Συναντήσαμε τα μέλη της οργανωτικής ομάδας του φετινού Athens Pride. 

Eίναι «θέμα παιδείας», αναγράφει η αφίσα της φετινής Athens Pride, δείχνοντας ένα κορίτσι με τα μάτια ανοικτά και πολύχρωμα και ταυτόχρονα, με τα μάτια κλειστά. Ποιο είναι το μήνυμα της φετινής Athens Pride; O Ραφαήλ, η Θάλεια και η Φωτεινή, μας φιλοξένησαν ένα βροχερό απόγευμα του Μαΐου και απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις μας.

Γιατί είναι «θέμα παιδείας»; Πόσο εκπαιδευτική είναι η φετινή Athens Pride και για ποιους;

Το σύνθημα του Athens Pride 2017 είναι ΘΕΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, αναδεικνύοντας έτσι τα μείζονα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα LGBTQI άτομα στην ελληνική κοινωνία. Με τον όρο «παιδεία» εννοούμε ένα σύστημα αγωγής, που έχει ως σκοπό να διαμορφώσει προσωπικότητες αυθύπαρκτες, ανεξάρτητες και ολοκληρωμένες, ικανές να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της συλλογικής ζωής. Η παιδεία συνδέεται συχνά με έννοιες, όπως η εκπαίδευση, η αγωγή και η κουλτούρα. Εντούτοις, θα πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπόψη ότι διαμορφώνεται από ένα σύνολο παραγόντων, ανάμεσα στους οποίους είναι το οικογενειακό, θρησκευτικό, οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο ζει και δρα κάθε άτομο, καθώς επίσης και τα ΜΜΕ.

Συχνά, δεδομένου ότι ως έννοια είναι πολύ ευρεία, η παιδεία γίνεται πιο εύκολα αντιληπτή μέσω των επιπτώσεων της έλλειψης της. Η σωματική, λεκτική, σεξουαλική και ψυχολογική βία, οι διακρίσεις, η ρητορική μίσους, το bullying/εκφοβισμός και οι προκαταλήψεις.

Η LGBTQI+ κοινότητα της Ελλάδας είναι παραδοσιακά αποδέκτης τέτοιων συμπεριφορών. Ομόφυλα ζευγάρια και τρανς άτομα δε μπορούν να νοικιάσουν σπίτι λόγω της προκατάληψης των ιδιοκτητών. Γκέι και λεσβίες υφίστανται «διορθωτικούς» βιασμούς. Νέα άτομα διώχνονται απ’ τα σπίτια τους και αυτοκτονούν λόγω του διαρκούς εκφοβισμού από συνομηλίκους τους. Άτομα απολύονται και τρανς άτομα δεν εξυπηρετούνται σε δημόσιες υπηρεσίες. Όλα αυτά μέσα σε ένα καθεστώς όπου υπάρχουν και καθημερινές σκηνές ρητορικής μίσους από εκπροσώπους της εκκλησίας στα ΜΜΕ και ταυτόχρονη αναπαραγωγή στερεοτύπων, προκαταλήψεων και αναληθειών είναι μόνο ένα μέρος της πραγματικότητας των LGBTQI+ ατόμων. Κοινός παρανομαστής όλων αυτών είναι η έλλειψη παιδείας.

Φέτος θέλουμε να αναδείξουμε ως επιτακτική την ανάγκη προώθησης της συνολικής, ουσιαστικής και ευρείας παιδείας στην Ελληνική κοινωνία.

Υπάρχει κάτι νέο, καινοτόμο, στη φετινή Pride, για το οποίο νοιώθετε περήφανοι;

Είναι η πρώτη χρονιά που το Athens Pride θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος. Είναι μεγάλη η σημασία αυτής της «μετακόμισης», συμβολικά αλλά και για πρακτικούς λόγους, καθώς η Κλαυθμώνος δεν μπορούσε να πλέον να φιλοξενήσει τα πλήθη κόσμου που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ. Αυτό που μας δίνει ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια και φέτος, είναι η συμμετοχή πολλών και διαφορετικών ομάδων, οργανώσεων και καλλιτεχνών στο Athens Pride Week, κατά τη διάρκεια του οποίου, από τις 3-9 Ιουνίου, θα διεξαχθούν 12 διαφορετικές εκδηλώσεις στην πόλη, αυξάνοντας την ορατότητα της LGBTQI+ κοινότητας, που είναι και ο κεντρικός σκοπός του Athens Pride.

Πως μπορεί να συμμετάσχει κανείς στο φετινό Athens Pride;

To Athens Pride είναι ανοιχτό σε άτομα όλων των φύλων, ηλικιών, εθνικοτήτων, σεξουαλικοτήτων και ταυτοτήτων που θέλουν να συμμετέχουν. Μπορούν να συμμετέχουν στα event του Athens Pride Week και στην κεντρική παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου στις 18:00 στην Πλατεία Συντάγματος.

Δες εδώ:Τι κατάλαβα πηγαίνοντας όλα αυτά τα χρόνια στο Athens Pride