Άχρηστο το selfie stick;

Toν αγαπάμε πολύ τον φίλο και συνάδελφο Νικόλα Ράπτη. Τώρα. Που γύρισε στο γραφείο. Γιατί όσο ήταν σε μαγικά μέρη και ανέβαζε τέτοιες φωτογραφίες με Go Pro και φυσικά selfie stick μας εκνεύριζε. Ναι, ίσως το selfie stick να μην ήταν τόσο εκνευριστικό αν δεν είχε συνδυαστεί με ανθρώπους που διακοπάρουν και απαθανατίζουν πόσο τέλεια περνάνε (τι εννοείς ζηλεύουμε;).

Ούτε ο Νικόλας, ούτε εμείς, μπορούσαμε να φανταστούμε, πριν από 3 δεκαετίες, ότι οι άνθρωποι γελούσαν με το selfie stick και το είχαν για εντελώς άχρηστο πράγμα.

quikpod

Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει το selfie stick από τον Καναδό επιχειρηματία Wayne Fromm, ο οποίος το 2002, ύστερα από ένα ταξίδι στην Ευρώπη μαζί με τη κόρη του, έγινε λίγο καχύποπτος με τους ξένους που ζητούσε να τον φωτογραφίσουν μαζί με τη κόρη του.

original quik pod selfie stick

Το 2006, είχε κατασκευάσει το QuickPod (επάνω), ένα μονοπόδι με το οποίο ο φωτογράφος μπορούσε να απαθανατίσει τον εαυτό του, μαζί με τον χώρο που τον περιβάλλει. Τελικά, το Quickpod έγινε το πρώτο, επίσημα πατενταρισμένο selfie stick και εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε  τηλεοπτικά reality της Καναδικής τηλεόρασης όπως το «Dragon`s Den», αρκετά χρόνια πριν γίνει μόδα μέσω των smartphones. Όμως το Quickpod ΔΕΝ ήταν το πρώτο selfie stick της σύγχρονης ιστορίας.

ΉΤΑΝ ΑΥΤΟ

SELFIESTICK

Ήταν το 1983, όταν η Ιαπωνική εταιρεία φωτογραφικών μηχανών Minolta, κυκλοφόρησε τη Minolta Disc-7, ένα μοντέλο μηχανής πολύ μπροστά από την εποχή του.

219092680_a47a329d21_o

Διαβάζουμε στη Camerapedia ότι: «H Disc-7 είχε ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό, που την έκανε να ξεχωρίσει από τις υπόλοιπες φωτογραφικές μηχανές. Στο κέντρο της μπροστινής εστίας, είχε ένα μικρό κυρτό φακό, που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το φωτογράφο για να συνθέσει ένα ατομικό πορτραίτο. O εκτεινόμενος ευλύγιστος τηλεσκοπικός ιμάντας που το συνόδευε, χρησιμοποιούνταν για να βοηθήσει το φωτογράφο να κεντράρει, καθώς η έκταση του αντιστοιχούσε στην βέλτιστη απόσταση του προσώπου από το φακό.»

SELFIESTICK.jpg3

Το συγκεκριμένο προϊόν έμοιαζε με selfie stick, λειτουργούσε ως ένα τέτοιο, αλλά δεν το έλεγαν έτσι. Ο εμπορικός όρος που το περίγραφε ήταν «προέκταση» και σύμφωνα με το βιβλίο «101 Useless Japanese Inventions» που κυκλοφόρησε το 1995, ήταν ένας από τα πιο άχρηστα πράγματα της Ιαπωνικής τεχνολογίας. Την αποκάλυψη έκανε αρχικά ο χρήστης του Twitter Tessr, ενώ το website Byoukan Sunday αποκάλυψε τις παραπάνω φωτογραφίες, για να δείξει ότι το selfie stick δεν είναι καθόλου «νέα» εφεύρεση.

Γιατί όμως «άχρηστο» το selfie stick, το έτος 1995;

Το βιβλίο «101 Useless Japanese Inventions» χρησίμευε ως ένας οδηγός για τις πιο γελοίες εφευρέσεις,  για εκείνα τα gadgets που ήταν ντροπή να έχεις στη κατοχή σου και αν σε έβλεπε κάποιος να τα χρησιμοποιείς δημοσίως, το μπούλινγκ ήταν βέβαιο. Ανάμεσα τους και αυτό το -κάτι σαν- σελφοκόνταρο. Τελικά ήταν ωραίο βιβλίο, με επίκαιρο, διαχρονικό μήνυμα…

(Mε στοιχεία από: Kotaku, Inc)

[themify_button ]Του Γιάννη Δημητρέλλου[/themify_button]