Δοκίμασε να σχεδιάσεις ένα ποδήλατο! Πάμε στοίχημα ότι θα βγει μη λειτουργικό;

Ο Ιταλοαμερικάνος σχεδιαστής Gianluca Gimini δημιoύργησε 376 ποδήλατα, σε ψηφιακή 3D μορφή, με βάση σχέδια ερασιτεχνών. Για το project Gimini ζήτησε από 376 ανθρώπους να σχεδιάσουν ένα ποδήλατο και αυτό διήρκησε 6 χρόνια. Ο κύριος στόχος του έργου με τίτλο Velocipedia είναι να παρουσιάσει πώς ο εγκέφαλος μπορεί να μας παγιδεύσει κάνοντάς μας να πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε κάτι όταν στην πραγματικότητα δεν έχουμε εντελώς λάθος εικόνα.

Ο καλλιτέχνης σύντομα συνειδητοποίησε πως οι άνθρωποι απλώς ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να ζωγραφίσουν ποδήλατα. Σε κάθε σχέδιο, το ποδήλατο, έφερε ένα ή και περισσότερα ελαττώματα που στην πραγματικότητα θα το καθιστούσε εντελώς άχρηστο εάν ήταν αληθινό. Το διασκεδαστικό μέρος του έργου άρχισε το τρέχον έτος όταν ο Gianluca αποφάσισε να διαμορφώσει στην πραγματικότητα τα σκίτσα που είχε συλλέξει χρησιμοποιώντας το λογισμικό CAD. Oι συμμετέχοντες των σχεδίων ήταν ηλικίες 3 έως 88, διαφορετικών εθνικοτήτων και διαφόρων κοινωνικών στρωμάτων.

Κάποια στατιστικά για το project:

Συνολικός αριθμός ποδηλάτων: 376
Νεότερος συμμετέχων: 3 ετών
Μεγαλύτερος συμμετέχων: 88 ετών
Διαφορετικές εθνικότητες συμμετεχόντων: 7
Ποδήλατα προς τα αριστερά: 75%
Ποδήλατα προς τα δεξιά: 25%

Εξάγονται ορισμένα συμπεράσματα σε σχέση με το φύλο. Σχεδόν το 90% των σχεδίων στα οποία η αλυσίδα συνδέεται με το μπροστινό τροχό (ή και με τους 2) έγιναν από γυναίκες. Από την άλλη πλευρά, ενώ οι άνδρες τείνουν γενικά να τοποθετούν σωστά την αλυσίδα, αλλά είναι πιο πρόθυμοι να υπερπεριπλέξουν το πλαίσιο όταν συνειδητοποιούν ότι δεν είναι σωστό το σχέδιο.

Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα για τους συμμετέχοντες ήταν ότι δεν γνώριζαν ακριβώς πώς να περιγράψουν τη δουλειά τους εν συντομία.

Το πιο ακατανόητο σχέδιο συνοδευόταν από τον πιο ακατανόητο γραφικό χαρακτήρα. Έγινε από γιατρό.