Ακόμα κι ένα αθώο meme μπορεί να γίνει «εργαλείο» διασποράς φασιστικών αντιλήψεων.

Είπαμε εδώ αναλυτικά τη σημαίνει και πώς προέκυψε το μωβ πουλί που εμφανίστηκε στο Facebook και έγινε μια αγαπημένη συνήθεια από χιλιάδες χρήστες, προσθήκη σε καθημερινές επικοινωνίες. Να, μπορείς και παρακάτω να το πάρεις και να το στείλεις σε ένα φίλο σου.

 

Ωραία λοιπόν, πώς θα σου φαινόταν τώρα, αν σου έλεγε κάποιος ότι αυτό το γλυκούλι μωβ πουλί έχει κρυφές αναφορές στο φασισμό; Ότι στα μωβ φτερά του κρύβεται ο Τραμπ-ισμός όλου του κόσμου; Υπάρχει και η σχετική φωτογραφία:

μακε

Κι όμως, το πουλί που δημιούργησε η εικαστική καλλιτέχνης/σχεδιάστρια Syd Weiler και διέθεσε ελεύθερα στο Facebook στις 31 Ιανουαρίου 2017, οικειοποιήθηκε με χαρακτηριστική ευκολία από τα ακροδεξιά trolls του 4-chan, που επιχείρησαν να το χρησιμοποιήσουν ως μια «φάρσα» με αποδέκτη κάθε χρήστη των social media που διαφωνεί με τις απόψεις τους.

Τι σημαίνει «οικειοποίηση»

Αν υπάρχει κάτι που έχει συντελέσει θετικά στην εκτόξευση της αναγνωρισιμότητας των alt-right/κρυπτό/φανερών φασιστικών προσωπικότητων ανά τον κόσμο, είναι η αμεσότητα με την οποία αντιλαμβάνονται τα trends των social media, όπως οι αστείες εικόνες και τα memes. Στη συνέχεια, με την βοήθεια ενός απλού προγράμματος επεξεργασίας εικόνων, είναι πάρα πολύ εύκολο να τους δώσουν μια πολύ διαφορετική σημασία. Δηλαδή, στην περίπτωση του μωβ πουλιού:

eagle

 

Κάπως έτσι, δημιουργούνται 2 εντελώς διαφορετικές γνώμες για το τι σημαίνει αυτή η δημοφιλής εικόνα των Ιντερνετς. Κάπως έτσι, η σελίδα Occupy Democrats ξεκίνησε να καλεί τον κόσμο να μην χρησιμοποιεί αυτό το «εθνικιστικό» σύμβολο του μωβ πουλιού. Αυτός είναι τελικά ο πιο σύντομος δρόμος για τη διασπορά μιας  (ψεύτικης) πληροφορίας που μπορεί να οδηγήσει πολλούς εκεί έξω να πιστέψουν. Τα trolls είναι παντού και το κάνουν να φαίνεται τόσο εύκολο…