AFP/Getty Images)

Αν η γη είναι στρογγυλή, τότε γιατί σε κάθε πτήση μας προς τα ανατολικά – εκεί όπου η περιστροφή της γης γίνεται με 1000 μίλια/ώρα) τα αεροπλάνα δεν πετάνε με καθοδική τροχιά;

Χαρταετοί

Σύμφωνα με τους αρνητές του κυκλικού σχήματος της γης, όπως ο Thomas Winship, το γεγονός ότι όταν πετάς έναν χαρταετό, τον βλέπεις, άρα δεν χάνεται, άρα δεν κατρακυλάει προς κάποιο σημείο «καμπής» της γης, σημαίνει ότι η γη είναι πιο επίπεδη κι από το κρεββάτι σου. Επίσης, ο Winship έχει υποστηρίξει πως αν η γη ήταν κυκλική, τότε τα σύννεφα θα έπρεπε να μας διαπερνούν(!).

 Η διάψευση

Στο παραπάνω video, o Billy Nye κάνει «πατ-πατ» στους ώμους των οπαδών κάθε θεωρίας συνωμοσίας για τη γη, θυμίζοντας τους βασικές αρχές προσανατολισμού με πυξίδα, αλλά και γιατί σήμερα στις 12 βλέπουμε ήλιο στην Αθήνα, ενώ την ίδια στιγμή είναι νύχτα στην Μελβούρνη, αλλά και γιατί ΔΕΝ μπορούμε να δούμε από το μπαλκόνι μας μια ακτή στην Ισπανία ή ένα πάρκο στο Λονδίνο, κάτι που θεωρητικά θα έπρεπε να συμβαίνει, αν η γη ήταν όντως επίπεδη.

Πηγή: Metro