Ο «Παλαμήδης» θα σε κάνει να καείς καλοκαιριάτικα.

Είσαι μόνος στην Αθήνα τον Αύγουστο; Ήθελες πάντα να μάθεις τάβλι και δεν έβρισκες κάποιο «δάσκαλο»; Ο Παλαμήδης είναι εδώ για να σε κάνει να καείς μέσα στο καλοκαίρι παίζοντας online τάβλι. Μια εφαρμογή διαθέσιμη για PC και Android που παίζει όλα τα παραδοσιακά ελληνικά παιχνίδια τάβλι (Πόρτες, πλακωτό, φεύγα) αλλά και παραλλαγές τους (νάρντε, hypergammon, nackgammon).

Η καρδιά του προγράμματος είναι ένα τεχνητό νευρωνικό δίκτυο, το οποίο έχει μάθει μόνο του τάβλι, παίζοντας εκατομμύρια παρτίδες με αντίπαλο τον εαυτό του και βελτιώνει συνεχώς την απόδοσή του με την τεχνική της ενισχυτικής μάθησης. Ο «Παλαμήδης» χρησιμοποιεί το νευρωνικό δίκτυο για να βαθμολογεί όλες τις δυνατές κινήσεις που προκύπτουν από την τρέχουσα ζαριά, λαμβάνοντας υπόψη και τις πιθανές ζαριές και δυνατές επόμενες κινήσεις του αντιπάλου. Τελικά επιλέγει εκείνη την κίνηση που μεγιστοποιεί τις πιθανότητες επιτυχίας του στο παιχνίδι. Σου θυμίζει κι εσένα λίγο το Person of interest η όλη φάση;

Το πρόγραμμα, το οποίο βγήκε πρώτο στον 18η Ολυμπιάδα Υπολογιστών στο Λέιντεν της Ολλανδίας, πήρε το όνομα του από τον ήρωα της Ελληνικής μυθολογίας, ο οποίος λέγεται πως επινόησε το ζάρι και διάφορα επιτραπέζια παιχνίδια. Πάντως αν ενδιαφέρεσαι μπορείς να βρεις δωρεάν την εφαρμογή εδώ.