Εξετάζουμε θετικές και αρνητικές απόψεις για το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών, «Adults In The Room”.

«Adults In The Room»: Το αφήγημα του Γιάνη Βαρουφάκη από τις ημέρες της φωτιάς, τις ημέρες της Διαπραγμάτευσης που κατέληξαν στο Τρίτο Μνημόνιο, κυκλοφορεί διασκορπισμένο σε δημοσιεύματα του Τύπου και προκαλεί ντόρο στα δελτία ειδήσεων των 8. Τελικά, είναι καλό βιβλίο; Παρακάτω αντιπαραθέτουμε τις γνώμες, υπέρ και κατά:

Κατά

Γιάννης Βούτσης

«Νομίζω πως είναι ένα πολύ αρνητικό αποτύπωμα που αφήνει ο κ. Βαρουφάκης στην πολιτική ζωή του τόπου και για τον εαυτό του, αλλά και ως αρνητικό υπόδειγμα για το πώς κάποιος μπορεί να έχει μια υπεύθυνη θέση υπουργού σε πολύ δύσκολες και υπεύθυνες στιγμές»

«Ισως ο άνθρωπός δεν έχει καμία αντίληψη τι σημαίνει για την πολιτική ζωή του τόπου, και μάλιστα μέσα από μία οκταετή περιπέτεια που έχει περάσει η κοινωνία και ο απλός λαός, να ανοίγει κανείς και να κάνει τέτοιες προκλήσεις. Είναι στα όρια, ας πούμε, του γραφικού, αυτού του τύπου οι απόψεις».

Αλέξης Τσίπρας

Σήμερα, ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να μιλήσει ούτε για τον Βαρουφάκη ούτε για τον Σόιμπλε, γράφει ο Guardian. «Ο Γιάνης προσπαθεί να γράψει ιστορία με διαφορετικό τρόπο» τονίζει, σημειώνοντας πως το σχέδιο Β που παρουσίαζε ήταν «απλά αδύναμο και αναποτελεσματικό».

Γ.Ξανθος, υπουργός Υγείας

«Στο υπουργικό συμβούλιο δεν συζητήθηκε ούτε “Plan Β” ούτε “Plan Χ”… Αντιλαμβάνομαι ότι υπήρχαν συζητήσεις σε πιο στενό επίπεδο, αδικεί τη διαδρομή του ο Βαρουφάκης με τον τρόπο που κινείται. Προσπαθεί να δώσει λαβές για αποδομητική κριτική στην κυβέρνηση, κι είναι εκτός πραγματικότητας. Έχει σύνδρομο εκ των υστέρων δικαίωσης όπως κι άλλοι άνθρωποι» ανέφερε ο κ. Ξανθός, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Στέλιος Κούλογλου

Καταρχήν ο κ. Βαρουφάκης θέλει να είναι στη δημοσιότητα. Ήταν στη δημοσιότητα ως υπουργός Οικονομικών, θέλει να είναι τώρα στη δημοσιότητα και αν θέλει να περάσει η υπόθεση από εξεταστική επιτροπή και ο ίδιος από ειδικό δικαστήριο πάλι θα το ήθελε, γιατί έτσι θα είναι στη δημοσιότητα. Αυτό είναι το πρόβλημά του. Πάντα οι πολιτικοί συνηθίζουν να γράφουν μετά από χρόνια τα απομνημονεύματα τους ή τις αναμνήσεις τους από κρίσιμες περιόδους, αλλά αφού αυτές οι περίοδοι έχουν λήξει, όχι ενώ ακόμη συνεχίζονται. Θεωρώ ότι ο κ. Βαρουφάκης ήταν ένας “σπιούνος στο δωμάτιο” και όχι αυτό που λέει στο βιβλίο του, “ενήλικοι στο δωμάτιο”.

Παντελής Μπουκάλας – Καθημερινή

varouf

Ένας μόνο δεν μπορεί να επικριθεί για έλλειψη αφηγήματος: ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης. Αν όσα δημοσιεύει υπό μορφή βιβλίου συνιστούν ειλικρινή απομνημονεύματα ή μυθιστόρημα θα το κρίνει η Ιστορία, εφόσον βρει χρόνο και διάθεση. Ο ίδιος διατείνεται ότι θεμελιώνει τα λεγόμενά του σε σημειώσεις και (παράτυπες) ηχογραφήσεις. Ενόσω δηλαδή ασκούσε καταστροφικά την εξουσία του, «έβλεπε μακριά»· όχι το μέλλον της Ελλάδας αλλά το προσωπικό του. Μονάχη έγνοια του (τυπική, όχι παράτυπη) η συναγωγή του αναγκαίου, επιλεγμένου υλικού που θα διευκόλυνε την κατοπινή δικαίωσή του. Λαμπρά. Εξ ου και ο σεμνός υπότιτλος του βιβλίου του: «Η μάχη μου με το βαθύ κατεστημένο της Ευρώπης». Ας μην τρέξουμε στον Δον Κιχώτη. Ο Νάρκισσος κατοικεί πολύ πιο κοντά μας.

Όλγα Γεροβασίλη

Για τον Γ. Βαρουφάκη είπε χαρακτηριστικά: «ο ναρκισσισμός στην πολιτική είναι πολύ συχνός και πολύ επικίνδυνος ταυτοχρόνως. Τον έχουν διαψεύσει πολλοί και έχω λόγους να πιστεύω τους πολλούς».

Αλέξης Τσίπρας

«Το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν εξάμηνο μάχης του λαού και της κυβέρνησης που μόλις είχε εκλέξει. Είναι καταγεγραμμένη μια πολύ σημαντική υπόθεση για να την εξευτελίζουμε με το διογκωμένο “εγώ” του καθενός μας. Δεν αφορά πρόσωπα – ούτε καν εμένα μόνο αφορά. Ηταν μια συλλογική μάχη. Θέλω πραγματικά να ευχηθώ καλές πωλήσεις στο βιβλίο του».

Blogger anametocome (Lifo)

Στο βιβλίο του Γιάνη αποκαλύπτονται διάφορα ωραία περιστατικά και παραλειπόμενα από τις μέρες της σκληρής διαπραγμάτευσης που οδήγησε στο περιβόητο Δημοψήφισμα και τα capital controls. Στην ουσία αποκαλύπτεται ότι οι τύποι ήταν μειωμένης αντιληπτικότητας αλλά αυτό το ξέραμε. Αυτό που δεν ξέραμε είναι ότι οι ίδιοι δεν είχαν την παραμικρή συναίσθηση της ανεπάρκειας τους και γι’ αυτό το λόγο ονειρεύονταν παιδαριώδεις ενέργειες όπως να πάρουν τα αποθεματικά της ΤτΕ και να «γεμίσουν τα ΑΤΜ» και να λειτουργήσουν παράλληλο νόμισμα. Οι διάλογοι που περιγράφονται είναι σπαρταριστοί, ένα μείγμα πηχτής άγνοιας, κολλώδους λαϊκισμού φτηνής πρόζας ενώ οι συμμετέχοντες ακροβατούν ανάμεσα σε καρικατούρες αρχαίας τραγωδίας και τριτοκλασάτων κομπάρσων του Δελφινάριου. 

Υπέρ

BARTSI4

 

 

Paul Mason

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης έγραψε ένα από τα πιο σημαντικά πολιτικά απομνημονεύματα όλων των εποχών» […] μια «ιστορία εκ των έσω δοσμένη από έναν άνθρωπο εκτός του συστήματος».

Ο Βαρουφάκης ξεκίνησε εκτός των τειχών τόσο της πολιτικής όσο και της άκρας αριστεράς, αναφέρει ο βρετανός δημοσιογράφος, κατάφερε να μπει στα ενδότερα και στην συνέχεια έφυγε από εκεί απότομα αφού απολύθηκε από τον πρώην σύμμαχο του, τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Βασίλης Νέδος – Καθημερινή 

…τόσο το βιβλίο Βαρουφάκη όσο και οι πληροφορίες που έχουν έλθει από το πρώτο εξάμηνο του 2015 στην επιφάνεια –είτε διά εξομολογήσεων πρωταγωνιστών είτε μέσω της δημοσιογραφικής έρευνας– αποκαλύπτουν περίτρανα μόνο ένα πράγμα: Οι άνθρωποι δεν είχαν την παραμικρή ιδέα περί τίνος επρόκειτο. Δειλά δειλά, ο πρωθυπουργός το παραδέχθηκε στην τελευταία συνέντευξή του στον Guardian, λέγοντας ότι δεν διέθετε «την εμπειρία ή την αίσθηση πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες»

 Social Media Users που αγόρασαν το βιβλίο

 1

Το #AdultsInTheRoom του Γιάνη Βαρουφάκη μπορεί άνετα να γίνει πετυχημένη σειρά, σαν το #GameOfThrones .

Μόλις διάβασα το βιβλίο του Βαρουφάκη. Ρίχνει πολύ φως στο δίχτυ γραφειοκρατίας και πολιτικών της Ευρωπαικής Ένωσης

#adultsintheroom  υπέροχο, πρέπει να διαβαστεί από κάθε πολίτη. Σαν σενάριο χολυγουντιανής ταινίας

Ακόμα διαβάζω το #AdultsInTheRoom. Συμφωνή με τον Βαρουφάκη, αν και η ιδέα του #Grexit είναι λάθος, είναι καλύτερη από την φυλακή του χρέους.

«η καλύτερη συγκάλυψη πολιτικής συνομωσίας αποκαλύπτεται στο βιβλίο του @yanisvaroufakis #adultsintheroom

 

H άποψη μας

COVER2-1400x700

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι όντως ένας «υπερήρωας» που εμφανίστηκε με τον δικό του ναρκισσστικό κρότο στα ελληνικά media των αρχών της οικονομικής κρίσης, υποσχόμενος ότι «υπάρχει λύση» που την κατέχει μονο αυτός και μπορεί να φέρει την πολυπόθητη έξοδο από τα μνημόνια. Όταν κατάφερε να βρεθεί στην πολιτική, ως βασικό στέλεχος της κυβέρνησης Τσίπρας, τότε διαπιστώθηκε εκ των περιστάσεων (Capital Controls,  Χρεοκοπία, Δημοψήφισμα) πως η περιβόητη «λύση» όχι μόνο  δεν μπορούσε να φέρει μια κοινωνική ειρήνη, αλλά ενδεχομένως να έφερνε ένα νέο «Γουδί» σύμφωνα με όσα φέρεται να λέει στον ίδιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως γράφονται στο “Adults In The Room”. Από την άλλη, το “Adults In The Room” φαίνεται πως ήταν ο μοναδικός στόχος της πολιτικής καριέρας του Γιάνη Βαρουφάκη. Ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα με σασπενς που θυμίζει χολυγουντιανή ταινία, αν και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για τον ρεαλισμό του. Το σίγουρο είναι πως για το «Adults In The Room”, θα πληρώναμε ένα εισιτήριο στο σινεμά.

[themify_button ]του Γιάννη Δημητρέλλου[/themify_button]