Η επόμενη μέρα μετά το μακελειό στο Manchester.

H ειρήνη  και η δημοκρατία και το σύνολο του δυτικού κόσμου, βρίσκονται σε διαρκή, καθημερινή απειλή. Ζούμε πια σε μια εποχή που κοιμόμαστε δίπλα σε φίλους και αγαπημένα πρόσωπα και το επόμενο πρωί, ξυπνάμε σε έναν κόσμο που ξαφνικά πενθεί για δεκάδες νεκρούς. Το Manchester έπεσε χθες το βράδυ στα χέρια βομβιστή αυτοκτονίας, με συνολικό απολογισμό 22 νεκρούς και 59 τραυματίες.

Τι συνέβη:

Το βράδυ της Δευτέρας, στις 10:33, η αστυνομία δέχθηκε καταγγελίες για εκρήξεις μέσα στο γήπεδο Manchester Arena, ενώ μια συναυλία της Ariana Grande βρισκόταν σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας του Manchester, Ian Hopkins, η έκρηξη συνέβη όταν ο δράστης της επίθεσης πυροδότησε τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που είχε στη κατοχή του, πεθαίνοντας ακαριαία. Η έκρηξη προκάλεσε πανικό, με χιλιάδες άτομα να τρέχουν προς τις εξόδους του σταδίου, 240 εξ`αυτών να καλούν για βοήθεια και συνολικά 60 ασθενοφόρα και 400 αστυνομικοί να κάνουν αμέσως την εμφάνιση τους.

Που σημειώθηκε η έκρηξη;

Εικάζεται πως η έκρηξη συνέβη στο φουαγιέ, σε απόσταση από το κοινό (21.000) της συναυλίας, ή σε σημείο εκτός του σταδίου.

Είναι τρομοκρατική επίθεση; 

Ο αρχηγός της αστυνομίας και η πρωθυπουργός της Αγγλίας, Theresa May, αντιμετωπίζουν την επίθεση ως τρομοκρατικό περιστατικό.

Είναι επίθεση αυτονομιστή;

H επικρατούσα θεωρία είναι ότι ο δράστης της επίθεσης έδρασε αυτόνομα, αλλά η Βρετανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία εξετάσει το προφίλ του δράστη, προσπαθώντας να εντοπίσει αν είχε πιθανές συνεργασίες/βοήθειες, στο σχεδιασμό του τρομοκρατικού χτυπήματος του. Επιχειρούνται να εντοπιστούν οι κινήσεις του κατά τους περασμένους μήνες, αλλά και ώρες πριν από το χτύπημα, ενώ εξετάζεται και η πιθανότητα εκδήλωσης πανομοιότυπων χτυπημάτων μέσα στις επόμενες ημέρες, από επίδοξους μιμητές.

 Σημαίνει κάτι η χρονική στιγμή της επίθεσης;

Στις 22 Μαίου 2013, ο Βρετανός στρατιώτης Lee Rigby έπεσε νεκρός από τα χέρια των φανατικών Ισλαμιστών Michael Adebolajo και Michael Adebowale. Πιθανή σύνδεση εκείνου του περιστατικού με τη χθεσινή επίθεση, μέχρι στιγμής παραμένει ανεπιβεβαίωτη.

Σήμερα:

H περιοχή γύρω από τη Manchester Arena και ο κοντινός σταθμός τρένων τελούν υπό εκκένωση και όλα τα δρομολόγια των τρένων έχουν ακυρωθεί. Περιπολίες ένοπλων και άοπλων αστυνομικών εντός συρμών και σταθμών τρένων σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε εξέλιξη. Η πρωθυπουργός Theresa May και ο επικεφαλής του κόμματος των Εργατικών James Corbyn έχουν ανακοινώσει την επ`αόριστο αναβολή των προεκλογικών τους εκστρατειών.

Πηγή: Telegraph