Αν κοιτάξεις προσεκτικά τις παρακάτω 12 εικόνες μόνο αυτά τα δυο χρώματα θα δεις.

Ίσως να μην το έχεις προσέξει, αλλά εδώ και 40-50 χρόνια, τα χρώματα που βλέπεις στις περισσότερες ταινίες του Hollywood είναι συνήθως, μόλις 2, πορτοκαλί και μπλέ. Αυτός ο συγκεκριμένος χρωματικός συνδυασμός όπως διαβάσαμε εδώ, εμφανίζεται σε σκηνές ταινιών, σε trailer, σε αφίσες, σε μια ή περισσότερες ταινίες που σίγουρα έχεις δει στον κινηματογράφο. Πρόσεξε στις παρακάτω σύγχρονες ταινίες πως επαναλαμβάνεται αυτός ο συνδυασμός χρωμάτων:

AMELIE_RIISEGR  WOLF_RISEGR

MOVIEPOSR_RISEGR

Μια εξήγηση:

Αρχικά, στις περισσότερες από τις σκηνές μιας οποιασδήποτε ταινίας, εμφανίζονται άνθρωποι. Και το χρώμα της ανθρώπινης επιδερμίδας είναι συνήθως ανάμεσα στο καφετί και στο ροδακινί, δηλαδή μέσα στη χρωματική παλέτα του πορτοκαλί, ενώ το μπλε βρίσκεται στην ακριβώς αντίθετη χρωματική παλέτα.

orangeblur_risegr

Ως προς την πλοκή μιας ταινίας, το πορτοκαλί και το μπλε ως ζευγάρι αντίθετων χρωμάτων, μοιάζουν να λειτουργούν αποτελεσματικά στην έκφραση αντίθετων εννοιών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το TV Tropes:Αντίθετα με τα υπόλοιπα ζευγάρια αντιθέτων χρωμάτων, το πορτοκαλί και το μπλε συνδέονται έντονα με αντίθετες έννοιες, όπως η στεριά και η θάλασσα, η μέρα και η νύχτα, ο ειλικρινής ανθρωπισμός και η κομψή απάθεια. Είναι ένα τέχνασμα που χρησιμοποιείται σκόπιμα και πετυχαίνει τον σκοπό του.» Αντίθετα, ο διευθυντής φωτογραφίας Stefan Sonnefeld μιλώντας στην Guardian υποστήριξε πως «δεν μαζευόμαστε σε ένα δωμάτιο για να πούμε πως αυτή η ταινία θα έχει χρώμα πορτοκαλί, κάθε ταινία έχει την δική της εικόνα!» Αν κρίνουμε από τα χρώματα ταινιών όπως οι «Trashformers» (ταινία που έχει δουλέψει ο Sonnefeld), το «Jupiter Ascending, το «Mad Max» και πολλές ακόμα blockbuster-ικές παραγωγές, μάλλον το Hollywood αγαπάει πολύ το πορτοκαλί και μπλέ…

TRANSFORM_RISEGR TRANSFORMER_RISEGR TRANSFORMERS_RISEGR

jupiter_risegr

BLADE_RISEGR IMITAT_RISEGR INTOTHE_RISEGR MADMAX_RISEGR