Παραθέτουμε όλες τις απόψεις για μια σειρά που δίχασε όσο λίγες μέσα στη φετινή χρονιά.

Το «American Gods» προβλήθηκε μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017, προκαλώντας ένα ζωηρό και έντονο διχασμό ανάμεσα σε fans του συγγραφέα Neil Gaiman, αλλά και σε «πρωτάρηδες» fans της επιστημονικής φαντασίας. Τελικά αξίζει να δεις το «American Gods»; Καταγράφουμε όλες τις απόψεις:

 

TWITTER

26-american-gods-4.w710.h473.2x

(-)Το #AmericanGods είναι μακράν η πιο ασυνάρτητη σειρά που έχω δει ποτέ

(+) Μόλις είδα το τρίτο επεισόδιο του #AmericanGods και ακόμα δεν έχω καταλάβει τι γίνεται. Όμως είναι τέλειο

(+) Μόλις τελείωσα τη σειρά και έχω να πω πως είναι τέλεια! Θεοί, πόλεμοι, Ian McShane!

 

(+) #AmericanGods τόσο κακό να μη θες να το δεις αλλά παράλληλα και αυτό το «Σεξ και βία μέχρι τη Λαμία» μέσα που σού κρατάει το ενδιαφέρον.

 

IMDB (Reviews)

American-Gods-posters

(+) Λοιπόν, ξεκίνησα να διαβάζω το βιβλίο μερικές εβδομάδες πριν την πρεμιέρα της σειράς. Είμαι λίγο μπροστά, αλλά μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι η σειρά εκτελεί τέλεια το έργο της ως προς την προσαρμογή του κόσμου του κυρίου Gaiman στη μικρή οθόνη. Η ανάπτυξη είναι σπουδαία και η εκσυγχρονισμένη μορφή των θεών, ακόμα καλύτερη.

(-) Το πρόβλημα εδώ, είναι ότι οι σεναριογράφοι του Hollywood μπορούν να κάνουν μια καλύτερη ιστορία από εκείνη του Gaiman.

Σχεδόν τα μισά επεισόδια έχουν ευρήματα που δεν βρίσκονται στο βιβλίο και κανένα τους δεν εντυπωσιάζει. Αντιθέτως, τα ευρήματα αυτά, περιέχουν πολιτικά υπονοούμενα. Δηλαδή:

Σκηνη 1 (τίποτα από αυτά στο βιβλίο). Ο Ιησούς είναι ένας λαθρομετανάστης που περπατά πάνω στον ποταμό Ριο Γκράντε. Και όταν φτάνει στην άλλη άκρη των αμεριικάνικων συνόρων, μια συμμορία που φοράει σταυρούς, τον σκοτώνει. Οι σφαίρες τρυπούν τα χέρια και τα πόδια του και πεθαίνει σε στάση εσταυρωμένου. Αυτό για μένα, είναι κακή τέχνη.

Σκηνή 2: Ο Θεός Vulcan (που δεν είναι στο βιβλίο) έχει ένα εργοστάσιο παραγωγής όπλων. Η πόλη είναι γεμάτη με ανθρώπους που φορούν φόρμες που θυμίζουν ναζί και κάνουν τρελές γκριμάτσες στην κάμερα. Επίσης, λυντσάρουν συνήθως τους μαύρους.

 

Blog – Who needs the Critics”

itwo108_2560

Σε κάθε χαρακτήρα δίνεται η ευκαιρία να λάμψει και το επιμελώς επιλεγμένο καστ ανταποκρίνεται με χαρακτηριστική ευκολία. Ειδικότερα ο McShane δίνει τον καλύτερο του εαυτό, η παρουσία της Gillian Anderson (The X-Files) είναι απλά μοναδική , ενώ η Εmily Browning (Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events) είναι πραγματική αποκάλυψη.

Η πίστη σου στους «American Gods» θα σε ανταμείψει με μία πολλά υποσχόμενη πρώτη σεζόν, της οποίας ο οπτικός πλούτος συναγωνίζεται μόνο με την αφηγηματική της επιδεξιότητα. Για την πρώτη σεζόν μιας από τις καλύτερες σειρές των τελευταίων ετών τίποτα λιγότερο από…4/5

 

Washington Post

AmericanGods

Το American Gods είναι πανέμορφο οπτικά και δύσκολο να το παρακολουθήσεις. Αν είσαι φίλος της δουλειάς του Gaiman και υπομονετικός με την αργή ανάπτυξη χαρακτήρων που δεν έχουν ιδιαίτερο βάθος, θα σου αρέσει. Οι υπόλοιποι ας το δουν με επιφύλαξη.

Metacritic (Reviews)

American-Gods-Recap-Secret-of-Spoons-2

(-) Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό το βαρετό show έχει τόσο θετικές κριτικές. Μάλλον η μετριότητα είναι κάτι που επιβραβεύεται αυτές τις μέρες; Αφού είδα αυτό το μπάχαλο, το πιστεύω ακράδαντα.

(+)  Μόνο στο τέλος του τετάρτου επεισοδίου η ιστορία αρχίζει να αποκτά κάποιον ειρμό, αλλά μέχρι τότε, αν δεν είσαι πιστός fan, μάλλον έχεις χάσει ήδη το ενδιαφέρον σου. Μερικές φορές σου δίνει την αίσθηση ότι είναι ένα βαθύ και δυναμικό έπος, ενώ άλλες, μοιάζει περισσότερο με άσκηση σε ύφος και στυλ. Μα τι στυλ όμως!

 

H γνώμη μας

Το American Gods είναι μια σειρά που εμπνέεται τόσο από το ομώνυμο βιβλίο του Neil Gaiman όσο και από τη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα για να παρουσιάσει μια αλληγορία του κόσμου που ζούμε, ίσως λίγο πιο ακραία και εφιαλτική απ`όσο μας αφήνουν κάποιες ιδεολογικές εμμονές να διακρίνουμε, αλλά σίγουρα πολύ κοντά στην αλήθεια. Σίγουρα το τηλεοπτικό American Gods απέχει κάπως από την ομώνυμη λογοτεχνική μυθολογία, όμως είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν απέχει καθόλου από τη ζωή που ζούμε σήμερα