Μιλήσαμε με την παρουσιάστρια του TEDx Panteion University για πολιτική ορθότητα, μοτίβα παλαιών εποχών, Louis C.K και πολλά ακόμα (φλέγοντα) θέματα.

Patterns (μοτίβα) υπάρχουν σε όλες τις δομές της κοινωνίας μας, από την πολιτική ως την εκπαίδευση και την τέχνη. Πόσα όμως από αυτά μπορούν και πρέπει να ανατραπούν; Κατά πόσο μπορεί η τέχνη και ειδικότερη μια standup performance, να αντιταχθεί στην πολιτική ορθότητα; Μιλήσαμε για όλα τα παραπάνω με την Χρύσα Κατσαρίνη, μια υπερδύναμη της standup performance, για την οποία ο Louis C.K θα γράψει κείμενα στο μέλλον (αν και ακόμα δεν το ξέρει) και αναμένεται να παρουσιάσει το φετινό TedX Panteion University.

 

Τι ήταν αυτό που σου κέντρισε την προσοχή στο φετινό TEDxPanteion University, το οποίο αναμένεται να παρουσιάσεις;

xrusa

Με την Curator Φροσύνη Δρακούλη αλλά και με όλους τους εθελοντές είχα συνεργαστεί στο προηγούμενο TEDxPanteionUniversity for women. Με είχαν καλέσει σαν ομιλήτρια. Το οποίο, ενώ το φοβόμουν πολύ, κατέληξε να είναι μια πολύ γεμάτη και όμορφη εμπειρία. Η συνεργασία με όλους ήταν άψογη και με εμπιστεύτηκαν τυφλά από την αρχή. Πράγμα που με έκανε να αισθανθώ τρομερά οικεία και βοήθησε πολύ στο αποτέλεσμα. Φέτος μου έκαναν την τιμή να μου προσφέρουν την θέση της παρουσιαστριας. Πολλά ήταν αυτά που μου κέντρισαν το ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο TEDx. Το θέμα του είναι τόσο πολύπλευρο και με αφορά σε πολλούς τομείς. Επίσης υπάρχουν ομιλίες που ανυπομονώ να ακούσω.

Για ποια ομιλία ανυπομονείς περισσότερο;

mel

 

Είναι 3 οι ομιλίες που με ιντριγκάρουν. Του Χρήστου Τσουνή, της Μελίτα Σκαμπώ και του Δημήτρη Ζώρζου.

Πόσο απαραίτητο είναι στην σύγχρονη κοινωνία να ανατρέψουμε πάσης φύσεως patterns;

tedxbreak

Κάποια patterns πρέπει να ανατραπούν. Είναι επείγουσα ανάγκη να ανατραπούν. Αλλά θεωρώ ότι δεν πρέπει να καταρρίψουμε όλα τα patterns…γιατί μετά η τέχνη τι θα κάνει; Σε τι θα αντιταχθεί;

Ποια είναι τα patterns συμπεριφορών που καλείται να σπάσει ένας κωμικός performer για να προκαλέσει το ενδιαφέρον του κοινού; Είναι η πολιτική ορθότητα ένα από αυτά;

Από μόνη της η κωμωδία βασίζεται στο να σπάσει τα μοτίβα. Για να καταφέρεις να φαίνεται αστεία μια καθημερινή και φυσιολογική συμπεριφορά, πρέπει να την προσεγγίσεις από μια άλλη οπτική γωνία. Αναγκάζεσαι σαν κωμικός να δεις τα πράγματα τελείως διαφορετικά από τους άλλους. Η πολιτική ορθότητα είναι μια μεγάλη συζήτηση. Θεωρώ ότι περιορίζει την κωμωδία σε πολλά επίπεδα, αλλά είναι απαραίτητο να υπάρχει. Μειονότητες έχουν παλέψει για αυτή. Είναι στο χέρι του κωμικού να την διαχειριστεί ανάλογα με το που θέτει τα όρια στο κείμενό του. Θέλει λίγη ελαστικότητα και ανοχή και από τις 2 πλευρές. Όταν λέω 2 πλευρές αναφέρομαι σε εκείνη του κωμικού, ο οποίος παίζει στα όρια της πολιτικής ορθότητας και κάποιες φορές την παραβιάζει, και σε εκείνη του κοινού. Βρίσκεται μια χρυσή τομή κάπου στην μέση. Μπορούμε να ισορροπήσουμε (κοινό και κωμικός) πάνω σε ένα σκοινί, αν είναι λίγο λάσκα(που λέμε και στο χωριό μου) αν τραβάνε και οι 2 πλευρές με πείσμα και δεν δίνουν λίγη ελευθερία στο σκοινί, πάει ο έρμος ο ακροβάτης.

Αγαπημένοι Έλληνες και ξένοι κωμικοί;

Από τους περισσότερους κωμικούς που έχω συνεργαστεί, έχω πολλά πράγματα που θαυμάζω. Θα ήταν άδικο να ξεχωρίσω κάποιους από αυτούς.

 Από ξένους: Louis C.K., Dave Chappelle, Bill Burr, Patrice O’Neal, Anthony Jeselnik,  Mike Birbiglia , Marc Maron, Jim Lefferies, Doug Stanhope, Patton Oswalt, Tig Notaro Hannibal Buress, John Mulaney, Neal Brennan πωωωω ακόμα και εδώ δυσκολεύομαι να πω 3 ή 4!!Νιώθω ότι είναι λάθος.

Πως θα αντιδρούσε ένας όπως ο Louis C.K. αν καλούνταν να ζήσει στην Αθήνα του 2017;

Έχει περάσει πολλά ο άνθρωπος, γιατί να του το κάνουμε αυτό; Μια χαρά του πάνε όλα τώρα, κρίμα είναι. Θα τον παντρευόμουν λογικά. Θα τον έκλεινα στο σπίτι σαν την Annie Wilkes από το Misery. Τώρα αυτός τι θα έκανε; Δεν ξέρω… Μάλλον θα αναγκαζόταν να μου γράφει κείμενα.

Περιέγραψε μας αυτό το «ό,τι πολυτιμότερο» που διαθέτεις και παραμένει μυστικό. Πότε θα αποκαλυφθεί;

Όλα θα αποκαλυφθούν το Σάββατο 20 Μαΐου, στο Gazarte στις 22:00. Το  «ό,τι πολυτιμότερο έχω» είναι ο τίτλος της πρώτης μου solo stand up comedy παράστασης. Το τι είναι το «Ό,τι πολυτιμότερο» λογικά θα πρέπει να ρθείτε να το δείτε. Θα ήταν άβολο να κάνω copy paste τα κείμενά μου.

 

[themify_button ]του Γιάννη Δημητρέλλου[/themify_button]

[themify_box ]To TEDx PanteionUniversity ανοίγει τις πόρτες του το Σάββατο 6 Μαΐου. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.[/themify_box]