Μετά από αυτό, δεν θα γελάς τόσο εύκολα με αυτούς που κουνάνε τα αυτιά τους.

Η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους προχωράει. Από την εποχή που ο άνθρωπος κυνηγούσε το φαγητό του σε πεδιάδες και δάση, πλέον το κυνηγάει μέσα σε σούπερμαρκετ, έχοντας ζητήσει ευγενικά από τον κύριο χασάπη να το χωρίσει σε κομμάτια και να το πακετάρει. Παρά το γεγονός ότι το ανθρώπινο είδος έχει εξελιχθεί, τα παρακάτω μέλη του σώματος, δεν έφυγαν ποτέ από τη θέση τους εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

Ανατριχίλες

μέλη του ανθρώπινου σώματος που διατηρούνται από την πρωτόγονη εποχή

Ανατριχιάζουμε όταν κρυώνουμε ή όταν είμαστε αγχωμένοι. Οι ανατριχίλες δημιουργούνται όταν ένα «σήμα» από το νωτιαίο μυελό δημιουργεί συσπάσεις σε μικροσκοπικούς μύες που βρίσκονται στα μαλλιά. Όταν έξω έχει κρύο, οι ανατριχίλες βοηθούν το σώμα μας να διατηρήσει τη θερμοκρασία του και να μην παγώσει. Στην εποχή των πρωτόγονων ανθρώπων, η ανατριχίλα συνήθως ήταν μια αντανακλαστική απάντηση σε ερεθίσματα θυμού ή τρόμου. Σήμερα συνεχίζουμε να ανατριχιάζουμε όταν βιώνουμε συναισθήματα όπως τα παραπάνω, ή θαυμασμό ή ευχαρίστηση. Ή αν είσαι ο Στέφανος Κορκολής.

σημεία του ανθρώπινου σώματος που διατηρούνται από την πρωτόγονη εποχή

Μογγολική πτυχή βλεφάρου («επίκανθος»)

μέλη του ανθρώπινου σώματος που διατηρούνται από την πρωτόγονη εποχή

Επικάνθος ονομάζεται το δίπλωμα του δέρματος στο πάνω βλέφαρο, που έχουν συνήθως πολλοί άνθρωποι από την Ασία. Αρκετοί ερευνητές πιστεύουν πως ο επίκανθος δημιουργήθηκε αρχικά σε ανθρώπους που έζησαν σε ακραίες κλιματικές συνθήκες όπως πολικό ψύχος ή έντονη ζέστη.

Εσύ έχεις κοκαλάκι πρωτόγονο μέσα στο δέρμα σου;

μέλη του ανθρώπινου σώματος που διατηρούνται από την πρωτόγονη εποχή

Τοποθέτησε την παλάμη σου επάνω σε ένα τραπέζι, ή άλλη επίπεδη επιφάνεια. Ακούμπησε τον αντίχειρα στον μικρό και μείνε σε αυτή τη στάση. Βλέπεις κάποιον μυ να ξεχωρίζει από το δέρμα του καρπού σου; Πρόκειται για ένα μυ, που έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας. Δες εδώ αν είναι χρήσιμος και πόσοι τον έχουν σε δείγμα 20.000+ ανθρώπων.

xeri-peirama-3-1-risegr-1300x680

Caruncula

μέλη του ανθρώπινου σώματος που διατηρούνται από την πρωτόγονη εποχή

Αυτός ο μικροσκοπικός όζος στη γωνία του ματιού, είναι στη πραγματικότητα, ένα απομεινάρι της νηκτικής μεμβράνης. Έχει βρεθεί σε πολλά ζώα, όπως ψάρια, πτηνά και έντομα και χρησιμοποιείται συνήθως για την προστασία και ύγρανση του ματιού. Με την πάροδο των ετών, η νηκτική μεμβράνη έγινε άχρηστη στους ανθρώπους, αλλά ακόμα διατηρούμε ένα μικρό κομμάτι αυτής, κολλημένο στους μύες των ματιών μας.

Μύες αυτιών

μέλη του ανθρώπινου σώματος που διατηρούνται από την πρωτόγονη εποχή

Οι μύες των αυτιών είναι ένα κλασσικό παράδειγμα οργάνου που είναι σε πλήρη αχρηστία. Κάποτε βοηθούσαν τους προγόνους μας κουνώντας τα αυτιά να ανιχνεύσουν ήχους από τους εχθρούς τους, τους συγγενείς ή κάποιο θήραμα. Σήμερα ελάχιστοι άνθρωποι μπορούν να κουνήσουν τα αυτιά τους.

Φρονιμίτες 

wisdomdannce

Κάποτε οι φρονιμίτες είχαν μεγάλη αξία και σημαντική προσφορά στην καθημερινότητα μας, βοηθώντας στο μάσημα σκληρών, ακατέργαστων κομματιών τροφής. Σήμερα συνήθως τρώμε κατεργασμένο φαγητό, κάτι που σημαίνει ότι οι φρονιμίτες μας είναι παντελώς άχρηστοι. Γι`αυτό τον λόγο, ο μισός πληθυσμός της γης δεν έχει καθόλου φρονιμίτες.