Κόλαση: Πανεύκολο να μπεις, δύσκολο να βγεις.

Δεν αποκλείεται, το παρακάτω θέμα να σου θυμίσει λίγο τις «Πύλες του Ανεξήγητου» του αμετανόητου ερευνητή paranormal φαινομένων Χαρδαβέλλα. Όμως αυτές οι τοποθεσίες σύμφωνα με γραφές της μυθολογίας ή/και της αρχαίας Ιστορίας, λειτούργησαν κάποτε ως πύλες για την κάθοδο προς την κόλαση. Υπήρξαν δηλαδή, γνήσιοι προθάλαμοι σε πολύ, πολύ τρομακτικά μέρη.

Οι Σπηλιές στο Ακρωτήριο Ταίναρο – Μάνη

 τοποθεσίες που ήταν πύλες της κολάσεως

Τι είναι: Σπηλιές που βρίσκονται στο βορινότερο άκρο της Μάνης

Τι ήταν: Σύμφωνα με την αρχαιοελληνική ιστορία, ήταν μια από τις πόρτες που οδηγούσαν στο Βασίλειο των Σκιών, γνωστό και ως Άδης. Οι υπόλοιπες βρίσκονταν στον ποταμό Αχέροντα, στην Αλεπότρυπα και στο Νεκρομαντείο της Αρχαίας Έφυρας. Συγκεκριμένα, ο μύθος λέει πως όταν o Ορφέας ταξίδεψε στον Άδη για να σώσει την Ευρυδίκη, πέρασε μέσα από τις σπηλιές του Ταινάρου. Ο γεωγράφος Παυσανίας έχει περιγράψει τις εισόδους των σπηλιών, ως «το μέρος που φύλαγαν οι κέρβεροι της Κόλασης»

Hekla – Ισλανδία

 τοποθεσίες που ήταν πύλες της κολάσεως

Τι είναι: Στρωματοηφαίστειο (ηφαίστειο χτισμένο πάνω σε σωρούς λάβας και σκόνης), στα νότια όρη της Ισλανδίας

Τι ήταν: Σύμφωνα με το ποίημα του  Πατέρα Βενέδικτου από το 1120, ήταν η «Αιώνια Φυλακή του Ιούδα», το μέρος των πιο κολασμένων (#diplis) τιμωριών για τους πιο αμαρτωλούς χριστιανούς. Αργότερα, το 1341, η μεσαιωνική βίβλος Flateyjarbók ανέφερε την παρουσία πουλιών, που πετούσαν μέσα στον κρατήρα του ηφαιστείου. Εικάζεται πως αυτές ήταν οι ψυχές καταραμένων ανθρώπων.

Fengdu – Κίνα

 τοποθεσίες που ήταν πύλες της κολάσεως

Τι είναι: Ίσως η πιο creepy Φαντασματούπολη εκεί έξω.

Τι ήταν: Η «Πόλη των Φαντασμάτων» Fengdu βασίζεται σε μια ιστορία από την εποχή του Αυτοκράτορα Han (200 Π.Χ) όπου οι αξιωματικοί Yin και Wang  επιχείρησαν να αποδράσουν από την Κίνα. Οι δρόμοι και οι πλατείες είναι γεμάτες από αγάλματα φαντασμάτων και δαιμόνων και άλλες μακάβριες κατασκευές που μαρτυρούσαν όλα τα δεινά που περίμεναν στην Κόλαση όποιον τολμούσε να διαφωνήσει με τον Αυτοκράτορα. Μεταξύ άλλων, το «Φάντασμα του Βασιλιά», ένα λαξευμένο πρόσωπο ύψους 138 μέτρων, είναι σήμερα το μεγαλύτερο βραχώδες γλυπτό στον κόσμο.

Lacus Curtius – Ρώμη

 τοποθεσίες που ήταν πύλες της κολάσεως

Τι είναι: Η λίμνη Curtius, ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός στη Ρώμη, στη καρδιά της Αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς

Τι ήταν: Αυτές οι μυστηριώδεις πέτρες στην καρδιά της Αγοράς, ήταν, σύμφωνα με τον μύθο, μια πύλη της Κολάσεως. Ο ιστορικός Λίβιος είχε γράψει για ένα χρησμό, ένα μήνυμα, που προειδοποιούσε για την κατάρρευση της πόλης, εκτός αν γινόταν μέσα σε αυτή, μια πολύ ακριβή θυσία. Εν τω μεταξύ, ένα χάσμα είχε ανοίξει στο κέντρο της Αγοράς, για να υποδεχτεί τη θυσία. Ο εκατόνταρχος Μάρκος Κούρτιος «διάβασε» πως ο χρησμός ζητούσε το θάνατο του και αποκεφαλίστηκε. Το χάσμα έκλεισε, με το κεφάλι του μέσα και η πόλη σώθηκε.

Σπηλιά Actun Tunichil Muknal – Belize

 τοποθεσίες που ήταν πύλες της κολάσεως

Tι είναι: Δίκτυο σπηλιών κοντά στην πόλη Belize

Τι ήταν: Σύμφωνα με τους Μάγιας, ήταν μια είσοδο στον Κάτω Κόσμο, γνωστό και ως Xibalba. Ιστορίες που χρονολογούνται πολλούς αιώνες πριν, περιγράφουν ποτάμια με αίμα και σκορπιούς και έναν τεράστιο λαβύρινθο, μέσα στον οποίο ζούσαν οι δαιμονικοί «Θεοί της Xibalba». Μια από τις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις, ήταν ο σκελετός μιας 18χρονης κοπέλας, που εικάζεται πως δολοφονήθηκε, ως θυσία στους Θεούς. Περισσότερα από 1000 χρόνια μετά τον θάνατο της, ονομάστηκε «Κρυσταλλική Παρθένα, από το λαμπερό, κρυσταλλικό χρώμα που πήραν τα οστά της.

The Gates of Guinee -Νέα Ορλεάνη

 τοποθεσίες που ήταν πύλες της κολάσεως

Τι είναι: Νεκροταφείο στη Νέα Ορλεάνη.

Τι ήταν  Σύμφωνα με την μυθολογία των τελετών βουντού,  οι νεκροί στέλνονταν σε αυτό το καθαρτήριο ψυχών, πριν ξεκινήσουν το μεγάλο ταξίδι για να συναντήσουν τους προγόνους τους στα «βαθιά νερά». Το μέρος αυτό είναι γνωστό και ως «Guinee», ενώ υπάρχουν ιστορίες μάγων βουντού που έχουν ανοίξει τις 7 Πύλες της Guinee για να πάρουν πίσω τις ψυχές των νεκρών, ακόμα και να τους δώσουν νέα ζωή, ως ζόμπι. Ο θρύλος έλεγε ότι για να εισέλθεις στην Κόλαση έπρεπε να ανοίξεις τις πύλες με τη σωστή σειρά και να προσφέρεις στον κάθε άγγελο θανάτου την αντίστοιχη θυσία.

Η Θύρα του Πλούτωνα – Επαρχία Denizli, Τουρκία

 τοποθεσίες που ήταν πύλες της κολάσεως

Tι είναι: Αρχαιολογικός χώρος

Τι ήταν: Θρυλείται πως αυτή η «πόρτα» οδηγούσε στα απομεινάρια ενός αρχαίου ναού, ο οποίος βρισκόταν επάνω από μια ιαματική πηγή, που εικάζεται πως ήταν μια είσοδος για την κόλαση. Πρόκειται για τον  ναό του Πλούτωνα, ο οποίος ανεξήγητα έπαψε να υπάρχει τον 6ο αιώνα προ Χριστού. Ιστορικοί της αρχαίας Ελλάδας έχουν γράψει ότι όποιος περνούσε την πόρτα που οδηγούσε μέσα στο ναό του Πλούτωνα, έβρισκε ακαριαίο θάνατο, από τα δηλητηριώδη αέρα τα οποία συχνά εισέπνεαν οι Ιερείς του ναού, για να βιώσουν την απόλυτη πνευματική έκσταση.

Το Καθαρτήριο του Αγίου Πατρικίου- Lough Derg, Ιρλανδία

 τοποθεσίες που ήταν πύλες της κολάσεως

Τι είναι: Μοναστήρι που βρίσκεται σε νησιωτικό οικισμό της Ιρλανδίας.

Τι ήταν: Σύμφωνα με το μύθο, αυτό είναι το νησί που ο ίδιος ο Άγιος Πατρίκιος επισκέφθηκε, με αφορμή οράματα για τα μαρτύρια της κολάσεως που του είχε στείλει ο Ιησούς. Η σπηλιά όπου ο Άγιος Πατρίκιος είδε αυτά τα τραγικά οράματα θρυλούνταν πως ήταν η είσοδος της Κολάσεως και το μοναστήρι που χτίστηκε στη θέση της «έκλεισε» αυτή την πόρτα.

Chinoike, Jigoku -Beppu, Ιαπωνία

 τοποθεσίες που ήταν πύλες της κολάσεως

Τι είναι: Tουριστικό θέρετρο στην Ιαπωνία

Τι ήταν: Οι αρχαίοι θρύλοι της Ιαπωνίας αναφέρουν ότι το 700 π.χ, στη πόλη Beppu υπήρχαν πηγές με ζεστό νερό και μια από αυτές ήταν γνωστή ως Chinoike Jigoku, ή αλλιώς «Η Λίμνη του Διαβόλου», από το έντονο κόκκινο χρώμα του οξειδίου του σιδήρου που ανάβλυζε από τα έγκατα της πηγής. Οι Βουδιστές μοναχοί παρομοίαζαν την πηγή αυτή με τις κοχλάζουσες λίμνες της κολάσεως. Συχνά η λίμνη του Διαβόλου χρησιμοποιούνταν για να βράζει ζωντανά αιχμαλώτους πολέμων…

Σπηλιά της Σιβύλλας – Νάπολη,  Ιταλία

 τοποθεσίες που ήταν πύλες της κολάσεως

Tι είναι: Σπηλιά

Τι ήταν: Σύμφωνα με έργο του Ρωμαίου ιστορικού Βιργίλιου (100 Π.Χ), σε αυτή τη σπηλιά με τις 100 εισόδους, ο Αινείας αντιμετώπισε την Συβίλλα, μια μάντισσα ηλικίας 700 ετών, που τον έγινε η οδηγός του, καθώς κατέβαινε προς την κόλαση. Στο Μεσαίωνα, αυτός ο τόπος έγινε γνωστός ως το «Άντρο Της Συβίλλας».  Μόλις το 1932, ο αρχαιολόγος Amedeo Maiuri ανακάλυψε τελικά την είσοδο στα λημέρια της Συβίλλας.

Προτείνεται δεύτερη ανάγνωση του παραπάνω κειμένου με μουσική υπόκρουση αυτό:

https://www.youtube.com/watch?v=xRs0fM80c6c

(Πηγή:AtlasObscura)