Στην αρχή επρόκειτο απλά για μια δημιουργία του σχεδιαστή Nobuyuki Kayahara η οποία απεικόνιζε μια μπαλαρίνα που χορεύει.

Στη συνέχεια κάποιοι υποστήριξαν ότι ουσιαστικά μιλάμε για μια οπτική ψευδαίσθηση, η οποία σε βοηθά να καταλάβεις πόσο έξυπνος είσαι: Όσοι βλέπουν την μπαλαρίνα να κινείται προς 2 κατευθύνσεις χρησιμοποιούν περισσότερο ένα συγκεκριμένο μέρος του εγκεφάλου τους από όσους την βλέπουν να κινείται απλά με την φορά των δεικτών  του ρολογιού.

Η αλήθεια σύμφωνα με τους ειδικούς είναι κάπως διαφορετική. Όπως εξηγούν οι Arthur Shapiro και Niko Troje, ζευγάρι επιστημόνων που εξέτασε το ζήτημα της μπαλαρίνας, υπάρχουν διάφοροι λόγοι που επηρεάζουν το πώς βλέπουμε την κίνηση της και μάντεψε; Κανένας από αυτούς δεν έχει να κάνει με την ευφυΐα μας. Ουσιαστικά η συγκεκριμένη ψευδαίσθηση ανήκει στην κατηγορία των ανεστραμμένων εικόνων, που σημαίνει ότι παρόλο που η μπαλαρίνα κινείται, παρουσιάζει ομοιότητες με άλλες στατικές ψευδαισθήσεις. Όσες ψευδαισθήσεις ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, έχουν την «ικανότητα» να μας κάνουν να τις βλέπουμε με διάφορους τρόπους, ανάλογα την στιγμή που θα το δούμε.

Ο λόγος για αυτό το μικρό «μπέρδεμα,» είναι ότι οι ψευδαισθήσεις αυτού του τύπου, δεν δίνουν στον εγκέφαλό μας κανένα στοιχείο ώστε να αντιληφθεί το βάθος της εικόνας κι έτσι εκείνος παίρνει την πρωτοβουλία να «συμπληρώνει» το κενό.

Δοκίμασε απλά να καλύψεις με το χέρι σου πλήρως την μπαλαρίνα, επικεντρώνοντας το βλέμμα σου μόνο στο πόδι της, έπειτα προσπάθησε να φανταστείς ότι την βλέπεις από πάνω. Τώρα κινείται και προς τις 2 κατευθύνσεις, αμέ. Όπως είπαν οι 2 ερευνητές το ίδιο μέρος του εγκεφάλου μας που ευθύνεται για το φόβο μας είναι αυτό που ενεργοποιείται και μας κάνει να βλέπουμε την χορεύτρια να κινείται σύμφωνα με τους δείκτες του ρολογιού.

Για την ιστορία να πούμε ότι ο περισσότερος κόσμος την βλέπει να κινείται δεξιόστροφα (και φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι αυτοί έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό ότι χρησιμοποιούν περισσότερο το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου τους). Την επόμενη φορά που κάποιος θα θελήσει να δοκιμάσει το μυαλό σου με αυτό το τεστάκι, απλά μην τσιμπήσεις.