Τσιρότο: Μια ιστορία αίματος και αγάπης, αφιερωμένη σε σένα που μόλις κόπηκες από γυαλί. 

Το χανζαπλάστ, γνωστό σε όλους μας και ως τσιρότο, είναι αυτός ο μικρός σωτήρας που επεμβαίνει σε δύσκολες καταστάσεις, όταν πχ κόβεσαι από γυαλιά, μαχαίρια και άλλα αιχμηρά αντικείμενα και φωνάζεις «ω μηΣΟΥΓΑΜ….» και ψάχνεις για πάγους/οινοπνεύματα και άλλα μαντζούνια. Όμως η ιστορία του τσιρότου δεν ήταν πάντα συνδεδεμένη με το παραπάνω λογοκριμένο μπινελίκι. Αντιθέτως, το τσιρότο είναι το αποτέλεσμα μιας αρκετή ρομαντικής ιστορίας. Φέρε χαρτομάντιλα κοντά και ξεκινάμε:

To 1920, o Earle Dickson εργαζόταν ως αγοραστής βαμβακιού στην εταιρεία Johnson & Johnson, έχοντας παντρευτεί με την Josephine Knight. Το ζευγάρι ήταν πολύ ερωτευμένο και ανυπομονούσε να ξεκινήσει την κοινή του ζωή.

H Josephine έδειχνε υπερβάλλοντα ζήλο όταν δημιουργούσε στην κουζίνα και συχνά τραυματιζόταν. Ο επίδεσμος που έβαζε στις πληγές της, συχνά μετατοπιζόταν από τη θέση του, λόγω του πρόχειρου υλικού του, αλλά και λόγω της έντασης που δούλευε στη κουζίνα.

Ο Earle αποφάσισε να λύσει το πρόβλημα παίρνοντας άμεσα μέτρα: Τοποθέτησε μια γάζα καλυμμένη με κρινολίνο στη μέση μιας κολλητικής ταινίας.  Την επόμενη φορά που θα κοβόταν η γυναίκα του, το μόνο που θα έκανε ήταν να κόψει ένα κομμάτι της ταινίας και να το εφαρμόσει εύκολα επάνω στη πληγή της.  Με αυτό το τρικ, έφτιαξε ένα σωρό τέτοιους επιδέσμους και τους φύλαξε στο σπίτι, ώστε η Josie να αισθάνεται ασφαλής.

baindaids

Εκείνη την εποχή, η εταιρεία Johnson & Johnson κατασκεύαζε γάζες και χρησιμοποιούσε κολλητική ταινία για την κατασκευή νέων ιατρικών προϊόντων. Όταν ο Earle είπε στο αφεντικό του πως είχε φτιάξει έναν άνετο και ανθεκτικό επίδεσμο για τη γυναίκα του, χρειάστηκε να κάνει υπομονή. Ήταν το 1924, όταν το τσιρότο με την εμπορική ονομασία «BAND-AID» έκανε την είσοδο του στην αγορά. Ο Earle έγινε αντιπρόεδρος της εταιρείας Johnson & Johnson και έμεινε σε αυτή τη θέση ως τη συνταξιοδότησή του. Ή Josephine και κάθε άλλη δυναμική νοικοκυρά, είχε πάντα ένα σωρό τσιρότα στη διάθεση της. Μάλλον φώναζε λιγότερα μπινελίκια όταν κοβόταν στο καθάρισμα ψαριών….

baindaid-rsegr

(Πηγές:band-aid, storypick)

Δες εδώ ποια άλλα προϊόντα αποκαλούμε με την εμπορική τους ονομασία, όπως το χανζαπλάστ.