Φυσικά τώρα η φωτογράφος μηνύει το Getty images.

Η φωτογράφος Carol Highsmith είναι μια διακεκριμένη καλλιτέχνης, που έχει ταξιδέψει σε όλη την Αμερική, για να φωτογραφίσει εικόνες και στοιχεία που περιγράφουν τη ζωή στις αρχές του 20υ αιώνα. Επίσης, η Carol έχει κάνει πλήρως προσβάσιμη τη δουλειά της στο κοινό, δωρίζοντας την στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, μια κίνηση που η ίδια η Βιβλιοθήκη έχει περιγράψει ως «μια από τις σημαντικότερες πράξεις γενναιοδωρίας» στην ιστορία της.  Σήμερα, το αρχείο της Carol M.Highsmith είναι προσβάσιμο δωρεάν, μέσα από το website της βιβλιοθήκης. Όλα καλά μέχρι στιγμής.

φωτογράφος Carol Highsmith

Φαντάσου τώρα μια εικόνα: Eίναι Δεκέμβριος, η Carol μπαίνει στο σπίτι, διαπιστώνει ξαφνικά πως έχει γράμμα, «ποιος με σκέφτηκε;» αναρωτιέται και η απάντηση έρχεται άμεσα: Η Getty Images, ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή πρακτορεία διαχείρισης και διανομής φωτογραφικού υλικού, την κατηγορούσε για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, αφού είχε ποστάρει μια από τις φωτογραφίες της online. Η εταιρεία απαιτούσε από τη Carol ένα «οικονομικό συμβιβασμό» που θα την υποχρέωνε να τους αποδώσει 120$, μέσω της ΜΚΟ «This Is America! Foundation», που έχει ιδρύσει. Εάν η φωτογράφος αρνούνταν τον συμβιβασμό, η Getty απειλούσε να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα νομικά μέσα και να επιλύσει τη διαφορά δικαστικώς.

φωτογράφος Carol Highsmith

Η Highsmith κατέθεσε αμέσως αγωγή εναντίον της Getty αλλά και του βρετανικού πρακτορείου Alamy κατηγορώντας τις 2  εταιρείες πως απέκτησε παράνομα τα πνευματικά δικαιώματα 18.755 φωτογραφιών της. Η φωτογράφος ζητά περισσότερα από 1 δις δολάρια σε αποζημίωση, ισχυριζόμενη πως όχι μόνο η Getty, αλλά κανένα πρακτορείο φωτογραφιών δεν έχει δικαίωμα χρήσης των φωτογραφιών της, χωρίς την άδειά της.

φωτογράφος Carol Highsmith

Η Highsmith (επάνω, σε φωτογραφία από το 1980) δεν έκρυψε την απορία της για το γεγονός ότι η Getty «ισχυρίζεται λανθασμένα πως ο κάθε χρήστης πρέπει να αγοράζει από εκείνους μια άδεια χρήσης πνευματικών δικαιωμάτων», προκειμένου να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες της. Όντως, σύμφωνα με τους LA Times, αρκετά εκδοτικά μέσα, όπως οι NY Times, έχουν χρησιμοποιήσει φωτογραφίες της Highsmith, αναφέροντας ως πηγή την Getty.

Η απάντηση της Getty ήρθε αρκετά σύντομα. Η εταιρεία δήλωνε πως η αγωγή της Highsmith είναι «βασισμένη σε μια σειρά παρανοήσεων» και σχεδιάζει να «υπερασπιστεί σθεναρά τον εαυτό της.» Η εταιρεία αναγνωρίζει πως οι εικόνες είναι ελεύθερο περιεχόμενο, αλλά υποστηρίζει πως έχει το δικαίωμα να ζητήσει χρήματα από εκείνους που αναδιανέμουν το υλικό. «Η διανομή και η πρόσβαση στο ελεύθερο περιεχόμενο είναι διαφορετική υπόθεση από την απαίτηση της κυριότητάς του», δηλώνει η εταιρεία.

φωτογράφος Carol Highsmith

Είναι αρκετά δύσκολο να διαπιστώσουμε πως γίνεται ένα πολυεθνικό πρακτορείο φωτογραφιών να αξιώνει ξαφνικά χρήματα από μια φωτογράφο που ποστάρει φωτογραφίες, τις οποίες έχει δωρίσει. Τελικά, στα Ιντερνετς, ποιος έχει δίκιο και ποιος μπορεί να ισχυριστεί πως κάτι όντως του ανήκει;

φωτογράφος Carol Highsmith

(photos: Carol Highsmith, Getty Images, LA Times, Google Search?)