7 νέοι πλανήτες με υποψία κατοικήσιμης επιφάνειας.

 Το πρώτο βήμα για τον εντοπισμό ζωής μακριά από τον πλανήτη μας, είναι το να ανακαλυφθεί ένας πλανήτης που να έχει κοινά χαρακτηριστικά με το δικό μας: Δηλαδή να είναι μικρός βραχώδης και σε σωστή απόσταση από τα αστέρια, ώστε να μπορέσει να υπάρξει νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του.

Γι`αυτό λοιπόν και η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της NASA είναι τόσο εντυπωσιακή: Η NASA μαζί με συνεργάτες σε παγκόσμια κλίμακα, ανακοίνωσε τον εντοπισμό 7 – δυνητικά όμοιων με τη Γη- πλανητών, που περιστρέφονται γύρω από ένα αστερισμό, ο οποίος απέχει 40 έτη φωτός από τη γη.

 

Ο Michaël Gillon, καθηγητής του πανεπιστημίου της Λιέγης και επικεφαλής της ομάδας που ανακοίνωσε την ανακάλυψη, δήλωσε: «Είναι η πρώτη φορά που τόσοι πολλοί πλανήτες τέτοιου είδους, παρατηρούνται γύρω από τον ίδιο αστερισμό» και συμπλήρωσε: «Αυτοί οι 7 πλανήτες, είναι αρκετά πιθανό να έχουν νερό σε υγρή μορφή και ίσως στοιχεία ζωής στην επιφάνεια τους.»

Δηλαδή;

3 από αυτούς τους πλανήτες βρίσκονται σε κατοικήσιμη απόσταση από το αστέρι, κάτι που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να υπάρχει νερό στην επιφάνεια τους. Ο ένας εξ`αυτών, σύμφωνα με τον Gillon έχει μια μάζα «που μαρτυρά πως υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα νερού». Επίσης, είναι πιθανό και οι υπόλοιποι 4 πλανήτες να έχουν νερό στις επιφάνειες τους, αλλά αυτό είναι κάτι που θα αξιολογηθεί με βάση την ανάλυση της ατμόσφαιρας του καθενός, δήλωσαν τα μέλη της ομάδας του Gillon.

Ας γνωριστούμε καλύτερα

Screen_Shot_2017_02_22_at_1.25.28_PM

(oι πλανήτες των οποίων η επιφάνεια θεωρείται αρκετά πιθανό να είναι κατοικήσιμη, είναι οι e,f,g)

To αστέρι γύρω από το οποίο περιστρέφονται οι 7 πλανήτες ονομάζεται Trappist-1 (από το τηλεσκόπιο TRAPPIST που χρησιμοποίησε η ομάδα του Gillon), θεωρείται αστέρι – «νάνος», με μάζα περίπου στο 1/10 του Ήλιου και λάμψη περίπου στο 1/1000 του. Απέχει απέχει 40 έτη φωτός, δηλαδή 235 τρισεκατομμύρια μίλια από τη Γη. Αυτή η απόσταση σε όρους σύμπαντος θεωρείται «αρκετά κοντά» κάτι που σημαίνει ότι τροχιές των νέων 7 πλανητών μπορούν στο άμεσο μέλλον να μελετηθούν λεπτομερώς.

6_b_01

 

Η απόσταση από την οποία οι πλανήτες περιστρέφονται γύρω από τον Trappist -1, είναι συγκρίσιμη με εκείνη του πλανήτη Δία από τους δορυφόρους του. Εικάζεται πως η επιφάνεια και των 7 πλανητών είναι βραχώδης και σε μέγεθος είναι περίπου ίση με αυτό της Γης.

Είναι πιθανό να υπάρχουν εξωγήινοι;

ΝΑΙ! Ο Amaury H. M. J. Triaud, καθηγητής Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Cambridge  και μέλος της ομάδας των ερευνητών, δήλωσε: «Νομίζω πως έχουμε κάνει ένα κρίσιμο βήμα προς το να ανακαλύψουμε αν υπάρχει ζωή εκεί έξω. Αν κατάφερε να υπάρξει ζωή, αν υπήρξαν ποτέ χημικά στοιχεία όπως αυτά που έχουμε στη γη, αυτό είναι κάτι που θα το μάθουμε σύντομα».

Τhe Truth is Still Out There, τελικά.

(Πηγή: Vox, New York Times)

Δες εδώScott Kelly: Τι συνέβη στο σώμα του μετά από ένα χρόνο στο διάστημα;