Αν καταφέρει η Οργανωτική Επιτροπή να πείσει τις ιαπωνικές τεχνολογικές εταιρείες.

Έχουμε αναφερθεί ξανά εδώ, στο γεγονός ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020, που αναμένεται να διεξαχθούν στο Τόκιο, αναμένεται να είναι ίσως οι πιο εντυπωσιακοί της σύγχρονης ιστορίας, σαν να έχουν βγει από τη πλοκή του «Blade Runner». Αλλά αυτή η νέα πληροφορία, μέσα από το Ιαπωνικό website Nikkei, που αναφέρει ότι τα υλικά των επόμενων Ολυμπιακών μεταλλίων θα προέρχονται από παλιές ηλεκτρονικές συσκευές, μας, προκαλεί τουλάχιστον έκπληξη.

Η ιδέα δείχνει σίγουρα εφαρμόσιμη: Τα smartphones περιέχουν – σε μικρές ποσότητες- χρυσό, ασήμι και χαλκό, υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν για να χρησιμοποιηθούν ξανά, σε νέες ηλεκτρονικές συσκευές. Οι Ιάπωνες θεωρούν ότι μπορούν να συλλέξουν επαρκείς ποσότητες αυτών των υλικών από παλιά smaprthones και να δημιουργήσουν τα πιο «τεχνολογικά» μετάλλια στην ιστορία του αθλητισμού.

 

Πώς θα γίνει αυτό;

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, χρησιμοποιήθηκαν 9,6 κιλά χρυσού, 1.210 κιλά ασημιού και 700 κιλά χαλκού για την κατασκευή των μεταλλίων. Το 2014, στην Ιαπωνία συλλέχθηκαν 143 κιλά χρυσού, 1.566 κιλά ασημιού και 1.112 τόνοι χαλκού μέσα από την ανακύκλωση ψηφιακών ηλεκτρικών συσκευών. Σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς, το 16% του παγκόσμιου χρυσού και το 22% του παγκόσμιου ασημιού, βρίσκονται στα προϊόντα Ιαπωνικής τεχνολογίας. Αρκεί όμως αυτό;

Σήμερα, οι οργανωτές των επόμενων Ολυμπιακών Αγώνων επιδιώκουν συνεργασίες με Ιαπωνικές εταιρίες ψηφιακής τεχνολογίας, ζητώντας τους να προτείνουν προγράμματα που θα ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να δωρίζουν τις παλιές τους ψηφιακές συσκευές για την κατασκευή μεταλλίων. Ίσως, το κίνητρο της μετατροπής ενός κομματιού smartphone σε Ολυμπιακό μετάλλιο, να είναι αρκετό για να επιτύχει μια τέτοια ιδέα.

Κι ένα εμπόδιο;

Οι περισσότερες Ιαπωνικές εταιρίες ψηφιακής τεχνολογίας, χρησιμοποιούν τις ανακυκλωμένες συσκευές, για να δημιουργήσουν νέες. Μπορεί να θυσιαστεί η κατασκευή ενός νέου smartphone για ένα μετάλλιο;