Προθέρμανση για το νέο κύκλο «Stranger Things» με μια (πολύ) παράξενη ιστορία. 

Είναι μια από τις καλύτερες σειρές του καλοκαιριού, που έχει ήδη ανανεωθεί για 2η σεζόν και δεν έχει κρύψει ποτέ, ότι η κεντρική ιδέα της πλοκής της, δηλαδή το ταξίδι στο χωροχρόνο, βασίζεται σε ρεαλιστικές επιστημονικές θεωρίες. Πώς σου φαίνεται το ενδεχόμενο του να βασίζεται ολόκληρη η ιστορία του «Stranger Things» σε πραγματική ιστορία, που συνέβη το 1983; Πέρα από το γεγονός ότι ο αρχικός τίτλος της σειράς ήταν «Montauk» και επρόκειτο να διαδραματίζεται στην ευρύτερη περιοχή του Montauk,  η παρακάτω ιστορία μοιάζει υπερβολικά όμοια με αυτήν της Eleven και της παρέας της…

 «Montauk Project»

montauk2

Δεν ήταν φήμες, ούτε κάποια πλοκή επεισοδίου των «X-Files», το γεγονός ότι η αμερικάνικη κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει πειράματα ψυχολογικού πολέμου σε στρατιωτικές βάσεις του Montauk.

O Preston B.Nichols, στο βιβλίο του με τίτλο «In The Montauk Project: Experiments in Time» (1982), ήταν ο πρώτος που περίγραψε αναμνήσεις και εικόνες από ένα τέτοιο πείραμα. Ήταν εκείνος που έβλεπε άτομα όπως η Eleven να ταξιδεύουν, σε κάτι Άγνωστο. Σύντομα κι άλλοι βγήκαν μπροστά για να επαληθεύσουν τους ισχυρισμούς του Nichols και να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη τέτοιων πειραμάτων στις αρχές της δεκαετίας του `80. Tι ακριβώς συνέβη στο Montauk το 1983, που ενδεχομένως ενέπνευσε το «Stranger Things»;

Tο πείραμα της Philadelphia

USS_Eldridge_DE-173_(1944)

Τον Οκτώβριο του 1943, ο αμερικάνικος στρατός διεξήγαγε πειράματα στο ναυπηγείο της Philadelphia, με σκοπό να ανακαλύψει έναν τρόπο για να ξεγελά τα ραντάρ των Ναζί, για να μπορεί να μεταφέρει προμήθειες σε συμμάχους της Ευρώπης. Το Ναυτικό ποτέ δεν επιβεβαίωσε την διεξαγωγή τέτοιων πειραμάτων, αλλά σύμφωνα με θεωρίες συνωμοσίας, όχι μόνο έγιναν, αλλά πέτυχαν να κάνουν πλοία «αόρατα» στα ραντάρ, αλλά και να στείλουν ένα πλοίο σε κάτι που ίσως ήταν μια Παράλληλη Διάσταση. Όταν το πλοίο USS Eldridge επέστρεψε, το Upside Down» είχε προκαλέσει σοβαρά σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα σε όλο το πλήρωμα. Το πείραμα της Philadelphia έκλεισε άδοξα, «ζωντανεύοντας» προσωρινά στη συλλογική μνήμη, με αφορμή τη ταινία «The Philadelphia Experiment» του 1988.

Το Ξύπνημα

Το "Stranger Things" βασίζεται σε αυτή την αληθινή ιστορία

O Al Bielek είχε δει το The Philadelphia Experiment και ήταν σίγουρος πως κάπου το είχε ξαναδεί ή ζήσει. Μετά από αναρίθμητες θεραπείες ύπνωσης, ο  Bielek μπορούσε να θυμηθεί ξανά πως στα `70s και στα 80s,  είχε συμμετάσχει στο Πείραμα Montauk, στη στρατιωτική εγκατάσταση Camp Hero. Σύντομα θυμόταν ξανά, πως το πραγματικό του όνομα δεν ήταν Al Bielek, αλλά Edward Cameron και πως είχε συμμετάσχει στο Πείραμα μαζί με τον αδελφό του Duncan, όταν ήταν και οι δυο τους 25 ετών.

Ο Bielek, μιλώντας σε συνέδριο δικτύου Ερευνητών Εξωγήινης ζωής, είχε δηλώσει πως το πείραμα της Philadelphia υπήρξε και εκείνος το έχει δει από κοντά. Συγκεκριμένα, είχε πει, πως στις 12 Αυγούστου 1983, εκείνος και ο αδελφός του είχαν βρεθεί στη βάση του Montauk και είχε σταλεί από τον στρατό πίσω στο χρόνο, ώστε να καταστρέψουν τον εξοπλισμό του Eldridge. Σύμφωνα με τον Bielek, τα δυο αδέλφια είχαν ολοκληρώσει την αποστολή τους. Όμως αυτό δεν ήταν το μοναδικό πείραμα χωροχρόνου της κυβέρνησης.

Η Μαγική Καρέκλα

Οι ιστορίες του Bielek τράβηξαν τη προσοχή του Preston Nichols, o οποίος στο βιβλίο του είχε διηγηθεί ακριβώς τα ίδια περιστατικά. Συγκεκριμένα είχε αφηγηθεί πως κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του `70, είχε βρεθεί στη βάση του Montauk για να συμμετάσχει σε πειράματα. Ένα από αυτά ήταν η «Καρέκλα του Montauk», ένα έπιπλο όπου όποιος καθόταν, με τη βοήθεια ηλεκτρομαγνητικών δυνάμεων, μπορούσε να εντείνει τη δύναμη του πνεύματος του. Ο Duncan, ο αδελφός του Al, ήταν το επίκεντρο αυτών των πειραμάτων. Ήταν ένα παιδί που μπορούσε να μετακινήσει αντικείμενα με το μυαλό του, καθισμένος στη καρέκλα του Montauk. Όπως η Eleven, του «Stranger Things».

«Το πρώτο πείραμα λεγόταν «Το Μάτι που Βλέπει». Με μια τούφα μαλλιών ενός ατόμου ή άλλο αντικείμενο στο χέρι του, ο Duncan μπορούσε να μπει στο μυαλό του και να δει όσα έβλεπε κι εκείνος.»

Η Πραγματική Eleven

Το "Stranger Things" βασίζεται σε αυτή την αληθινή ιστορία

Στο βιβλίο του, ο Nichols γράφει και για άλλα παιδιά που είχαν υποβληθεί σε πειράματα. Ορισμένα είχαν περάσει από μια «πόρτα», με προορισμό το Διάστημα, ή κάτι Άγνωστο. Αυτά τα παιδιά, έγιναν γνωστά ως «τα παιδιά του Montauk». Οι διηγήσεις των Nichols – Bielek, έφεραν ανάλογες μαρτυρίες κι άλλων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, που θυμούνταν  να έχουν απαχθεί αρκετές φορές ως παιδιά, από επιστήμονες που ήθελαν να «σπάσουν» το μυαλό τους, εμφυτεύοντας τους εντολές.

Σύμφωνα με τις διηγήσεις του Nichols, τα πειράματα με τη καρέκλα συνεχίστηκαν, στέλνοντας τον Cameron σε διάφορα Ανεξερεύνητα μέρη του χωροχρόνου.  Μάλιστα, οι επιστήμονες είχαν μάθει και κάποιες εντολές στο μικρό, όπως «σήκω», «κάθισε». Aww cute.

Στις 12 Αυγούστου 1983, ο Duncan καθόταν στη Καρέκλα και μαζί με τον αδελφό του Ed και με τη βοήθεια ηλεκτρομαγνητικού εξοπλισμού, τα δυο αδέλφια ταξίδευαν πίσω, στο 1943.

Τhe Demagorgon

Το "Stranger Things" βασίζεται σε αυτή την αληθινή ιστορία

Από The Montauk Project: Experiments in Time:

«Eίχαμε αποφασίσει πως ήμασταν έτοιμοι για το πείραμα. Η ενεργοποίηση θα γινόταν άμεσα, αφού κάποιος θα πλησίαζε τον Duncan στη καρέκλα και θα του ψιθύριζε «Ξεκινάμε Τώρα». Εκείνη τη στιγμή, μέσα από το μυαλό του Duncan ξεπρόβαλε ένα τέρας. Και ο ραδιοπομπός μας έδειξε ένα μεγάλο, τριχωτό, πεινασμένο τέρας. Αλλά δεν φαινόταν μακριά μας, στο σκοτάδι. Φαινόταν να κυκλοφορεί κάπου μέσα στη βάση μας, τρώγοντας ότι μπορούσε να βρει. Αρκετοί το είχαν δει και όλοι το είχαν περιγράψει ως τέρας.»

Ο Nichols αναγκάστηκε να διαλύσει όλο τον εξοπλισμό που ενεργοποιούσε τη Καρέκλα Montauk πριν το τέρας εξαφανιστεί για πάντα. Αυτό το γεγονός, μαζί με την επιτυχημένη γέφυρα στο χρόνο που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στις 12 Αυγούστου του 1943 και στις 12 Αυγούστου του 1983, μας έδειχνε πως το project έπρεπε να κλείσει. Τελικά, οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, σύμφωνα με τις διηγήσεις του Nichols, υποβλήθηκαν σε πλύσεις εγκεφάλου και η εγκατάσταση έκλεισε με τσιμέντο.

 Η παραπάνω ιστορία, που δημοσιεύτηκε στο Thrillist, δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής από τους δημιουργούς της σειράς, πως αποτελεί έμπνευση για την ιστορία του «Stranger Things».