Τι λέει η επιστήμη;

Πόσο ξεχωρίζει ένας άντρας με «μανίκια» σε σύγκριση με έναν οποιοδήποτε άλλο άντρα; Το σίγουρο είναι πως η μόδα των tattoos θα αργήσει να περάσει, καθώς ακόμα και η επιστήμη είναι σε θέση πλέον να εξηγήσει το λόγο της μεγάλης απήχησης τους στα γυναικεία μάτια. Συγκεκριμένα, έρευνα του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Jagielonnian της Πολωνίας, που δημοσιεύτηκε στην ακαδημαική έκδοση «Personality and Individual Differences», εξηγεί γιατί οι γυναίκες προτιμούν τους άντρες με tattoos σε σύγκριση με τους άντρες που απέχουν από κάθε μορφή δερματοστιξίας.

Μέθοδος

Οι ερευνητές επέλεξαν από τα social media 2369 γυναίκες και 215 άντρες. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν ετεροφυλόφιλοι και η μέση ηλικία τους ήταν τα 25 έτη. Σε όλους προβλήθηκαν φωτογραφίες αντρών με tattoos και χωρίς tattoos και τους ζητήθηκε να τους κατατάξουν με μια κλίμακα 5 πόντων, σε τομείς όπως η υγεία, η εξωτερική εμφάνιση, η αρρενωπότητα, η επιθετικότητα και η δυναμική για να εξελιχθούν σε καλούς συντρόφους ή γονείς.

Στις φωτογραφίες, πρωταγωνιστούσαν 9 άντρες ηλικίας από 19 ως 35, όπου πόζαραν από τη μέση και πάνω, όρθιοι και χωρίς να φοράνε μπλούζα. Όλοι φωτογραφήθηκαν με την ίδια ουδέτερη έκφραση (σαν φώτο διαβατηρίου). Η κάθε φωτογραφία δέχθηκε ψηφιακή επεξεργασία, ώστε ο κάθε άντρας να έχει ένα tribal tattoo στο ένα χέρι.. Σε κάθε συμμετέχοντα δόθηκαν τυχαία ζεύγη φωτογραφιών με και χωρίς tatoos.

Βαθμολογία

Οι γυναίκες έδωσαν στoυς άντρες με tattoo υψηλότερη βαθμολογία στον τομέα της υγείας, αλλά χαμηλότερη στον τομέα της εμφάνισης και της δυναμικής του συντρόφου/πατέρα. Οι άντρες αντίθετα, βαθμολόγησαν ως πιο εμφανίσιμους τους άντρες με tattoos, αλλά όχι ως πιο υγιείς από τους άντρες χωρίς tattoos. Άντρες και γυναίκες βαθμολόγησαν τους άντρες με tattoos ως πιο αρρενωπούς, δυναμικούς και επιθετικούς. Αξίζει να επαναλάβουμε πως οι άντρες που αξιολόγησαν τις φωτογραφίες ήταν όλοι τους ετεροφυλόφιλοι.

Ως προς το θέμα της υγείας, έχει αποδειχθεί στο παρελθόν πως τα tattoos ερμηνεύονται από τις γυναίκες ως ένα σημάδι καλύτερης υγείας. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πως τα επαναλαμβανόμενα tattoos μπορούν να λειτουργήσουν ως άμυνα του σώματος σε καταστάσεις στρες με έντονες ψυχοσωματικές επιδράσεις. Ως προς την αρρενωπότητα και το δυναμισμό, αυτά τα χαρακτηριστικά συνδέονται με τα επίπεδα τεστοστερόνης που υπάρχουν στον οργανισμό του εκάστοτε άντρα.

Τελικά

Οι συγγραφείς της μελέτης συμπέραναν πως τα tattoos στους άντρες υπηρετούν δυο σκοπούς: το να προσελκύσουν γυναίκες ως ένδειξη καλής υγείας και το να «τρομάξουν» αντιπάλους του ίδιου φύλου. Δεν τους λες και παιδιά για σπίτι, αλλά από υγεία πάνε καλά!

(πηγή: Playboy)