Εξετάσεις Ιουνίου, όταν το άγχος τερματίζει. 

Υπάρχουν κάποιες σταθερές αξίες στο σχολείο, που δεν αλλάζουν ποτέ, είτε είσαι μαθητής σήμερα είτε υπήρξες μαθητής 15 χρόνια πριν. Μια από αυτές, είναι και η προσμονή των εξετάσεων του Ιουνίου, με το άγχος να φτάνει σε οριακά επίπεδα, καθώς ο κάθε μαθητής ανακαλύπτει νέες τεχνικές παπαγαλίας/αποστήθισης, προσπαθώντας μέσα σε λίγες μέρες να μάθει όσο δεν έμαθε ολόκληρη τη χρονιά και παράλληλα να συμμορφωθεί στο εκάστοτε «νέο σύστημα» εξετάσεων. Το Facebook post της 11χρονης Emma Jameson περιέγραψε αυτήν ακριβώς την κατάσταση, με τα πιο μελανά χρώματα.

Μεταξύ άλλων γράφει:

tumblr_n16aw45GXm1sial0xo1_500

«Φυσικά δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους όλων των συνομήλικων μου, αλλά στο σχολείο μου, η ψυχική υγεία όλων δεν είναι ακριβώς στα καλύτερα της.» και συμπληρώνει: «παρατηρώντας τη τάξη μου 3 εβδομάδες πριν τις εξετάσεις, βλέπω μια ομάδα παιδιών να έχουν κλείσει τα βιβλία, να έχουν κλείσει τα μυαλά τους, γιατί απλώς είμαστε όλοι εξαντλημένοι. Υπάρχει μεν, μια υγιής ποσότητα πρόκλησης και stress, αλλά ειλικρινά όλο αυτό το βρίσκω γελοίο.»

Η γενιά των «τεμπέληδων»

Κάπου εδώ η Emma θυμίζει σε όλους μας γιατί οι εξετάσεις του Ιουνίου και κάθε είδος μαθητικής εξέτασης, ήταν πάντα εφιάλτης: «Εκτιμώ στ`αλήθεια την εκπαίδευση και θέλω να τα πάω καλά στις εξετάσεις, αλλά η αλήθεια είναι πως είναι τόσο υπερβολικά δύσκολο να τα καταφέρω και η πίεση στην οποία έχουμε υποβάλλει τους εαυτούς μας είναι τόσο μεγάλη, διότι ο κόσμος δεν μας καταλαβαίνει και μας τυποποιεί ως μια γενιά τεμπέληδων.

«Επίσης καταλαβαίνω όσους λένε ότι οι εξετάσεις δεν είναι η πιο δύσκολη δοκιμασία στις ζωές μας και τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα, όταν αποκτήσουμε δουλειά, σπίτι και χρέη, αλλά αν κάτι δεν αλλάξει, τότε πιστεύω ότι μια μέρα η χώρα μου, μπορεί να έχει να αντιμετωπίσει μια διανοητικά ανισόρροπη γενιά που δεν θα έχει καμία ικανότητα για να αναπτύξει κριτική σκέψη.»

«Με συγχωρείτε που δεν αναφέρω τίποτα για την πολιτική διάσταση του θέματος καθώς Δεν Μου Μαθαίνει Κανείς Πολιτικά, αλλά αν θέλετε να μάθετε κάτι για την ηλεκτρόλυση, κάπου έχω γράψει ένα σκονάκι…»

Ολόκληρο το post, παρακάτω:

Δες εδώ9 τηλεοπτικές σειρές που βλέπαμε μετά το σχολείο (και πριν το διάβασμα)