Απαντάμε σε ένα δύσκολο ερώτημα, με εικόνες και videos της ταινίας «True Romance». 

Σε μια οποιαδήποτε συνομιλία μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων (messenger), υπάρχουν κάποιες «stop» λέξεις που μπορούν να φέρουν – απότομα συνήθως- το τέλος. Το «cool» είναι μια από αυτές. Δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια μετριοπαθής επιβράβευση όσων είπε προηγουμένως ο συνομιλητής σου. Δεν είσαι και τόσο ενθουσιασμένος, αλλά ούτε και σε ενδιαφέρει τόσο αυτό που μόλις έχεις ακούσει. Η λέξη «cool» είναι απλά ένα νεύμα συγκατάθεσης που διαρκεί όσο και το ενδιαφέρον σου για αυτό που μόλις έχεις ακούσει. Όμως κάποτε, πριν από όχι και τόσα πολλά χρόνια, «cool» ήταν κάτι σημαντικό, κάτι που προκαλούσε τον θαυμασμό.

Σήμερα, με αφορμή τα γενέθλια του Tony Scott, σκηνοθέτη της ταινίας «True Romance» (όπου η λέξη «cool» είναι κεντρικό σημείο αναφοράς). ορίζουμε ξανά το νόημα του «cool», προφανώς μέσα από λέξεις, εικόνες και videos της ταινίας.

To να μιλάς σε μια (άγνωστη) γυναίκα σε μπάρ

Σε μια εποχή όπου τα dating apps κυριαρχούν, όπου το να γνωρίσεις έναν άνθρωπο με σκοπό το ραντεβού/παρέα/σεξ/κλπ, είναι μια «πακεταρισμένη» διαδικασία, όπου ο ένας έχει άπλετο χρόνο για να βρει ατάκες που θα εντυπωσιάσουν τον άλλο, όσοι επιλέγουν τη λύση του «με κοιτάει, πάω να του/της μιλήσω», αντιμετωπίζονται περίπου ως τρομακτικά/παράξενα όντα. Γιατί; Ο Clarence Worley (Christian Slater) στο παραπάνω video, δεν έχει κανένα πρόβλημα να πλησιάσει το κορίτσι που τον ενδιαφέρει, να της μιλήσει για το ίνδαλμα του, τον Elvis Presley, να την καλέσει να δουν -όχι μια, αλλά- τρεις ταινίες κουνγκ-φου και στη συνέχεια να πάει σινεμά μόνος του. Τουλάχιστον δεν φοβήθηκε. Τουλάχιστον προσπάθησε.

Να μιλάς για το πάθος σου με ειλικρίνεια και χωρίς ντροπή γι`αυτό

Ο Clarence γνωρίζει την Alabama σε ένα κινηματογράφο. Εκείνη πείθεται να συνεχίσει τη βραδιά για μιλκσέηκ και μιλόπιτα. Μαζί φτάνουν στο κατάστημα κόμιξ που δουλεύει ο Clarence, όπου εκείνος της περιγράφει με λεπτομέρειες κάθε ένα σημαντικό τεύχος, κάθε ένα κειμήλιο της pop κουλτούρας που υπάρχει μέσα στο μαγαζί του. Είναι ένα geek που δεν απολογείται για τις αδυναμίες του και δεν έχει ιδέα πόσο μέσα στα μάτια τον κοιτάει η Alabama καθώς μιλάει γι`αυτές.

Να βασανίζεις τον νταή σου με -ακόμα πιο σκληρά- λόγια

So you see, way back then, uh, Sicilians were like, uh, wops from Northern Italy. Ah, they all had blonde hair and blue eyes, but, uh, well, then the Moors moved in there, and uh, well, they changed the whole country. They did so much fuckin’ with Sicilian women, huh? That they changed the whole bloodline forever. That’s why blonde hair and blue eyes became black hair and dark skin. You know, it’s absolutely amazing to me to think that to this day, hundreds of years later, that, uh, that Sicilians still carry that nigger gene. Now this… (Clifford Worley)

Είναι ίσως η καλύτερη σκηνή που έχει γράψει ο Quentin Tarantino: Ο Clarence και η Alabama αρραβωνιασμένοι πια, έχουν φύγει για το Detroit, με μια βαλίτσα που δεν έχει τα ρούχα εκείνης, αλλά μια τεράστια ποσότητα άκοπης κοκαΐνης. Ο κάτοχος της, μαφιόζος Vincenzo Coccoti βρίσκει το σπίτι του Clarence, αλλά εκεί συναντά μόνο τον πατέρα του, βετεράνο αστυνομικό Clifford Worley. Ο Cliff περικυκλωμένος από τους άντρες του Coccoti θα υπομείνει τα βασανιστήρια του με τρομακτική ψυχραιμία και κατάμαυρο ρατσιστικών αποχρώσεων αστείο για τους Ιταλούς και τους Μαυριτανούς, που θα προκαλέσει το θάνατο του. Ακόμα και πάνω από το νεκρό πτώμα του Cliff, ο Coccoti είναι ένας ηττημένος νταής.

Ηττημένος νταής νο.2

Εδώ ο Clarence στέκεται ενώπιον του νταβατζή της Alabama Drexl και της ζητά την ελευθερία της. Το τίμημα είναι μηδέν, ΖERO, τίποτα, ο Drexl και οι μπράβοι του ορμάνε σαν λυσσασμένα σκυλιά πάνω στον Clarence. Το αποτέλεσμα; Το ζήλεψε μέχρι και ο Elvis Presley.

Όταν δεν έχεις πρόβλημα να της γνωρίσεις τους φίλους σου (όσο ρεμάλια κι αν είναι)

true-romance-1993-009-brad-pitt-smoking-cigarette

O Elliott, ένας τραγικός ηθοποιός, κομματάκι χαζοχαρούμενος και ο Floyd (Brad Pitt), ένας κρεμανταλάς που ζει σε ένα καναπέ και πίνει μπύρες/μαστουρώνει όλη τη μέρα: Αυτοί είναι οι φίλοι του Clarence, 2 προσωπικότητες που δεν είναι ακριβώς για να τις διαφημίσεις. Όμως όσοι ρεμάλια κι αν φαίνονται, είναι οι φίλοι του. Και η Alabama θα γίνει αμέσως η νέα τους φίλη.

Cool = Όταν έχεις πίστη ότι στο τέλος θα νικήσει το Καλό

 I had to come all the way from the highway and byways of Tallahassee, Florida to MotorCity, Detroit to find my true love. If you gave me a million years to ponder, I would never have guessed that true romance and Detroit would ever go together. And til this day, the events that followed all still seems like a distant dream. But the dream was real and was to change our lives forever. I kept asking Clarence why our world seemed to be collapsing and things seemed to be getting so shitty. And he’d say, «that’s the way it goes, but don’t forget, it goes the other way too.» That’s the way romance is… Usually, that’s the way it goes, but every once in awhile, it goes the other way too.

«that’s the way it goes, but don’t forget, it goes the other way too.»

Μπορεί ο κόσμος που μας περιβάλλει να σου μοιάζει με ένα τεράστιο φουρτουνιασμένο μαύρο βυθό, που κάθε μέρα σε τραβάει όλο και πιο κάτω, αλλά μερικές φορές, μπορεί και να μοιάζει με μια γαλήνια λίμνη και αν δοκιμάζεις να κολυμπήσεις, ίσως στο τέλος να φτάνεις στη στεριά.  Ίσως αυτό τελικά να είναι το «cool».

TRUE-ROMANCE-Poster-Matt-Ryan-Tobin-Variant

[themify_button ]του Γιάννη Δημητρέλλου[/themify_button]