Το πρώτο parklet συμβαίνει τώρα στο κέντρο της Αθήνας. 

Ζούμε και κυκλοφορούμε σε μια πόλη που στο παρελθόν, δεν έχει υπάρξει τόσο φιλική προς τους πεζούς, τα πεζοδρόμια, το πράσινο και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Όμως από σήμερα κάτι αλλάζει:

Το εργαστήρι Αστικής Οικολογίας του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής του ΤΕΙ Αθήνας, με υπεύθυνη καθηγήτρια την Δρ Μάρω Σίνου δημιουργεί το πρώτο parklet της Αθήνας με τίτλο Re Energy. Χάρη στη συνεργασία του με τον δήμο Αθηναίων, το PARKLET θα τοποθετηθεί στο Εμπορικό Τρίγωνο του Δήμου, στην οδό Πολυκλείτου.

Τι είναι το parklet “Re-Energy”

Το parklet είναι μια επέκταση του πεζοδρομίου, ένα μικρό παρκάκι – δημόσιος χώρος, που μετατρέπει έναν χώρο στάθμευσης σε μικρό αστικό πάρκο. Εκτείνεται έξω από το πεζοδρόμιο αλλά στο ίδιο επίπεδο με αυτό και μπορεί να σχεδιαστεί είτε ως μόνιμη είτε ως εφήμερη κατασκευή. Η πλατφόρμα ενός parklet, προστατεύεται από την κυκλοφορία των οχημάτων και μπορεί να φιλοξενήσει πολλές λειτουργίες, όπως αρχιτεκτονική τοπίου, καθίσματα, τραπέζια και χώρο στάθμευσης ποδηλάτων.

Σκοπός

Σκοπός του Re-Energy είναι πρώτον η δημιουργία νέου δημόσιου χώρου με μια ανάσα πρασίνου, δεύτερον η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τις ανανεώσιμες και εναλλακτικές πηγές ενέργειες καθώς και την ανακύκλωση και τρίτον η ενδυνάμωση της κοινότητας / γειτονιάς & των διαπροσωπικών σχέσεων των μελών της.

Λειτουργίες

Το Re-Energy περιλαμβάνει χώρο καθίσματος, ένα τοίχο ανακύκλωσης, δηλαδή μια εγκατάσταση από ανακυκλώσιμα υλικά, που στόχο έχει την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των περιοίκων. Επιπρόσθετα, θα συμπεριλαμβάνεται ένα στατικό ποδήλατο, το οποίο θα παράγει ενέργεια με μηχανική κίνηση, όπως και ένα φωτοβολταϊκό πάνελ. Τα δύο παραπάνω θα τροφοδοτούν το φωτισμό του parklet. Τέλος, θα υπάρχει και χώρος πρασίνου.

Το Re – Energy θα τοποθετηθεί σήμερα (6/7/2017 στην οδό Πολυκλείτου, στο κέντρο της Αθήνας και τα εγκαίνιά του θα γίνουν στις 12:30 μ.μ.