Δεν φταίνε οι παρέες, οι γονείς σου ή ο τύπος που σου έκανε bullying. Επίσης δεν κολλάει. 

Κατά καιρούς η ομοφυλοφιλία έχει περιγραφεί ως «ασθένεια» , «ελάττωμα», ως κάτι που το παθαίνεις όταν κάνεις κακές παρέες ή αν οι γονείς σου δεν σε αγαπούσαν πολύ. Όλες αυτές οι «θεωρίες», μέσα από νέα μελέτη ερευνητών της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, αποδεικνύεται πως δεν έχουν καμία επιστημονική βάση. Αντιθέτως, σύμφωνα με την συγκεκριμένη έρευνα, είναι αρκετά πιο πιθανό για ένα άτομο να αποκτήσει ομοφυλοφιλικές τάσεις ως αποτέλεσμα «μη κοινωνικών» παραγόντων, δηλαδή κατά τη γέννησή του.

Η έρευνα με τίτλο «Sexual Orientation, Controversy and Science», δημοσιεύτηκε στην ακαδημαϊκή έκδοση «Psychological Science in the Public Interest» και καταπιάνεται με την επιστημονική επαλήθευση υποθέσεων όπως η επικράτηση της ομοφυλοφιλίας στο σύγχρονο κόσμο και η σεξουαλική μεταβλητότητα στις γυναίκες. Όμως αυτό που παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, είναι αυτή η ενότητα που ερευνά την «αιτία» της ομοφυλοφιλίας.  Η ομάδα επιστημόνων του πανεπιστήμιου Northwestern, αξιολόγησε σειρά πολύ-πολιτισμικών στοιχείων -από τις ορμόνες, τους γονείς, τη γενετική προδιάθεση την αποπλάνηση από gay ενηλίκους- που εξηγούν ανά τον κόσμο την ομοφυλοφιλία.

gay-kiss-risegr

Αρχικά, ανάλυσαν το ερώτημα του «πώς επιλέγει» κανείς να γίνει ομοφυλόφιλος, τονίζοντας πως «Αν μια επιλογή ενός ανθρώπου γίνεται γιατί δεν υπάρχουν άλλες αιτίες, τότε οι άνθρωποι δεν μπορούν να επιλέξουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους, γιατί όλη η ανθρώπινη συμπεριφορά έχει αιτίες. Αν το να επιλέξεις (να κάνεις ερωτική σχέση με άτομο του ίδιου φύλου), σημαίνει να πάρεις μια απόφαση, τότε δεν μπορούμε να επιλέξουμε τον σεξουαλικό προσανατολισμό μας, γιατί οι σεξουαλικοί προσανατολισμοί είναι μοτίβα ερωτικών επιθυμιών και δεν γίνεται να επιλέξουμε τις ερωτικές μας επιθυμίες». Η ομοφυλοφιλία δεν είναι επίκτητη, δηλαδή.

Υπάρχει τελικά κάτι εκεί έξω που προκαλεί ομοφυλοφιλία; Και αν υπάρχει, κινδυνεύεις να το «κολλήσεις» κι εσύ; Ξεκάθαρα όχι: «Καμία συγκεκριμένη θεωρία ως προς το τι προκαλεί έλξη ανάμεσα σε άντρες ή ανάμεσα σε γυναίκες είναι τόσο βάσιμη ώστε να υποστηριχθεί από ανοιχτόμυαλους επιστήμονες«, σύμφωνα με την ομάδα του «Sexual Orientation, Controversy and Science».

Παρ`όλα αυτά, οι ερευνητές βρήκαν πως κάποιες θεωρίες για την πρόκληση της ομοφυλοφιλίας ανταποκρίνονται στη λογική, όπως εκείνη που συνδέει την ομοφυλοφιλία στην γενετική δυσπλασία σε μικρή ηλικία πολύ πριν αναπτυχθεί σεξουαλική έλξη. Επίσης, μελέτες σε δίδυμα αδέλφια έχουν αποδείξει μια επιρροή του συνδρόμου του μεγάλου αδελφού (άντρας με πολλά μεγαλύτερα αδέλφια από την ίδια μητέρα) στην σεξουαλικότητα του ατόμου. Αντιθέτως, θεωρίες που περιγράφουν την ομοφυλοφιλία ως φαινόμενο που προκαλείται από «κακή οικογένεια», «παρέες με gay ενήλικες» ή ως μια αντίδραση σε κοινωνική καταπίεση, σύμφωνα με την ομάδα ερευνητών είναι αρκετά αδύναμες και δεν επιβεβαιώνονται.

(Mε στοιχεία από: eurekalert, vocativ)