Ιατρική που σκοτώνει. 

Τα επιστημονικά πειράματα, συχνά σώζουν ζωές. Όμως δεν είναι λίγες οι φορές, που με την προοπτική ενός επιτεύγματος, η επιστήμη ξεπερνά, καταπατά κάθε έννοια ηθικής. Παρακάτω βάλαμε στη σειρά 7 creepy επιστημονικά πειράματα χωρίς καμία λογική, που θα μπορούσαν άνετα να γίνουν σενάρια ταινιών τρόμου.

Χωρίς αναισθησία

jmarionsims

Ο πατέρας της σύγχρονης γυναικολογίας, J. Marion Sims έγινε γνωστός κάνοντας κυρίως πειραματικές χειρουργικές επεμβάσεις (συχνά περισσότερες από 1 ανά άτομο) σε γυναίκες σκλάβους. Ο Sims ασχολήθηκε με την καταπολέμηση κολπικών παθήσεων, κάνοντας εγχειρήσεις σε γυναίκες με ορθοκολπικό συρίγγιο. Οι εγχειρήσεις του Sims γίνονταν χωρίς αναισθησία, επειδή αρχικά μόλις είχε ανακαλυφθεί, αλλά και επειδή ο γιατρός πίστευε πως «δεν ήταν ιδιαίτερα οδυνηρές ώστε να χρειάζεται τόση δουλειά«, όπως είπε ο ίδιος σε διάλεξη του το 1857. Σήμερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ακαδημαϊκής εφημερίδας ιατρικής ηθικής, ο Sims θα μείνει στην ιστορία ως αυτός που χρησιμοποίησε σκλάβους ως πειραματόζωα σε ιατρικά πειράματα.

Tuskegee

tuskegee 3

Μπορεί η κυβέρνηση μιας χώρας να μολύνει πολίτες με σύφιλη; Σύμφωνα με την ερευνήτρια του πανεπιστημίου Wellesley, Susan Reverby, από το 1946 ως το 1949, συνέβη ακριβώς αυτό, όταν οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Γουατεμάλας, συν-χρηματοδότησαν μαι μελέτη που περιείχε και την μη εθελοντική μόλυνση φυλακισμένων και τροφίμων ψυχιατρείου με σύφιλη.

Η μελέτη είχε ως βασικό στόχο το να δοκιμάσει χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την διάδοση της ασθένειας. Οι ερευνητές προσπάθησαν να μολύνουν τους συμμετέχοντες, αρχικά με το να τους ζητούν να κάνουν σεξ με πόρνες-φορείς του ιού και στη συνέχεια τραυματίζοντας τα πέη τους και μολύνοντας τις πληγές τους με βακτήρια σύφιλης.

Όσοι νόσησαν με σύφιλη, έλαβαν πενικιλίνη σαν θεραπεία. Το 2010, η Γενική Γραμματέας της αμερικάνικης κυβέρνησης  Hilary Clinton και η γραμματέας υγείας και κοινωνικών παροχών,  Kathleen Sebelius εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν ζητώντας συγνώμη για τα πειράματα.

Μengele

tuskugee

Πανομοιότυποι δίδυμοι, άτομα με ετεροχρωμία ματιών, νάνοι και άτομα με σωματικές δυσμορφίες ήταν τα «αγαπημένα» δείγματα των πειραμάτων του γιατρού των SS Josef Mengele στο στρατόπεδο του Auschwitz. Ο Mengele δελέαζε τους φυλακισμένους με φαγητό και – προσωρινή- αποφυγή της εισόδου τους σε θάλαμο αερίων. Όμως οι δοκιμασίες που τους υπέβαλλε ήταν χειρότερες: Στους έχοντες ετεροχρωμία (δες super hot παράδειγμα) μόλυνε το ένα από τα δυο τους μάτια με χημικές ουσίες. Σε δίδυμα αδέλφια, μόλυνε το ένα από τα δυο με τύφο και στην συνέχεια έκανε μεταγγίσεις αίματος στο δεύτερο, ενώ συχνά προχωρούσε και σε ξαφνικούς ακρωτηριασμούς. Οι δίδυμοι σύμφωνα με τον Mengele ήταν ένα χαρισματικό γένος ανθρώπων και στόχος των πειραμάτων του ήταν να αποδείξει πως η Αρεία φυλή μπορεί να γεννήσει περισσότερα δίδυμα αδέλφια. Μετά την πτώση του Γ`Ραιχ, 0 «σαδιστής, κυνικός και φανατικός αντισημίτης» Mengele κατάφερε να διαφύγει στη Βόρειο Αφρική και να ζήσει εκεί μέχρι τον θάνατο του.

Πανούκλα

unit731

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930 και του  1940, ο Ιαπωνικός Αυτοκρατορικός στρατός διεξήγαγε βιολογικό πόλεμο και ιατρικές δοκιμές σε πολίτες, κυρίως της Ιαπωνίας. Ο συνολικός απολογισμός αυτών των ακραία σκληρών πειραμάτων είναι άγνωστος, αλλά σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ανέρχεται στα 200.000 άτομα.

Ανάμεσα στις «δοκιμές» ήταν και η μόλυνση πηγαδιών με χολέρα και η εξάπλωση τυφοειδών και μολυσμένων με πανούκλα κουνουπιών σε πόλεις της Κίνας. Φυλακισμένοι είχαν κάνει παρέλαση σε χιονισμένο καιρό και μετά, έχοντας δεχτεί ισχυρές δόσεις δηλητηριωδών αερίων,  εγκλωβίστηκαν σε θαλάμους, βιώνοντας αποκόλληση ματιών και άλλων μελών του σώματος .

Μετά τον Β`Παγκόσμιο πόλεμο, η αμερικάνικη κυβέρνηση κράτησε απόρρητη κάθε πληροφορία για τα πειράματα, σκοπεύοντας να να «κερδίσει» την Ιαπωνία ως συμμαχική δύναμη.

Θεραπεία Λόγου

monsterstudy

Το 1939, λογοθεραπευτές στο πανεπιστήμιο της Iowa επιχείρησαν να επιβεβαιώσουν τη θεωρία πως το τραύλισμα είναι μια επίκτητη συμπεριφορά που προκαλείται από το άγχος του παιδιού για την ομιλία. Ο τρόπος με τον οποίον δοκίμασαν να αποδείξουν την θεωρία τους, ήταν μάλλον άτυχης. Οι ερευνητές κάθησαν στο ίδιο τραπέζι με ανήλικα ορφανά παιδιά και κάθε φορά που εκείνα επιχειρούσαν να μιλήσουν, τους ζητούσαν να ΠΑΨΟΥΝ γιατί δεν μιλάνε σωστά και στο μέλλον ήταν σχεδόν βέβαιο πως θα τραύλιζαν.  Τελικά δεν συνέβη κάτι τέτοιο στο τέλος του πειράματος, αλλά όλα τα παιδιά που συμμετείχαν, έδειξαν σημάδια έντονου άγχους, θλίψης και εσωστρέφειας.  Το 2003, τρεις επιζώντες εκείνου του πειράματος που πήρε το όνομα «Τhe Monster Study» μήνυσαν το πανεπιστήμιο της Iowa για τις ψυχικές ζημιές που υπέστησαν, λαμβάνοντας συνολικά 925.000 δολάρια ως αποζημίωση.

Φρέσκα Πτώματα

burke-and-hare-edinburgh-bodysnatchers

Μέχρι το 1830, τα μοναδικά διαθέσιμα σώματα για ανθρωπολογική έρευνα, ήταν αυτά των εκτελεσθέντων δολοφόνων. Όταν υπήρχε έλλειψη, αρκετοί ιατροδικαστές πλήρωναν κλέφτες νεκροταφείων, για να τους δώσουν πτώματα, ή τα έκλεβαν μόνοι τους.  Ο ιδιοκτήτης εστίας William Hare και ο φίλος του  William Burke, πήγαν αυτή την επιχειρηματική δραστηριότητα, ένα βήμα παραπέρα. Από το 1827 ως το 1828, οι δυο άντρες έσφαξαν πάνω από 12 ενοίκους της εστίας και πούλησαν τα πτώματα τους στον ανθρωπολόγο Robert Knox, σύμφωνα με το βιβλίο της Mary Roach «Stiff: The Curious Lives of Human Cadavers». Ο Knox μάλλον δεν νοιάζονταν και ιδιαίτερα για το γεγονός πως τα πτώματα που του έδιναν οι δυο άντρες ήταν υπερβολικά «φρέσκα»… Τελικά, ο Burke συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο δι`απαγχονισμού.

(Mε στοιχεία από: Live Science)