Παγκόσμια Ημέρα του Γάλακτος σήμερα, καλύτερου φίλου των corn flakes…

Παρόλο που η Ιλιάδα και η Οδύσσεια αναφέρουν ότι οι στρατιώτες έτρωγαν ένα γεύμα κοντά στην αρχή της ημέρας, που περιελάμβανε ψωμί ολικής αλέσεως, ελιές, σύκα και κρασί, πολλοί στην αρχαιότητα δεν έτρωγαν καθόλου πρωινό. Μάλιστα, δεν ήταν σπάνιο να επιλέγουν να τρώνε μόνο ένα μεγάλο γεύμα προς το τέλος της ημέρας. Οι πρώτες αναφορές του πρωινού ότι ως «του πιο σημαντικού γεύματος της ημέρας» εντοπίζονται στις αρχές του 18ου αιώνα, για αυτούς που είχαν μια σχετική οικονομική άνεση, οι οποίοι έτρωγαν αυγά, τσάι, καφέ, ψωμιά, καρύδια και φρούτα. Τα γνώστα σε όλους corn flakes πρωτοεμφανίζονται το 19ο αιώνα.

Ήταν το 1863, όταν  ο χορτοφάγος γιατρός Caleb Jackson επιχείρησε να προτείνει ένα πιάτο στους ασθενείς του σανατόριού του, ως μια «υγιής διατροφική συνήθεια» για να ξεκινούν κάθε μέρα, το  οποίο μάλλον απείχε πολύ από αυτό που σήμερα αποκαλούμε πρωινό. Αποτελούνταν από: αλεύρι ολικής άλεσης διπλοφουρνισμένο  και πίτουρα. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν μια πιο σκληρή- με πιο χοντροκομμένους καρπούς- εκδοχή αυτού που σήμερα υπάρχει στο εμπόριο ως «Grape Nuts». Συγκεκριμένα, τα δημητριακά του Johnson ήταν τόσο σκληρά, που έπρεπε να μουλιάσουν στο νερό για τουλάχιστον 20-30 λεπτά ώστε να είναι βρώσιμα.

Copy paste

Στη δεκαετία του 1870, ο Dr. John Kelogg διατηρούσε το δικό του σανατόριο στην περιοχή Battle Creek του Michigan, εκεί όπου εφάρμοζε μεθόδους όπως ηλεκτροσόκ και περιτομή γεννητικών οργάνων, προκειμένου να πείσει τα νεαρά παιδιά να απέχουν από τον αυνανισμό και κάθε άλλη σεξουαλική τάση. Στα διαλείμματα αυτών των τόσο ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, ο Kellogg επισκεπτόταν το κτήμα του Jackson και έδειχνε μάλλον εντυπωσιασμένος από αυτό το «granula», δηλαδή αυτό το κάτι σαν χοντροκομμένο/σκληρό σαν πέτρα/ δημητριακό ολικής άλεσης που είχε δημιουργήσει. Ο Kellogg ήταν τόσο εντυπωσιασμένος, που τελικά αντέγραψε την ιδέα, δημιουργώντας το δικό του μούσλι, από σιτάρι, καλαμπόκι και καρπούς φρούτων. Αρχικά, σε μια κίνηση απόλυτης έλλειψης έμπνευσης, του έδωσε ακριβώς το ίδιο όνομα με το δημητριακό του Jackson. Ύστερα από μήνυση του δεύτερου, αποφάσισε να το ονομάσει «granola», το γνωστό σε όλους μας μούσλι.

flak2

Zάχαρη, αυτό το σκάνδαλο

Στο ξεκίνημα του 20υ αιώνα και ύστερα από ένα λάθος, καθώς προσπαθούσαν να παρασκευάσουν μια παρτίδα κράκερ, ο John και ο αδελφός του, Will Kellogg, δημιούργησαν αυτό που λίγο αργότερα ονομάστηκε «Corn Flakes».  Όμως αυτή η δημιουργία του πιο αιωνόβιου ίσως brand πρωινής διατροφής, ήταν που προκάλεσε και το απόλυτο σχίσμα ανάμεσα στα δυο αδέλφια. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Will πρότεινε στον John, να προσθέσουν ζάχαρη στα Corn Flakes, ώστε να πουλήσουν περισσότερο, κάτι το οποίο ο Dr. John αρνιόνταν μετά βδελυγμίας, καθώς κατά τη γνώμη του, η ζάχαρη προκαλούσε σεξουαλικό ερεθισμό. Τα δυο αδέλφια χώρισαν, με τον Will να ιδρύει την εταιρεία Battle Creek Toasted Corn Flake, δηλαδή το πολυεθνικό brand που σήμερα παράγει τα Kellogs Corn Flakes και τα Rice Krispies και καθιέρωσε τα corn flakes ως πρωινό. Ο John Kellogg από την άλλη, παρέμεινε πιστός στις αρχές και στον αγώνα του, να σώσει τον κόσμο από «συμφορές» όπως ο αυνανισμός.

Διαφήμιση

kelloggs-thm-04-01-1930-998-M5

Στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, η γυναίκα ήταν το απόλυτο αφεντικό, εκείνη που αποφάσιζε τι φαγητό θα μπει στο σπίτι κάθε οικογένειας. Γι`αυτό και οι πρώτες διαφημίσεις δημητριακών απευθύνονταν σε νοικοκυρές, τονίζοντας πόσο ωφέλιμα είναι τα δημητριακά για την διατροφή των παιδιών τους. Στη πορεία, όταν τα δημητριακά μπήκαν σε κάθε σπίτι, η διαφήμιση παρέκαμψε τις γυναίκες και στόχευσε κατευθείαν στα παιδιά. Τα παιδιά πλέον, ήταν εκείνα που μπορούσαν  να πιέσουν τη μητέρα και να αποφασίσουν ποιο κουτί δημητριακών θα μπει στο σπίτι.

kellogg_04

 

«Μέρος ενός ολοκληρωμένου πρωινού»;

Ο ισχυρισμός πως χρειάζεσαι μόνο ένα μπολ δημητριακών ως ολοκληρωμένο πρωινό, δεν απέχει από την αλήθεια. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Εταιρεία Χημικών, ένα πλήρες, υγιές πρωινό πρέπει να αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, τα οποία μαζί με τα λιπαρά, αποτελούν τα βασικά συστατικά των δημητριακών (έγραψε πίνοντας τον 3ο εσπρέσο του πρωινού, με διακριτικά τρεμάμενο χέρι).

(Με πληροφορίες από: todayifoundout)