Η μπόχα από το σκυλάκι σου μόλις έκανε μπάνιο, έχει εξήγηση.

Βρεμένο γρασίδι, σκυλάκος που μόλις έχει κάνει μπάνιο: Δύο περιπτώσεις όπου το νερό έχει κάνει αρκετά πιο έντονη τη μυρωδιά της ύλης που μόλις έχει έρθει σε επαφή. Στη μια περίπτωση, (γρασίδι) νιώθεις μια διάθεση ευτυχίας όταν το μυρίζεις. Στην άλλη, (σκυλί) χρειάζεσαι μανταλάκι στη μύτη. Γιατί συμβαίνει αυτό; Μέσα από αυτό το Explain Like I`m 5 του Reddit, βρήκαμε τη λύση:

Grass-Animated_risegr

«Οι μυρωδιές, είναι κομμάτια ύλης που υπάρχουν στον αέρα, τόσο μικρά που μπορούν να επιπλέουν στον αέρα, να φτάνουν ως τα ρουθούνια σου και να προκαλούν αντιδράσεις στους αισθητήρες σου. Το γρασίδι, ή ένα ζώο (πχ. σκυλί) από μόνα τους δεν αποβάλλουν τόσα αέρια, γι` αυτό και δεν έχεις πολλά να μυρίσεις. Φυσικά υπάρχουν μικροσκοπικά κομμάτια ύλης στα ζώα (όπως το νεκρό δέρμα), όμως αυτά δεν έχουν τρόπους να διαχέονται στον αέρα και να επιπλέουν. Αντίθετα, μένουν κολλημένα στο δέρμα, ή παγιδεύονται στο τρίχωμα του ζώου.

Το νερό είναι ένας πολύ καλός διαλύτης, που σημαίνει ότι μπορεί εύκολα να ενώνεται με άλλες ουσίες.  Για παράδειγμα, όταν το νερό έρχεται σε επαφή με τη ζάχαρη, η ζάχαρη διαλύεται στο νερό. Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά αυτό δεν συμβαίνει με κάθε υγρό. Για παράδειγμα, αν η ζάχαρη έρθει σε επαφή με λάδι, η υφή της δεν αλλάζει.

dogsshakingwater_risegr

Αν ένα σκυλί ακουμπήσει το νερό (πχ. σε μια παραλία μαζί σου, όπως έχουμε πει εδώ), αρκετά μόρια του σώματος τού (κομμάτια δέρματος, τρίχες) διαλύονται και επιπλέουν στα όρια του δέρματος, έχοντας γίνει ένα με το νερό, δηλαδή σταγονίδια. Καθώς το σκυλί κινείται (ή αντίστοιχα, καθώς ο άνεμος φυσάει στο γρασίδι), τα παραπάνω σταγονίδια αποσπούνται από το δέρμα και φτάνουν στα ρουθούνια σου. Όταν το νερό εξατμίζεται και οι ουσίες που βρίσκονται σε αυτά γίνονται αέρια που μπορείς να μυρίσεις.

Eπιπλέον, οι αισθητήρες σου μπορούν πιο εύκολα αντιδράσουν στις ουσίες που είναι διαλυμένες  μέσα σε σταγονίδια, παρά σε εκείνες που φτάνουν στα ρουθούνια σου σε στερεή μορφή, εξαιτίας της τριβής. […]Φαντάσου το σαν μια νεροτσουλήθρα με ή χωρίς νερό επάνω της.»

980x