Ο Wilson δεν έμεινε ποτέ στο Νησί, να περιμένει τον Ναυαγό.

Τα αντικείμενα που υπάρχουν σε ένα γύρισμα ταινίας, γνωστά και ως «props», συχνά μετά το τέλος της εκάστοτε παραγωγής, δεν καταλήγουν στα σκουπίδια, αλλά κερδίζουν την δική τους «καριέρα»,συνήθως διεκδικούμενα από συλλέκτες. Συγκεντρώσαμε τα πιο γνωστά παρακάτω:

H μπάλα Wilson, από τον «Ναυαγό»

ιστορίες πίσω από πασίγνωστα αντικείμενα γυρισμάτων ταινιών

Ένας άνθρωπος ναυαγός σε ερημικό νησί, μιλάει με μια μπάλα: Κι όμως ο «Ναυαγός» ήταν μια σημαντική ταινία, που έδινε ψυχή σε αυτή την μπάλα που την έλεγαν Wilson. Μια από τις μπάλες Wilson που χρησιμοποιήθηκαν στο γύρισμα, πουλήθηκε για το αντίτιμο των 18.400 δολαρίων. Επίσης, τη χρονιά που προβλήθηκε η ταινία, η εταιρεία Wilson κατάφερε να εισάγει μπάλες σαν τον Wilson του Ναυαγού και να τις κάνει μόδα.

Οι μπαλαρίνες της Dorothy
  ιστορίες πίσω από πασίγνωστα αντικείμενα γυρισμάτων ταινιών

Το 1939, στην ταινία «O Μάγος του Οζ», η Dorothy (Judy Garland) μπορούσε να γυρνάει σπίτι, χτυπώντας τα τακούνια των κόκκινων παπουτσιών της. Υπήρχαν τουλάχιστον 7 ζευγάρια όμοιων παπουτσιών σε εκείνο το γύρισμα, από τα οποία διασώζονται σήμερα μόλις 4 κομμάτια. Από αυτά, ένα ζευγάρι βρίσκεται σήμερα σε άγνωστη τοποθεσία, ενώ ένα άλλο που βρισκόταν στο μουσείο της Judy Garland στη Minesota, κλάπηκε το 2005 και μέχρι σήμερα υπάρχει αμοιβή 1 εκατομμυρίου για όποιον το βρει.

Η μάσκα του Michael Myers

ιστορίες πίσω από πασίγνωστα αντικείμενα γυρισμάτων ταινιών

Πρόκειται ίσως για μια από τις σημαντικότερες μάσκες στην ιστορία των ταινιών τρόμου. Στην πραγματικότητα, η μάσκα του Michael Myers από το Halloween (1978) ήταν μια μάσκα του προσώπου του ηθοποιού Willam Shatner. Συγκεκριμένα, επρόκειτο για μια από τις μάσκες που είχε φτιάξει το studio DPS για τους ηθοποιούς John Travolta, Ernest Borgnine, Ida Lupino και William Shatner, για μια σειρά «ειδικών σκηνών» τους στην ταινία τρόμου «The Devil’s Rain» (1973). Τελικά η μάσκα του Shatner ήταν εκείνη που έγινε θρυλικό αρχέτυπο μάσκας τρόμου.

Το κεφάλι της Gwyneth Paltrow

Το «Se7en», είναι μια κλασσική ταινία τρόμου, όπου στο τέλος της δεν βλέπεις ΠΟΤΕ το κεφάλι της Gwyneth Paltrow μέσα σε ένα κουτί. Όμως η ιδέα ότι υπάρχει ένα κομμένο κεφάλι της μέσα σε κουτί, μπορεί να σε τρελάνει. Γιατί όμως δεν την είδαμε ποτέ; Σύμφωνα με το EW (2011), αυτό συνέβη γιατί ο Brad Pitt είχε δεχτεί να παίξει στην ταινία μόνο αν το κεφάλι έμενε στο κουτί. «Τους είχα πει: «Θα το κάνω, υπό έναν όρο: Το κεφάλι μένει μέσα στο κουτί. Βάλτε το στο συμβόλαιο μου, ότι το κεφάλι μένει στο κουτί.»

Όμως το κεφάλι έκανε ξανά καριέρα το 2011, όταν χρησιμοποιήθηκε στην ταινία «Contagion» του Steven Soderbergh. Ο χαρακτήρας της Paltrow ήταν από τους πρώτους που μολυνόταν από τον θανατηφόρο ιό του σεναρίου και τότε ναι, κατά τη διάρκεια αυτοψίας, το κεφάλι βγήκε από το κουτί και κόπηκε στα δυο.

Oι καρχαρίες του Spielberg

jaws-films-photo-u16

Στις αρχές των `70s, ήταν ανέφικτο να δημιουργήσεις αιμοδιψή ζώα σε υπολογιστές. Το βάσανο του Steven Spielberg, που ήθελε να κάνει μια ταινία με καρχαρίες, ήταν το πώς θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν αληθοφανή καρχαρία. Οι παραγωγοί του «Jaws» είχαν έτοιμη λύση: «Να σου βρούμε έναν αληθινό!» Ο Steve αρνήθηκε αμέσως και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει μηχανικό καρχαρία. Κατασκεύασε 3 πανομοιότυπα μηχανικά καρχαριάκια. Σχεδόν κανένα δεν λειτούργησε σωστά, επιβαρύνοντας σημαντικά την παραγωγή. «Τότε σκέφτηκα: Τι θα έκανε ο Hitchcock; Θα έλεγε πως ό,τι δεν βλέπουμε είναι πιο τρομακτικό», έχει πει ο Spielberg, μιλώντας για την απόφαση του να «κρύψει» τους καρχαρίες σε μεγάλο μέρος της ταινίας και τελικά να τους πετάξει.

Η DeLorean

back-to-the-future-photo-u34

Πώς ένα αμάξι εκτός παραγωγής, έγινε κάτι σαν κινηματογραφικός θρύλος; Η DeLorean του «Back to The Future» έγινε το πρώτο αυτοκίνητο-χρονομηχανή, με αφορμή μια ιδέα του σκηνοθέτη Rob Zemeckis για την εξοικονόμηση πόρων. Αρχικά η χρονομηχανή ήταν μια σταθερή, βαριά κατασκευή και το αυτοκίνητο του Doc Brown χρησιμοποιούνταν ως φορτηγό, για να την πηγαίνει σε διάφορες σκηνές γυρισμάτων. Τότε ο Rob σκέφτηκε «γιατί να μην κάνουμε φορητή την χρονομηχανή; Θα μας βοηθήσει να κάνουμε πιο εύκολα και οικονομικά τα γυρίσματα». H Delorean γνώρισε μια νέα, pop φήμη, ενώ ο ιδρυτής της δικαζόταν ως εμπλεκόμενος σε σκάνδαλο ναρκωτικών.

Το Γεράκι της Μάλτας

the-maltese-falcon-photo-u9

Πρόκειται για άγαλμα από το θρυλικό film noir με το ίδιο όνομα του John Huston, από το μακρινό 1941. Αυτό το άγαλμα εξαφανίστηκε για αρκετά χρόνια, μέχρι να εμφανιστεί ξανά στα `80s και να κάνει τη δική του παγκόσμια περιοδεία (!). Το 2013, ο δισεκατομμυριούχος Steve Wynn το αγόρασε για 4,1 εκατομμύρια δολάρια. Μέχρι σήμερα, είναι ένα από τα πιο ακριβά αντικείμενα γυρισμάτων κινηματογραφικής ταινίας.

«ROSEBUD», από τον Πολίτη Kane

citizen-kane-photo-u22

Δεν ήταν μόνο ένα έλκηθρο, ήταν οι τελευταίες λέξεις του πρωταγωνιστή, ήταν η ανατροπή της πλοκής σε μια από τις σημαντικότερες ταινίες στην ιστορία του Hollywood και μια μεταφορά για την εποχή της ανθρωπότητας. Αρκετά έλκηθρα κατασκευάστηκαν κατά την παραγωγή της ταινίας και ένα καταστράφηκε σε φωτιά. Το 1982, ο Steven Spielberg αγόρασε ένα Rosebud, δίνοντας 60.500 δολάρια και διατηρώντας το επτασφράγιστο, στο γραφείο του.

Το φόρεμα της Marilyn Monroe

Ακόμα κι αν δεν έχει δει την κλασσική ταινία του Bill Wilder από το 2011, σίγουρα θα έχεις τσεκάρει την εικόνα της Marilyn Monroe, πάνω από τον υπόνομο ενός τρένου, καθώς ένα ελαφρύ αεράκι ανασηκώνει το φόρεμα της. Αυτό το επικό λευκό φόρεμα της Marilyn πωλήθηκε το 2011, μέσω Ebay, για το αστρονομικό ποσό των 4.6 εκατομμυρίων δολαρίων.  Η ιδέα της φωτογραφίας προήλθε από τον φωτογράφο Sam Shaw, που είχε δει στο Coney Island ένα κορίτσι να περπατάει και να παίζει με τον αέρα μέσα σε τούνελ.

Οι εφημερίδες στο Grand Budapest Hotel

the-grand-budapest-hotel-photo-u9

Αν υπάρχει ένας σκηνοθέτης που δίνει ιδιαίτερη σημασία στην κατασκευή ενός «mise-en-scene» (οι λεπτομέρειες που φαίνονται σε ένα frame κινηματογραφικής σκηνής), αυτός είναι ο Wes Anderson. Για παράδειγμα, όλες οι εφημερίδες που βλέπουμε στο «Grand Budapest Hotel», γράφτηκαν από τον ίδιο τον Anderson, όχι μόνο τα εξώφυλλα, αλλά και οι εσωτερικές σελίδες. Ο σκηνογράφος της ταινίας Robin Miller δήλωσε:  «Ήταν μήνες και μήνες που ψάχναμε για γραμματοσειρές. Μπορείς να διαβάσεις όλες αυτές τις ιστορίες των εφημερίδων, αν και φαίνονται ελάχιστα.»

Η Aston Martin του James Bond

goldfinger-photo-u9

H Aston Martin DB5 του James Bond δεν ήταν απλά ένα αυτοκίνητο, αλλά και ένα φονικό εργαλείο, με αλεξίσφαιρα τζάμια, ενσωματωμένα πυροβόλα, μετακινούμενες πινακίδες, ακόμα και αποσπώμενη θέση. Το πιο δημοφιλές/badass αυτοκίνητο κατασκόπου όλων των εποχών, εικάζεται πως αξίζει περίπου 4 εκατομμύρια δολάρια. Το μόνο πρόβλημα είναι πως αγνοείται, από το 1997 μέχρι και σήμερα, ύστερα από την κλοπή του, σε αεροδρόμιο της περιοχής Boca Raton, στη Florida.

(Πηγή: Ranker)