Ένα Reddit ΑΜΑ κατευθείαν από το διάστημα!

Ο Scott Kelly, διοικητής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, έχει αποχαιρετήσει την Γη από τον Μάρτιο της περασμένης χρονιάς, έχοντας πια στο ενεργητικό του περισσότερες από 300 ημέρες στο διάστημα. Άρα κανείς δεν θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα την καθημερινότητα ενός σύγχρονου αστροναύτη και τις αλλαγές που συντελούνται στο σώμα του με το πέρασμα των ημερών, από τον ίδιο. Παρακάτω συλλέξαμε μερικές από τις καλύτερες απαντήσεις του Kelly σε ένα Reddit AMA φτιαγμένο από το υλικό των -διαστημικών-ονείρων.

 

«Γιατί έχεις πάντα τα χέρια σου διπλωμένα;»

«Στο διάστημα, τα χέρια σου μπορούν να κρέμονται, όπως συμβαίνει στην γη, γιατί δεν υπάρχει βαρύτητα. Είναι άβολο να τα έχω να «επιπλέουν» μπροστά μου. Νιώθω πιο άνετα να τα έχω διπλωμένα. Ακόμα και στον ύπνο μου δεν τα αφήνω να «επιπλέουν». Τα παγιδεύω στον υπνόσακο»

«Wow, αυτό δεν το είχα σκεφτεί ποτέ. Νόμιζα πως σου άρεσε να ποζάρεις σε φάση «gangsta».

Γιατί δηλαδή, το να έχεις ζήσει 300 μέρες στο διάστημα δεν είναι φάση gangsta;

«Θέλεις να μας πεις κάτι ασυνήθιστο για την ζωή στο διάστημα που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν καν διανοηθεί;»

«Οι κάλοι στα πόδια σου, όταν βρεθείς στο διάστημα, κάποια στιγμή θα πέσουν. Μετά, οι πατούσες σου γίνονται πολύ απαλές, σαν του μωρού. Αλλά το δέρμα στις μύτες των ποδιών σου γρήγορα σκληραίνει, γιατί μόνο με τις μύτες των ποδιών  σου μπορείς να περπατήσεις μέσα στον διαστημικό σταθμό.»

 

«Περίγραψε μας την αίσθηση της βαρύτητας στο σώμα σου όταν αιωρείσαι; Είναι αλήθεια πώς κάνει τα μάτια σου να ανοίγουν λίγο περισσότερο ή κάτι τέτοιο;»

«Νιώθεις πως δεν υπάρχει καθόλου πίεση στο σώμα σου. Μερικές φορές νιώθεις πως κρέμεσαι από κάτι, αλλά δεν κρέμεσαι από τίποτα, απλά αιωρείσαι. Αν κλείσω τα μάτια μου, μπορώ να δώσω στον εαυτό μου την αίσθηση πως πέφτω. Στην πραγματικότητα όντως πέφτω σε τροχιά γύρω από τη γη.»

«Ποιο είναι το πιο βρωμερό πράγμα που έχεις αντιμετωπίσει κατά την διάρκεια της δουλειάς.;»

«Γενικά έχει να κάνει με την τουαλέτα. Πρόσφατα χρειάστηκε να καθαρίσω μια μπάλα ούρων αναμεμειγμένων με οξύ σε μέγεθος ενός γαλονιού.»

 

2 ερωτήσεις! Η πρώτη μου ερώτηση είναι εμπνευσμένη από την ταινία «The Martian» και την διάρκεια της αποστολής του χαρακτήρα Mark Watney:

«Όταν συμπληρώσεις 1 χρόνο παραμονής στο διάστημα, αν δεχόσουν πρόταση, θα έπαιρνες μέρος σε μια αποστολή 2 ετών στο διάστημα; Και γιατί; Θα είχε να κάνει με τον προορισμό της αποστολής; (Σελήνη, Άρης, Διαστημικός Σταθμός ξανά;)

«Μπορείς να περιγράψεις το πώς κοιμάσαι τις τελευταίες 300 μέρες που έχεις ζήσει στο διάστημα; Κοιμάσαι 8 ώρες; Νιώθεις παράξενα κουρασμένος ή ότι έχεις ξεκουραστεί;

«Bonus ερώτηση: Όταν κοιμάσαι, τα όνειρα σου έχουν κι αυτά βαρύτητα μηδέν;»

«Θα είχε να κάνει με το είδος της αποστολής. Αν η αποστολή ήταν στο φεγγάρι ή στον Άρη, τότε ναι, θα το έκανα.»

«Δεν είμαι φαν του ύπνου. Δεν νομίζω πως, τα τελευταία 20 χρόνια, έχω κοιμηθεί ποτέ ένα ολόκληρο 8ωρο τα τελευταία 20 χρόνια. Συνήθως ξυπνάω τουλάχιστον δυο φορές. Τα όνειρά μου μερικές φορές συμβαίνουν στην γη και κάποιες άλλες συμβαίνουν στο διάστημα.  Και είναι τρελά. «

 

«Ποιο είναι το αγαπημένο σου μέρος της γης, όπως αυτό φαίνεται από το διάστημα;»

«Το αγαπημένο μου σημείο της γης από το διάστημα είναι οι Μπαχάμες. Οι υπέροχες, ποικίλες αποχρώσεις του μπλε στα νερά και οι αντιθέσεις όπως τις βλέπω εγώ, είναι υπέροχες.«

 

Φοράς αντηλιακό στο διάστημα;  «

«Οχι, δεν φοράω αντηλιακό!  Τα παράθυρά μας είναι τόσο προστατευμένε που δεν χρειάζεσαι αντηλιακό. Θα ήθελα να έχουμε καλύτερη προστασία από την ακτινοβολία,καθώς απομακρυνόμαστε από τη γη.