Δίνουμε τα δικά μας βραβεία στις σειρές της δεκαετίας που μας «σημάδεψε.»

Εδώ και λίγες ώρες ολοκληρώθηκε με κάθε επισημότητα η τελετή απονομής των βραβείων Emmy.  Ενώ συζητούσαμε για τα βραβεία στα γραφεία του Rise, κάποιος αναρωτήθηκε; Γιατί δηλαδή ο Κούρκουλος όταν έπαιζε στην «Αναστασία»  δεν άξιζε ένα Emmy; Γιατί όντως, εκείνη η πραγματικά δοξασμένη εποχή της ελληνικής τηλεοπτικής μυθοπλασίας αξίζει να έχει τα δικά της βραβεία. Έστω κι αν δεν είμαστε στο Hollywood. Πάμε λοιπόν:

Καλύτερη Δραματική σειρά: Αναστασία  (1993-94)
Άλλοι διαγωνιζόμενοι: Αέρινες Σιωπές, Ψίθυροι Καρδιάς, Λόγω Τιμής.

Γιατί: Έπαιξε με τα όρια του συντηρητισμού της ελληνικής κοινωνίας των mid`90s, τοποθετώντας ερωτικά  ένα κορίτσι ανάμεσα σε πατέρα και γιο. Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους χαρακτήρες, οι εναλλαγές συναισθημάτων και οι θύτες που γίνονταν θύματα και αντίστροφα, καθήλωναν εκατοντάδες χιλιάδες θεατές στις οθόνες τους. Επίσης, τραγούδι τίτλων από Αρβανιτάκη. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Καλύτερη Κωμική Σειρά: Oι Απαράδεκτοι (1991-93)
Διαγωνιζόμενοι: Εκμέκ Παγωτό, Το Ρετιρε, Μάνα Είναι Μόνο Μια, Της Ελλάδος Τα Παιδιά

Γιατί: Έγινε μεγάλη μάχη μεταξύ μας για αυτήν την κατηγορία κι ο νικητής αναδείχθηκε στα σημεία. Η νίκη ήρθε κυρίως λόγο του cast, της Friends αισθητικής αλλά και της ανάλαφρης γραφής που έβγαλε ατάκες με τις οποίες γελάμε μέχρι και σήμερα (τι έγινε τ ρε παιδιά; ) και φυσικά για επεισόδια όπως αυτό:

 Σκηνοθεσία – Σενάριο Δραματικής Σειράς
Πάνος Κοκκινόπουλος – Πέτρος Μαρκαρής – Ανατομία ενός Εγκλήματος (1992-95)

Γιατί: Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η σειρά προπομπός του κόκκινου κύκλου, της 10ης εντολής και του 3ου νόμου, είχε ίσως τον πιο «τρομακτικό» και παράξενο αφηγητή που έχουμε δει ποτέ στην ελληνική τηλεόραση και το καλύτερο animation σε τίτλους αρχής.

 Σκηνοθεσία – Σενάριο Κωμικής Σειράς
Ελένη Ράντου  – Αχ Ελένη (1992-94)

Γιατί: Αρχές `90s και η Ελένη Ράντου τολμάει, βγάζοντας στην ελληνική τηλεόραση μια σειρά με meta-ειρωνικό χιούμορ: Ο Γιάννης Πάριος υποδύεται ντροπαλό συνθέτη που βρίσκει στο πρόσωπο της Ελένης τη μούσα του. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου είναι ένας ντροπαλός κεκές που κάνει θάλασσα audition για διαφημιστικό, φίλοι της Ελένης γίνονται ξαφνικά αόρατοι (!) σε μια κωμωδία που κατέρριψε αμέτρητα στεγανά.

Καλύτερη animated σειρά: Dragon Ball 

Γιατί: Γιατί ήταν ο πρώτος και κύριος λόγος που ξυπνούσαμε το ΣΚ . Γιτί είχε αγωνία και δράση και φυσικά τον Τζίμη Πανούση να ερμηνεύει τους τίτλους αρχής.

A` Ανδρικός Ρόλος σε Δράμα: 
Άλκης Κούρκουλος, (Αλέξανδρος) – Αναστασία 


Γιατί: Αλήθεια τώρα χρειάζεται να εξηγήσουμε;

Α`Γυναικείος Ρόλος σε Δράμα:
Θεοφανία Παπαθωμά, (Δέσποινα) Άγγιγμα Ψυχής (1998)

Γιατί: Αποπλάνησε ολόκληρο άμεμπτο αρχιμανδρίτη, λόγο το έχεις αυτό;

Α`Ανδρικός Ρόλος σε Κωμωδία:
Γιάννης Μπέζος,  (σμήναρχος Επαμεινώνδας  Κάκκαλος ) – Της Ελλάδος τα Παιδιά  (1993-95)

Γιατί: Ατάκες που έσπαγαν κόκαλα, αυστηρότητα που ωστόσο ποτέ δεν εκδηλωνόταν όπως περιμέναμε και φυσικά εκείνες οι εκφράσεις προσώπου και τα ξαφνιάσματα που θα λατρεύουμε για πάντα στο Γιάννη Μπέζο. Ένας από τους καλύτερους ρόλους της τηλεοπτικής καριέρας του χωρίς συζήτηση.

A Γυναικείος Ρόλος σε Κωμωδία:
Δήμητρα Παπαδόπουλου, (Δήμητρα )  – Οι Απαράδεκτοι  

 Γιατί: Έδειχνε χαζή αλλά φυσικά, ποτέ δεν υπήρξε χαζή. Έκανε τον Σπύρο να πιστέψει ότι είναι το Μεγάλο Κεφάλι του Σπιτιού, ενώ στην πραγματικότητα ήταν μια Κότα (Κατάκοτα), ένα -φλύαρο- ανθρώπινο πιόνι στα χέρια της.  Δεν μπορούμε να φανταστούμε για πόσες μέρες θα ήταν trending topic το  #karakatapalomouna  αν οι Απαράδεκτοι προβάλλονταν σήμερα.

Β`Ανδρικός Ρόλος σε Κωμωδία:
Δημήτρης Φράγκογλου, (Χλαπάτσας) – Της Ελλάδος  Τα Παιδιά

Γιατί: Ποτέ άλλοτε ο ρόλος του σιχαμερού καταδότη δεν είχε περισσότερη πλάκα. «Χλαπάτσα» σε λατρεύουμε.

Β` Γυναικείος Ρόλος σε Κωμωδία:
Κατιάνα Μπαλανίκα,(Σάσα)  – Ντόλτσε Βίτα

Γιατί: Αν βρείτε άλλη κολλητή που να είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα για να προστατέψει την φίλη της και ταυτόχρονα να την σπρώχνει στην «αμαρτία», ενώ λατρεύει το σεξ και την ποίηση να μας ενημερώσετε κι εμάς.

Καλύτερο Ψυχαγωγικό Sketch Show
«Άλλα Κόλπα» – Βλάσης Μπονάτσος
Άλλοι Διαγωνιζόμενοι: Δέκα Μικροί Μήτσοι, Άνω Κάτω Το Σαββάτο

Γιατί: Έκανε φάρσες σε διάσημους (και τις πιστεύαμε όλες). Επίσης έπαιζε μουσική, γέλαγε δυνατά, ήταν μια μόνιμη πηγή ενέργειας. Ναι, προφανώς αναφερόμαστε στον οικοδεσπότη των «Κόλπων», Βλάση Μπονάτσο.  Λείπεις από την ελληνική TV, Βλάση.

Καλύτερο Ψυχαγωγικό Talk Show
Μαλβίνα hostess  – Μαλβίνα Κάραλη

Γιατί: Γιατί βγήκε μετά από το -σχεδόν- πολεμικό συμβάν των Ιμίων και μέσω της ισοπεδωτικής της σάτιρας, έστησε στο τοίχο τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Σημίτη και την τότε κυβέρνηση. Γιατί ήταν η Μαλβίνα Κάραλη και δεν φοβήθηκε ποτέ να πει την αλήθεια.

[themify_box ]RISE TEAM[/themify_box]