Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η CIA πολλές φορές με μαγικό τρόπο κατόρθωνε να κρύβει τους πράκτορες της από τον εχθρό. Όχι, όταν λέμε «μαγικό», εννοούμε πραγματική μαγεία! Ένας πραγματικός μάγος που συνεργάστηκε με την CIA, o  John Mulholland, ήταν εκείνος που δίδαξε στους Αμερικάνους κατασκόπους τα μυστικά της εξαπάτησης.

Εξαφάνιση

sia1

Οι ταχυδακτυλουργοί συχνά παρουσιάζουν το τρικ της «εξαφάνισης» ενός ανθρώπου μέσα σε ένα κουτί. Ένα παρόμοιο τρικ έχει χρησιμοποιήσει και η CIA, κρύβοντας όμως τους πράκτορες της σε μια ειδικά διαμορφωμένη αντλία βενζίνης.

sia2

Σε ένα παρόμοιο τρικ, δημιουργούνταν μια «φωλιά» για ένα άτομο, ώστε να κρυφτεί μέσα σε ένα κιβώτιο με μπουκάλες νερού.

Συνθηματικά

sia3

Συγκεκριμένα συνθηματικά έδειχναν την κατάσταση κάθε πράκτορα με κώδικες που ήταν γνωστή μόνο ανάμεσα στο δυναμικό της CIA. Ακόμα και τα κορδόνια των παπουτσιών μπορούσαν να κρύβουν μηνύματα (βλ.αριστερά προς δεξιά):

«Έχω πληροφορίες.» «Ακολούθησε με.»  «Eίναι κάποιος άλλος μαζί μου.»

Μεταβίβαση γραπτού μηνύματος

sia5

Ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια χωρίς να το αντιληφθεί κανείς; Εύκολο! Καμουφλάρεις την εσωτερική επιφάνεια του βιβλίου με κερί, ενσωματώνοντας το μήνυμα!

Ξύσιμο σβέρκου

sia4

Μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό από απόσταση, αν και είναι δύσκολο να το αποκρυπτογραφήσει κανείς. Γι`αυτό το ξύσιμο του σβέρκου έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές περιστάσεις για την επικοινωνία ανάμεσα σε κατασκόπους. Ξύνονταν, κυριολεκτικά.

Παράδοση μηνύματος

sia6

Το μήνυμα που γραφόταν σε χαρτί, διπλωνόταν τέσσερις φορές με την πίσω όψη του χαρτιού, ώστε να μειωθεί τελικά στο 1/16 του αρχικού του μεγέθους.

Εναλλακτική λύση: Παράδοση του μηνύματος σε βοηθό, μέσα σε βιβλίο.

Το εξώφυλλο του βιβλίου καλυπτόταν τον αποστολέα με τον δείκτη, τον παράμεσο και το μικρό δάκτυλο. Ο παραλήπτης τοποθετούσε τα δυο του χέρια κάτω από το βιβλίο. Όταν το ένα χέρι ένιωθε το χαρτί, το άρπαζε, ενώ το άλλο συνέχιζε να κρατά το βιβλίο.

Να δείχνεις σοβαρός (#NOT)

«βλέμμα αφασίας»                                          «χαλαροί μύες προσώπου»   

sia7

Μια αρκετά σοβαρή φυσιογνωμία, μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία σε τυχόν καχύποπτους παρατηρητές. Όμως μια εντελώς «χαλαρή», σχεδόν χαζοχαρούμενη φάτσα, περνούσε εύκολα απαρατήρητη.

(Πηγή φωτογραφίας:Boston.com)

Δες εδώWTF: Πώς μια απλή φωτογραφία ενός τοπίου ξεσήκωσε ολόκληρη αστυνομική έρευνα