Το καλοκαιρινό festival του «Kέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» ήταν ένα πανάκριβο δώρο, εντελώς δωρεάν.

Σάββατο βράδυ και η Αθήνα είναι μια πόλη που βράζει από τη ζέστη και τις έντονες (άσχημες) μυρωδιές.  Μέσα σε λεωφορεία και αυτοκίνητα μπορείς να εντοπίσεις κορίτσια με πολύχρωμα καλοκαιρινά ρούχα που λάμπουν σαν διακριτικά αστέρια στον ουρανό μιας πόλης που υπόσχεται πολλά, αλλά πραγματοποιεί αρκετά λιγότερα.

Το Σάββατο 24 Ιουνίου, χιλιάδες παρέες αγοριών και κοριτσιών περνούσαν τις εισόδους του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την προτελευταία βραδιά του Summer Nostos Festival, μαζί κι εμείς.  Στην σκηνή του Ξεφώτου, εμφανίζονταν οι Yo La Tengo, ένα συγκρότημα-θρύλος του alternative rock με τρείς δεκαετίες γεμάτες από σημαντικά albums στο βιογραφικό τους. Την ίδια βραδιά, οι Killers ηγούνταν ενός αρκετά δυναμικού lineup, σε ένα εξίσου εντυπωσιακό festival που συνέβαινε αρκετά κοντά στο Summer Nostos Festival. Θα άντεχε στον ανταγωνισμό; Η πραγματικότητα μας επιβεβαίωσε ευχάριστα.

Όχι, δεν γνωρίζουμε αν ήταν 7 ή 8 χιλιάδες όσοι παρακολούθησαν τους Yo La Tengo το περασμένο Σάββατο. Σίγουρα ήταν αρκετές χιλιάδες ανθρώπων, που είτε φώναζαν και χόρευαν ασταμάτητα στο φρενήρες noise pop/shoegaze set της μπάντας από το Hoboken του New Jersey είτε προσπαθούσαν να αφουγκραστούν, να απομονώσουν ένα δείγμα από την μικρή θάλασσα από μελωδίες που πλημμύρισε την καυτή ατμόσφαιρα της Καλλιθέας εκείνο το βράδυ. Ξαπλωμένοι στο γρασίδι, όρθιοι για headbanging, παρατηρητές από τις κερκίδες/καρέκλες, ζευγαράκια που απολάμβαναν τη διακριτική ησυχία στο Κανάλι, όλοι μας είχαμε ένα κοινό σημείο αναφοράς: Απολαμβάναμε ένα free festival γεμάτο από pop δράσεις μέσα στην πιο καυτή (#pollaplis) εποχή της Αθήνας. Σκέφτηκα: «Άραγε αξίζουμε κάτι τόσο όμορφο; Ένα πάρκο κοντά στο κέντρο της Αθήνας, που κάθε μέρα συμβαίνει Κάτι Ενδιαφέρον και μπορείς να το δεις εύκολα και με μηδενικό σχεδόν αντίτιμο;»

Η ώρα είχε φτάσει 12 και όπως συμβαίνει σε κάθε εμπειρία που αγγίζει για λίγο το στοιχείο του μαγικού, έπρεπε να επιστρέψουμε στον λίγο πιο πεζό και βαρετό και κυνικό έξω κόσμο. Που όπως αποδείχθηκε, κρύβει μέσα του στιγμές λίγο πιο μαγικές, σαν αυτές του Summer Nostos Festival.