«Είμαστε απλοί άνθρωποι, δεν χρειαζόμαστε ναρκωτικά για να δούμε πόσο γαλανός είναι ο ουρανός.»

Ελεύθερο κάμπινγκ, διακοπές που θυμίζουν ασκητισμό και εμπειρίες που ίσως σε κάποιους να θυμίζουν την «Παραλία» του Leonardo Di Caprio. Αυτή είναι η στερεοτυπική εικόνα της Γαύδου ως τουριστικού προορισμού, όπως έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια. Αυτό φαίνεται πως δεν αποτελεί πρόβλημα για τους κατοίκους της Γαύδου, όσο τα ναρκωτικά που φέρνουν οι παρέες τουριστών στο νησί.

Σύμφωνα με το flashnews, οι κάτοικοι του νησιού έχοντας κουραστεί από τα αμέτρητα κρούσματα τουριστών που καταφθάνουν εκεί μαζί κάθε είδους ναρκωτικά, αποφάσισαν να προβούν σε άμεσες ενέργειες, αναρτώντας πανό στην είσοδο του λιμανιού. Όπως προκύπτει από το αναγραφόμενο μήνυμα, ο ναρκω-τουρισμός (και μόνο) είναι ανεπιθύμητος στο νησί, ενώ τονίζει πώς το τοπίο είναι το ίδιο μαγευτικό για όσους επιχειρήσουν να το βιώσουν νηφάλιοι:

gavdos-narkotourismos-2

Η Γαύδος πατάει πόδι / Η Γαύδος είναι η πατρίδα μας

Όλα αυτά τα χρόνια σας υποδεχόμαστε για να μοιραστούμε τη γαλήνη και την ομορφιά της

Είμαστε απλοί άνθρωποι, δεν χρειαζόμαστε ναρκωτικά για να δούμε πόσο γαλανός είναι ο ουρανός

Είμαστε απλοί άνθρωποι και θέλουμε να παραμείνουμε έτσι

Μηδενική ανοχή στον ναρκω-τουρισμό

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του flashnews, η ιδέα για την καμπάνια ενάντια στο ναρκωτουρισμό ξεκίνησε από τους ίδιους τους κατοίκους και παραθεριστές με τη στήριξη και του δήμου. Όπως ανέφερε η δήμαρχος Γαύδου, Ευαγγελία Καλλίνικου:

«Κάτοικοι, παραθεριστές και δήμος, αντιδρούμε στο να γίνει το νησί προορισμός ναρκωτουρισμού. Υπάρχει πανό στο λιμάνι, αφίσες ενώ γίνεται και ενημέρωση των επισκεπτών. Η κρίση βοηθά στην έξαρση των ναρκωτικών, επειδή οι πολίτες είναι ευάλωτοι. Αυτή η πρωτοβουλία ξεκίνησε επειδή έχει αρχίσει να διαμορφώνεται γενικά η αντίληψη στον κόσμο και να περνάει αυτό είτε σε ιστότοπους είτε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι η Γαύδος είναι το νησί των απόλυτων ελευθεριών με ανοχή στα πάντα. Δεν είναι έτσι. Δεν είμαστε δεκτικοί και απόλυτα ανεκτικοί σε όλα.»

Από το παραπάνω μήνυμα κρατάμε μια φράση: «Είμαστε απλοί άνθρωποι, δεν χρειαζόμαστε ναρκωτικά για να δούμε πόσο γαλανός είναι ο ουρανός» Μπορείς να διαφωνήσεις μαζί τους;