Όταν διώκονται μετανάστες σε μια χώρα που γεννήθηκε μέσα από την μετανάστευση.

Όλα ξεκίνησαν το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής. Είχε προηγηθεί το δείπνο του Donald Trump με την πρωθυπουργό της Αγγλίας Teresa May και έμοιαζε αυτή η εβδομάδα να τελειώνει χωρίς εκπλήξεις. Στις 16:42 ώρα Αμερικής, ο ξανθό/πορτοκαλί χρώματος πρόεδρος της Αμερικής έβαζε την υπογραφή του σε ένα διάταγμα που προέβλεπε την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ για κάθε πρόσφυγα και μετανάστη από την εμπόλεμη Συρία, το Σουδάν, τη Σομαλία, το Ιράκ, το Ιράν, τη Λιβύη και την Υεμένη, με χρονικό ορίζοντα τις 120 ημέρες.  Πέρα από την τραγική ειρωνεία μιας τέτοιας διαταγής, σε μια χώρα που δημιουργήθηκε και γιγαντώθηκε μέσα από ροές μεταναστών, οι εικόνες διαμαρτυρίας στα αεροδρόμια, στους δρόμους, ακόμα σε glamorous εκδηλώσεις βραβείων (SAG Awards 2017) μαρτυρούν πόλεμο Ανατολής – Δύσης, που ξεδιπλώνεται σιγά-σιγά μπροστά στα μάτια μας.

Σάββατο – Κυριακή, 28/29 Ιανουαρίου 2017

 

29 Ιανουαρίου 2017, Ηollywood, 23α Screen Actors Guild Awards

Μahersala Ali, ηθοποιός, παραλαμβάνοντας βραβείο για την ερμηνεία του στη ταινία «Moonlight», είπε μεταξύ άλλων

«Η μητέρα μου είναι χειροτονημένη ιερέας, εγώ είμαι Μουσουλμάνος. Δεν μου κράτησε καμία κακία, όταν της είπα, 17 χρόνια πριν, πως ήθελα να αλλάξω το θρήσκευμα μου. Μπορώ ακόμα να τη βλέπω, μπορεί ακόμα να με βλέπει. Αγαπάμε ο ένας τον άλλο και όλα τα υπόλοιπα είναι τελείως ασήμαντα.»

 

 

Kerry Washington

«Αρκετοί άνθρωποι υποστηρίζουν σήμερα, πως οι ηθοποιοί δεν πρέπει να λένε τη γνώμη τους σχετικά με τα πολιτικά ζητήματα, αλλά η αλήθεια είναι πως οι ηθοποιοί είναι ακτιβιστές, γιατί με κάθε τρόπο αναδεικνύουμε την αξία και τον ανθρωπισμό που υπάρχει στον καθένα μάς

Ashton Kutcher 

«Αγαπητά μέλη του σωματείου SAG, τηλεθεατές και όλοι εσείς που είστε εγκλωβισμένοι σε αεροδρόμια που ανήκουν στην Αμερική μου, ΕΣΕΙΣ είστε το νήμα από το οποίο έχουμε όλοι φτιαχτεί και σας αγαπάμε και σας θέλουμε στη χώρα μας.»

 

Dave Harbour

«Kαθώς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ως ηθοποιοί, μέλη της συνεχιζόμενης αφήγησης του «Stranger Things», θα διώξουμε τους νταήδες. Θα προφυλάξουμε τα φρικιά και τους διωγμένους, όσους δεν έχουν σπίτι. Θα προσπεράσουμε τα ψέματα και θα κυνηγήσουμε τα τέρατα. Και όταν είμαστε χαμένοι μέσα στην υποκρισία και στη βία συγκεκριμένων ανθρώπων και θεσμών, εμείς και το λέω ως ο Σερίφης Jim Hopper, θα ρίξουμε μπουνιές στα πρόσωπα εκείνων που επιζητούν την καταστροφή των φτωχών, των μη προνομιούχων και όσων ζουν στο περιθώριο. Και θα το κάνουμε με ψυχή, με καρδιά και με χαρά!»

 

Simon Hellberg, Jocelyn Towne

 

 

Ανώνυμος Διαδηλωτής, Βοστώνη

C3XTHIJWYAEJQYy

Ανώνυμος Διαδηλωτής, Αεροδρόμιο JFK

 

A Sikh protestor at JFK airport from pics

Στο δρόμο να με βγάλεις που ανεβαίνει
για τη δικιά σου κοντινή Αμερική
Μ’ ένα κλειδί κι ένα περίστροφο στην τσέπη
θέλω να τρέξω κατά εκεί

(Τρύπες, Η Δική Σου Κοντινή Αμερική, 1987)

(Φωτογραφίες: Reuters)

[themify_button ]του Γιάννη Δημητρέλλου[/themify_button]