Σύμφωνα με γράμμα που συνυπογράφει ο Elon Musk, είμαστε κοντά στο να ζήσουμε ένα σενάριο ταινίας Terminator.

Ο Elon Musk (Tesla), ο Mustafa Suleyman και περισσότεροι από 100 επιστήμονες της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης ανά τον κόσμο, υπογράφουν κοινή επιστολή που απαιτεί την απαγόρευση της ανάπτυξης και χρήσης αυτόνομων όπλων τεχνητής νοημοσύνης (ρομπότ).

Συνολικά 116 εμπειρογνώμονες από 26 χώρες, συμμετέχουν σε μια εκστρατεία ώστε τα όπλα τεχνητής νοημοσύνης να κηρυχθούν παράνομα, σύμφωνα με κείμενο του Guardian. Η συγκεκριμένη επιστολή αποτελεί απάντηση σε πρόσφατο ψήφισμα του ΟΗΕ για την έναρξη συζητήσεων περί της χρήσης όπλων όπως τανκς, αυτόματων πυροβόλων και drones, που μπορούν να φέρουν το «τρίτο κύμα επανάστασης» στο πεδίου του πολέμου.

Μεταξύ άλλων, η επιστολή των επιστημόνων αναφέρει: «Αυτά τα όπλα μπορούν να σκορπίσουν τον τρόμο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντία σε αθώους πληθυσμούς και μπορούν να γίνουν παρεμβολές στη συμπεριφορά τους εντελώς απρόβλεπτες για το ανθρώπινο γένος. Δεν έχουμε χρόνο να αντιδράσουμε. Μόλις ανοίξουμε αυτό το κουτί της Πανδώρας, δεν ξανακλείνει.»

Ο Elon Musk έχει εκφράσει κατά καιρούς τεράστια δυσπιστία προς την τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική. Δεν έχει διστάσει να συγκρουστεί ακόμα και με τον Mark Zuckerberg, χαρακτήριζοντας την τεχνητή νοημοσύνη «μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή» για τη σύγχρονη ανθρωπότητα. Σήμερα υπάρχουν  ήδη μηχανές που έχουν τη δυνατότητα να «σκέπτονται» και να σκοτώνουν, όπως το αυτόματο όπλο Samsung SGR-A1, που βρίσκεται σύνορα της Νότιας Κορέας. Στη Βρετανία, αντίστοιχης τεχνολογίας αυτόματο όπλο σε μορφή drone βρίσκεται υπό ανάπτυξη, ενώ σε Αμερική και Ρωσία αναπτύσσονται τανκς που κινούνται με τηλεχειρισμό. Το μέλλον όντως αρχίζει να μοιάζει σενάριο ταινίας Terminator.

Πηγή:Independent