Είναι «σύμπτωμα» ή δώρο;

Tι είναι η συναισθησία; Πρόκειται για τη νευρολογική «ανάμειξη δυο αισθήσεων. Δηλαδή, πρόκειται για μια πάθηση, που όπως έχουμε γράψει εδώ, είναι σαν να σε «ταΐζει» οργανισμός σου LSD. Αν και είναι σχετικά σπάνιο για έναν άνθρωπο να αναπτύξει συναισθησία, υπάρχουν πολλά παραδείγματα πασίγνωστων ανθρώπων που ζουν (ή έζησαν) με αυτή τη σπάνια πάθηση.

Pharrell

καλλιτέχνες με συναισθησία

O pop συνθέτης/performer νιώθει ευλογημένος για τη συναισθησία του. Γιατί; «Είναι ο μόνος τρόπος για να καταλάβω το κόσμο γύρω μου. Ίσως για κάποιους ανθρώπους να έχω ταλέντο στη μουσική, αυτό όμως είναι ένα δώρο. Η ικανότητα του να νιώθω και να βλέπω τη μουσική είναι ένα δώρο, που αν μου το έπαιρναν, δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα.»

Kanye West

καλλιτέχνες με συναισθησία

O Θεός/σύζυγος Kim Kardashian/rapper/fashion Κάτι/weirdo/recovering gayfish Kanye West έχει ΚΑΙ συναισθησία. Συγκεκριμένα, έχει πει γι`αυτήν: «Βλέπω μουσική σε χρώματα και σχήματα, γι`αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα όταν κάνω ένα videoclip, η μουσική να ταιριάζει με την εικόνα, με τα χρώματα δηλαδή. Ας πούμε, ένα μοναχικό πιάνο, μπορεί να μοιάζει για σένα ασπρόμαυρη εικόνα, αλλά για μένα το πιάνο έχει χρώμα μπλε, ενώ το μπάσο και τα κρουστά είναι λευκά, οι μπασογραμμές όμως, είναι σκούρο καφέ ή σκούρο μωβ.»

καλλιτέχνες με συναισθησία

Charli XCX

καλλιτέχνες με συναισθησία

H Charli έχει δώσει την πιο millenial περιγραφή της μουσικής της: «Όταν με ρωτάνε πώς γράφω τη μουσική μου, το πώς νιώθω όταν γράφω μουσική, απαντάω συνήθως πώς η μουσική για μένα είναι χρώματα και αυτό το βρήκα μέσα από τη συναισθησία.»

Tilda Swinton

καλλιτέχνες με συναισθησία

Η Tilda από μικρή συνδέει λέξεις με φαγώσιμα αντικείμενα και δεν έχει ιδέα γιατί της συμβαίνει αυτό.  Δηλαδή, όπως έχει πει η ίδια: «Η λέξη «λέξη», είναι λίγο ζουμερή, το «Τραπέζι» μοιάζει με κέηκ, ενώ η «ντομάτα» δεν είναι ντομάτα, αλλά λεμόνι.»

Billy Joel

καλλιτέχνες με συναισθησία

“Όταν σκέφτομαι διαφορετικούς τύπους μελωδιών, στο μυαλό μου τις χωρίζω σε μπλε και γκρι» έχει εξηγήσει ο γνωστός συνθέτης στο βιβλίο της Maureen Seaberg για τη συναισθησία, με τίτλο «Tasting the Universe». Επίσης, έχει πει: «Όταν φέρνω στο μυαλό μου ένα αρκετά ζωηρό χρώμα, αυτό συνήθως είναι μια αρκετά μελωδική, ρυθμική συγχορδία, που γίνεται αμέσως τραγούδι. Αυτή η συγχορδία συνήθως έχει χρώμα έντονο κόκκινο, πορτοκαλί ή χρυσαφί.»

Τori Amos

καλλιτέχνες με συναισθησία
«Όταν ξεκινώ να γράφω ένα τραγούδι, αυτό εμφανίζεται στο μυαλό μου ως μια ελαφρά λάμψη. Τα 35 χρόνια που γράφω μουσική, ποτέ δεν έχω «δει» την ίδια λάμψη 2 φορές…» έχει πει η Tori, παρομοιάζοντας τα τραγούδια της με καλειδοσκόπια.

Mary J Blige

mary-j-blige

«Έχω αυτό το σύμπτωμα, συναισθησία λέγεται», έχει πει η Mary J.Blige. «Βλέπω τη μουσική ως χρώματα! Έτσι εκδηλώνεται…»

Grimes

grimes

Σύμφωνα με την Grimes, η συναισθησία είναι μια κατάσταση που «μπορεί να σε κάνει να παρατηρείς ένα άτομο και να μπορείς να δεις τι ζώο θα μπορούσε να είναι.»  Τι ζώο θα μπορούσε να είναι η ίδια: «Ύαινα και λευκή φάλαινα. Η ύαινα είναι τρελή! Η θηλυκή ύαινα έχει πέος! Και γελάνε όλη την ώρα! Είναι το πιο ανέμελο ζώο του ζωικού βασιλείου.»

Lorde

καλλιτέχνες με συναισθησία

Μέσα από το Twitter, η Lorde έχει πει: «Κάτι που συμβαίνει όταν γράφω μουσική, είναι το ότι όταν τα χρώματα ενός τραγουδιού είναι πολύ σκούρα και άσχημα, μερικές φορές δυσκολεύομαι να δουλέψω σε αυτό. Όταν ξεκινήσαμε να παίζουμε το «Tennis Court», ήταν τόσο άσχημα χρωματισμένη η συγχορδία, που μου έφερε αναγούλα!»

Marilyn Monroe

marilyn-monroe

Έχει γραφτεί για την Marilyn, πως είχε «μια δυσπλασία των αισθήσεων, την οποία άλλοι, μόνο μέσα από ναρκωτικά μπορούσαν να πετύχουν.»

Mozart

καλλιτέχνες με συναισθησία

Πραγματικά, θα θέλαμε να ήμασταν στο μυαλό του όταν έγραφε επικές συμφωνίες, ακούγοντας τις νότες με τον πιο out of space τρόπο. Θρυλείται πως ο Mozart όταν άκουγε τη νότα «φα», του ερχόταν στο μυαλό εικόνες γεμάτες πορτοκαλί, ενώ αντίθετα, η «ρε» ήταν κατάμαυρη. Μια μείζονα κλίμακα ήταν σαν ουράνιο τόξο για τον θρυλικό συνθέτη.

(Πηγές: Listal, NME)

[themify_button ]Του Γιάννη Δημητρέλλου[/themify_button]