Περισσότερο ταινία φαντασίας θυμίζει πλέον….

Σε κάθε εποχή ανακοίνωσης αποτελεσμάτων για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, υπάρχουν εκείνοι που επικαλούνται τα ονόματα του Bill Gates, του Mark Zuckerberg και τον Steve Jobs ως παραδείγματα ανθρώπων που ποτέ δεν ολοκλήρωσαν τις πανεπιστημιακές σπουδές τους, άρα γιατί να το κάνεις κι εσύ; Ο μύθος του 20χρονου που παρατάει τη σχολή για να ανοίξει επιχείρηση για να βγάλει απιθανικομμύρια υπάρχει σήμερα άραγε;

 Οι πτωχευμένοι φωστήρες

[fbvideo link=»https://www.facebook.com/GirlbossNetflix/videos/413844038994436/» width=»500″ height=»400″ onlyvideo=»1″]

Σήμερα κάνει πρεμιέρα στο Netflix το GirlBoss, η ιστορία της ελληνικής καταγωγής Sophia Amoruso. Είναι όμως άραγε το brand της Nasty gal το success story που περιμένουμε;

maxresdefault (3)

 Το 2006, ήταν μια εποχή που ο προσδιορισμός «Nasty» στο όνομα μιας εταιρείας έμοιαζε με πολύ καλή ιδέα. Η 22χρονη τότε Sophia Amoruso δεν έχασε λεπτό. Ύστερα από μια πολυτάραχη εφηβεία με μικροκλοπές, οικογενειακά προβλήματα και ένα σύντομο πέρασμα από μια τεχνική σχολή, αρχικά μέσω του eBay και στη συνέχεια με τη βοήθεια των social media, δημιούργησε το fashion brand «Nasty Gal», με vintage αναφορές και έμπνευση από το ομώνυμο album της Betty Davis. Από το 2008 ως το 2011, η περιουσία της Sophia είχε εκτοξευτεί, από τα 223.000 δολάρια στα 23 εκατομμύρια. Στα ξεκινήματα του 2015, η Sophia Amoruso δήλωσε αδυναμία να εξασφαλίσει κεφάλαια χρηματοδότησης ή κάποιον πιθανό αγοραστή για την εταιρεία της και υπέβαλλε αίτηση για την ενσωμάτωση της εταιρείας της στον κώδικα περί χρεωκοπίας. Μένει μόνο η μεταφορά της ιστορίας της ζωής σε τηλεοπτική σειρά από το Netflix, που αναμένεται να δούμε φέτος, για να θυμίζει τη θεαματική άνοδο και πτώση μιας wannabe ιδιοφυΐας της επιχειρηματικότητας.
15479807472_29b3d01c29_k-1

Ήταν 16 Οκτωβρίου 2016, όταν η 32χρονη Elizabeth Holmes καλούνταν να πραγματοποιήσει την πιο δύσκολη ομιλία της ζωής της. Είχε προηγηθεί μια έρευνα, δημοσιευμένη στην Wall Street Journal, που επικαλούνταν πως η Theranos, η εταιρεία ανάπτυξης ιατρικών διαγνωστικών εργαλείων της Holmes, ήταν στην πραγματικότητα μια μεγάλη φούσκα, με ελαττωματικό τεχνολογικό εξοπλισμό, που πραγματοποιούσε αιματολογικά τέστ χρησιμοποιώντας εξοπλισμό ανταγωνιστών της.  Η Holmes επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς το δημοσίευμα και με αφορμή την επιβολή απαγόρευσης διεξαγωγής διαγνωστικών ελέγχων και ιδιοκτησίας διαγνωστικών κέντρων από τον ανώτατο κρατικό φορέα υγείας, προχώρησε σε μαζικές απολύσεις εκατοντάδων υπαλλήλων. Σήμερα η Holmes, το άλλοτε παιδί θαύμα της Sillicon Valley που διέκοψε τις σπουδές στα 20 της για να μπει στον κόσμο των startups, προσπαθεί να διασώσει ότι μπορεί από την αξίας (κάποτε) 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων αυτοκρατορία της, ανάμεσα σε μαζικές απολύσεις και μηνυτήριες αγωγές.

 

Το τέλος των «θαυματουργών» startups

Η επιχειρηματικότητα θα είναι πάντα ένα καλό μέσο, ώστε κάποιος που έχει μια πραγματικά πρωτότυπη ιδέα να προσπαθήσει να πετύχει στηριζόμενος στις δικές του δυνάμεις. Όμως το όνειρο της νεανικής επιχειρηματικότητας σήμερα μοιάζει να θαμπώνει. Σύμφωνα με στατιστικές εκτιμήσεις της αμερικάνικης αγοράς, το ποσοστό των ενηλίκων κάτω των 30 που διοικεί μια επιχείρηση βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό 30 ετών. Σήμερα μόλις ένα 3.6% στελεχών κάτω των 30 ετών διοικεί εταιρεία ή έχει μετοχές σε κάποια. Το 2010, ο αντίστοιχος αριθμός βρισκόταν στο 6,1%, ενώ το 1989 ήταν στο  10.6%. Ζούμε σε μια εποχή χαμένων στελεχών.

Στην Ελλάδα τι γίνεται;

blokakia

Όπως έχουμε αναφέρει και εδώ, το πραγματικά κρίσιμο ερώτημα με τη νεανική επιχειρηματικότητα στην χώρα μας, δεν είναι τόσο η επιλογή του να σπουδάσει κανείς ή να μην σπουδάσει, αλλά το κατά πόσο αντέχει, πόσα οικονομικά «καύσιμα» διαθέτει ένας επιχειρηματίας, ώστε να πληρώνει εισφορές στον Οργανισμό Ελευθέρων Επαγγελματιών, ΦΠΑ, μισθούς και κάθε είδους νέες εισφορές και φόρους που κατά καιρούς επινοεί το κράτος. Ζούμε σε μια χώρα που ο Δημόσιος τομέας βρίσκεται σε μόνιμη «μάχη» με τον ιδιωτικό, αντιμετωπίζοντας τον σαν μια αγελάδα που μονίμως μπορεί να παράγει χρήματα, πλήρως υπάκουη σε -εν δυνάμει φονικά για κάθε startup εταιρεία- εργαλεία όπως η γραφειοκρατία. Τουτέστιν, καμία μορφή ακαδημαϊκής μόρφωσης  δεν μοιάζει επαρκής σε επίδοξους επιχειρηματίες ώστε να νικήσουν το γραφειοκρατικό/φορολογικό τέρας του ελληνικού δημοσίου.
Τελικά;

steve-jobs-aaron-sorkin

Η πραγματικότητα παγκοσμίως δείχνει πως ο μύθος του «παράτησα το πανεπιστήμιο και έγινα δισεκατομμυριούχος» κινείται πλέον περισσότερο προς τα όρια της μυθοπλασίας και είναι σίγουρα επαρκέστατη για ένα καλό story, όπως η κινηματογραφική βιογραφία του Steve Jobs που μόλις έγραψε ο Aaron Sorkin. Θα το δεις στο σινεμά, αλλά μάλλον θα το έχεις ξεχάσει λίγες ώρες μετά.
(Με πληροφορίες από ForbesVanityFair – Business Insider)