Φωτιά και πάγος και εγκληματική αμέλεια, στο πιο επικό ναυάγιο όλων των εποχών. 

Το Hollywood μπορεί να μετατρέψει μια εφιαλτική στιγμή της σύγχρονης ιστορίας σε μια επική, σχεδόν παραμυθένια ιστορία. Κάτι τέτοιο συνέβη και με το ναυάγιο του Τιτανικού, όπως μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον James Cameron. Ήταν μια υπέροχη, τραγική ιστορία, μια αποθέωση του πώς ο κινηματογράφος μπορεί να μιμηθεί τη ζωή στις πιο φωτεινές αλλά και στις πιο τρομακτικές εκδοχές της.

Ωστόσο σε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Τιτανικός: Το Νέο Στοιχείο» αναφέρεται μια νέα θεωρία που ανατρέπει εν μέρει, το μύθο της πρόσκρουσης του πλοίου με παγόβουνο η οποία περιγράφει πως μία τεράστια πυρκαγιά τελικά ευθυνόταν για το ναυάγιο. Ειδικός μάλιστα πιστεύει ότι η φωτιά έκαιγε επί τρεις εβδομάδες, χωρίς όμως να την αντιληφθεί κανείς.

Ο δημοσιογράφος Senan Molony, ο οποίος μελέτησε φωτογραφίες του πλοίου πριν αυτό φύγει από το ναυπηγείο του Μπέλφαστ, είπε ότι είδε μαύρα σημάδια μήκους περίπου 9 μέτρων δίπλα στο σημείο που το παγόβουνο χτύπησε το πλοίο.

«Εξετάζουμε την ακριβή περιοχή όπου το χτύπησε το παγόβουνο και φαίνεται ότι έχουμε αδυναμία ή ζημιά στον σκελετό του πλοίου σε αυτό το συγκεκριμένο μέρος, προτού φύγει ακόμη από το Μπέλφαστ», δήλωσε ο ίδιος.

Οι ειδικοί επιβεβαίωσαν ότι οι τα σημάδια αυτά υποδεικνύουν φωτιά σε ένα από τα λεβητοστάσια, κάτι που μπορεί να αποδυνάμωσε τον χαλύβδινο σκελετό του πλοίου με αποτέλεσμα να σπάσει από το χτύπημα του παγόβουνου.

«Η επίσημη έρευνα για τον Τιτανικό χαρακτήρισε (το ναυάγιο) ως πράξη του Θεού», δήλωσε ο Molony στους Times. «Αυτή δεν είναι μία απλή ιστορία σύγκρουσης με ένα παγόβουνο και βύθισης. Είναι μία τέλεια καταιγίδα εξαιρετικών παραγόντων που ήρθαν μαζί: φωτιά, πάγος και εγκληματική αμέλεια».

Πηγή:iefimerida